Opatrovateľky v Rakúsku

Napísala si to správne, ale to potvrdenie o príjme manžela - na to je formulár E9, ktorý potvrdí Daňový úrad na Slovensku.

Kde presne sa to prosím vypisuje v Rakúskom daň. priznaní - bonus na dieťa?

Ešte by som sa chcela spýtať, či aj pre tento kok platí 13% paušál.

Dobrý večer, viem mi niekto poradiť ohľadom Pensionversicherung? Ostala som doma, živnosť som zrušila, ale počula som, že sa to dá vyžiadať aj naraz. Má s tým niekto skúsenosti?

Dobrý večer, vie mi niekto poradiť ako mám na rechnung vypisovať mzdu dohodnutú na deň osobitne a SVA a cestovné osobitne alebo radšej sa dohodnúť s rodinou a spolu? Ďakujem

Dobry den vsetkym. Tak toto by aj mna velmi zaujimalo, ci vypisovat rechnung spolu s odvodmi, alebo osobitne. Ja sice nedostanem peniaze na odvody priamo na ruku, lebo mi ich rodina plati, ale musim zakazdym pripisat na rechnung, ze som dostala na odvody. Dakujem.

Poprosim o postup pri vybaveni 106 u nas.

Ahojte, dva roky som pracovala v AT na zmluvu. Po smrti pacienta som sa prihlasila na AMS tu v AT. Agentura mi vybavuje, ale zivnost. Zatial mam len zmluvu s rodinou, ale zivnost nie. Poradte mi, kedy sa mam odhlasit z AMS, kedze sama neviem datum vyhotovenia zivnosti. Dakujem vam. Kazdej dobrej rade budem vdacna. Ak mate nejake cenne rady a informacie ohladne zivnosti, ozvite sa mi. Budem rada, kedze to vsetko je pre mna nove.

Dobry deń, tiez mam ten problem co aj ty, akurat o trosku vacsi, mne prislo tiez od SVA, robim stvrty rok a kazdy rok podavam DP. Niekedy v auguste mi poslali list, ze v roku 2012 budem platit 750 eur kvartalne, doteraz som platila 596,60. A teraz mi prisiel sek na 1108,33 eura. Cize styri kvartaly po 1108,33 eura. Tak to uz je nieco! To mas teda pravdu pri takychto odvodoch sa to uz vobec neoplati. Ukazovala som to rodine a povedali, ze Rakusko je draha krajina, ale ze sa mi to odzrkadli na dochodku. Mam 25 rokov, to chcem vidiet, ako sa toho dochodku dozijem, a ak nie, tak som platila zbytocne. Pocula som, ze niektore baby sli na SVA a priniesli tam Rechnungi a zevraj im to upravili, mate niektora take skusenosti? Ja tomu moc neverim. Dakujem pekne.

Nie je pravda, ze ak budes podavat DP kazdy rok, tak ti to budu navysovat postupne. Ja som podavala kazdy rok a nezvysovali to postupne, az teraz mi to prislo vsetko naraz. Preco teda? Myslim, ze by to mali vymeriavat kazdy rok a nie vsetko naraz. Potom by to bolo lepsie aj pre nas opatrovatelky.

Paušál je 12%, ale tých 13% si odčítaš od čistého ročného príjmu.

Ahojte, dosli mi teraz rakuske pridavky za minuly rok, to je prvy krat, robim od aprila 2011. Som rozvedena. Neviete nahodou, ci v roku 2012 budu vyplacat pre rozvedene kazde 2 mesiace alebo to ostane tak, ze raz rocne? Dakujem za odpoved.

Dobry den. Bola som u lekara, chce ma vypisat na PN, robim v Rakusku a mam pripoistenie, chcem poslat dokklady do SWA, ktore musim aslat, aby mi zaplatili PN? Dakujem.

Formulár E 106 si stiahni z internetu, vypíš, podpíš, oskenuj, a pošli na prislušné SVA, kde platíš opdvody, odtiaľ Ti pošlú potvrdenie s ktorým pôjdeš u nás do svojej zdravotnej poisťovne a vydajú Ti kartičku poistenca, s ktorou budeš na Slovensku chodiť k lekárom.

Podľa mňa ide o to, ako to máte v zmluve. Ja mám brutto na deň, takže vypisujem plat a cestovné osobitne. Ak by som mala v zmluve plat, odvody a cestovné, tak isto by som to tiež uvádzala aj v rechnung.

Stačí sa pozrieť nižšie na príspevok z 9.2., kde je odpoveď na takúto otázku. A písať s diakritikou, inak vymažú príspevok.

Dobrý deň, prosím Vás, vie mi niekto poradiť. Mám pozastavenú živnosť, nakoľko som bola viac doma ako v práci už pol roka. Aby mi nenabiehali odvody, tak som to riešila tak. No kým sa zaevidujem na ÚP a dostanem sociálnu dávku tu na Slovensku, dlho to trvá. Preto by som chcela vedieť, ak by som náhodou našla nejaký záskok, musím si živnosť znovu otvoriť, alebo dá sa 2 týždne pracovať aj bez otvorenia živnosti. Ide o to, že keď už mám živnosť pozastavenú, aby som sa nejako neunáhlila - napr. rodina nebude spokojná, alebo to bude ozaj len záskok na pár dní. Ďakujem pekne za každú radu.

Jani, čo ti to prinieslo, že si sa prihlásila na AMS v AT? Poberala si nejakú podporu? Myslím, že by to zaujímalo viacero žien, lebo často pacient zomrie a čakáme dlhšie za miestom.

Bola som v rodine dva roky. Po smrti pacienta som sa nahlásila na AMS, pozor, podmienka je zachovať si pobyt v AT. Áno mala som nárok na 55 percent z platu. Čo mi pri plate 700 euro vyšlo na 440 na pol roka. Ste povinné im doniesť ročné zúčtovanie a oni na základe toho vypočítajú sumu.

Janka, ale ty si bola na zmluvu, to znamená, že si pracovala ako zamestnanec v tej rodine, nie na živnosť? Preto si sa nahlásila na AMS, však?