Opatrovateľky v Rakúsku

Rodina mi prispieva na SVA 700 eur, aj keď celková suma, ktorú platím, je cca. 1000 eur. Môže si tých 700 eur rodina uplatniť ako náklady v DP? Príspevky nepoberá opatrovaný žiadne.

Nech si tých 700 rozrátajú na kvartál, čiže deleno 42 dní a vyjde im, koľko je to na deň a o to navýšte dennú taxu v zmluve a tak vypisuj aj rechnung pre nich a majú to tam.

RP ti vyplatia do konca augusta len v tom pripade, ze ti dceru vezmu na vysoku skolu, ak ju nezoberu, tak len do konca maja.

Skús si prepočítať, či ti ich zdvihli správne, či to sedí percentuálne. A dohodnúť sa s klientom nech ti zvýšia plat. Zvlášť ak si u nich dlhšie, tak nádej tam je, vysvetli im situáciu, ukáž im papier z SVA koľko platíš. Nič viac sa podľa mňa s tým nedá urobiť.

Dobry den, ja som tu stvrty rok, kazdy rok som podavala danove, a az teraz mi prislo doplacat 900 eur, tak neviem, kde je pravda … za minuly rok som mala o 1000 eur mensi prijem, ako za rok 2010, tak som zvedava, ci mi na buduci rok tiez znizia odvody.

Dakujem za odpoved, takze ked dcera bude mat v rukach maturitne vysvedcenie a na vysku nepojde, tak to musim finanzamtu poslat, aby mi viac na nu pridavky neposlali? Podla slovenskych zakonov je maturant studentom do konca augusta ak sa nezamestna. Mam si potom ziadat pridavky na nu na Slovensku? A co mam urobit s E-card, ktoru dcera ma, kedze som rozvedena? Snazim sa tieto informacie radsej zhanatdopredu, aby som predisla problem. Dakujem vopred za odpoved, ked bude niekto vediet odpovedat.

Precitala som si dve odpovede na moju otazku ohladom maturantky a detskych pridavkoch a obe su rozdielne. Prosim, ktora je pravdiva? Dakujem.

V roku 2011 sa v AT zmenil zákon na poberanie RP, takže fundovanú odpoveď dostaneš priamo na Finanzamte.

Ivetka, moja dcera maturovala minuly rok v maji. A rodinne pridavky mi boli hned od maja zastavene. Niesla som na finanzamt maturitne vysvedcenie, ale to tam nepotrebovali. Dali mi jeden formular, kde som napisala datum maturity a to bolo vsetko. Podpisala som to a o tyzden mi prislo rozhodnutie o zastaveni vyplacania rodinnych pridavkov. Ak dcera zmaturuje, musis tam ist, lebo budes musiet inak vracat tie rodinne pridavky. Aspon mne to tak povedali, bola som sa osobne pytat.

Dobrý deň. Píšem za mamku, ktorá pracuje v Rakúsku na živnosť. Dnes jej vystavili maródku, lebo má vyskočenú platničku a pricviknutý nerv (nejak tak to hovorila). Prosím Vás, ako treba postupovať v prípade, že maróduje. Ďakujem.

Platí si pripoistenie, ak áno, treba u lekára vystaviť Krankemeldung a čím skôr odoslať na SVA.

Už tým doplatkom do SVA pomaly začínam rozumieť, ale prečo mi znížili odvody zo 600 na 553 E, tomu nerozumiem. Ja som čakala navýšenie štvrtým rokom, oni mi ešte znížili. DP som nepodala.

Za prve, drviva vacsina opatrovateliek ma E106 a naklady na akekolvek osetrenia na Slovensku su niekolkonasobne nizsie ako v Rakusku a navyse maloktora stiha byt chora - robime ako mulice - prepacte mi ten vyraz, ale je to tak. Za druhe znizenim vymeriavacieho zakladu sa zaroven znizi dochodok, ktory nam raz budu musiet platit. Nizsi vymeriavaci zaklad - nizsie odvody - nizsi dochodok. Je to len moj nazor. Mozno je to tak a mozno je to inac. Neviem.

Odvody do SVA na rok 2012 sa znížili cca. o 50 eur preto, lebo sa znížil vymeriavací základ do PV.

Dobry den, chcela by som sa spytat, ci je potrebne podavat danove priznanie aj v Rakusku? Som opatrovatelka, a robim tu uz 7 rokov, doteraz som podavala len na Slovensku, ale pocula som, ze tento rok treba aj v Rakusku, nevie mi niekto poradit?

Do 7 dní musí poslať Krankenmeldung potvrdený od lekára so 4 miestnym ICD. Obratom mi poslali Krakenmeldung v slovenčine aj s pokynmi. Musíš mať dobrovoľné pripoistenie.

Ak si neprekrocila 11 000 euro cisty prijem, tak nemusis podat, pokial Ta nevyzve rakusky danovy prijem. Ak si prekrocila cisty prijem (hruby prijem - vsetky vydokladovane prijmy aj cestovne a vecne plnenie minus naklady a zaplatene odvody), tak musis podat danove.

Oprava pokial Ta nevyzve Rakusky danovy urad - Finanzamt.

Chcem sa opýtať, som vydatá, mám 3 detí, na ktoré beriem rod. prídavky v AT. Môj manžel mal na SK v r. 2011 nižší príjem ako 6000 EUR. Mám nárok na daňový bonus? Ak áno, čo potrebujem doložiť k DP v AT a aký formulár treba vyplniť. Má s tým niekto skúsenosti?

Vola sa to Alleinverdiener, k tomu ale musis podat danove priznanie, aj ked si mala cisty prijem nizsi ako 11 000. Vola sa to negativna dan, je to priblizne pri troch detoch 1000 euro a zakrizikuje sa v tom danovom a plus samozrejme potvrdenie o prijme manzela. Danovy bonus Ti vyplacaju spolu s rodinnymi, na tie netreba nic vyplnat, bonus je vyplacany automaticky k rodinnym. Tieto informacie su len zakladne, dufam, ze ich niekto doplni a upresni.