posielam e-mail
Ešte ničneprišlo
a ako sa volá ? alebo nejaký jej zamestnanecˇ- DÍK
Ahojte,pisem ohladom marodky.Ak je pripoistenie 13,44 mesacne,dostanete na den 10,76 eur,ak ste hospitalizovany vychadza to na 14,34 eur.Prve 3 dni sa neplati,mozte marodovat najviac 26 tyzdnov.
Ahoj Slávka,
ďakujem veľmi pekne.
No myslím si, že si mohla uviesť aspoň svoje meno.Ja žiadne rady som tu zatiaľ nedávala a neviem, ktorá dnešná je zásadne chybná…áno sú rodiny, ktoré buzerujú a šikanujú ale je na každej z nás ako sa s tým vysporiadá či bude trpieť, alebo si nájde novú rodinu.A myslím si, že tú etickú prednášku si mohla tiež vynechať… Ja som prosila o radu ako tu môžem nahodiť link a snáď niekomu pomôcť, aby si prečítal,stiahol,alebo vytlačil nejaké veci…nie len v NJ, nikomu som nechcela uškodiť a ani nikoho ponižovať a robiť mu kázeň, nechápem prečo si reagovala? Ja tieto príručky som nechcela dať do fóra, ktoré dala na link Wilma, veď ich dostala každá ktorá si založila živnosť v AT, ale úplne niečo iné. Ale nebudeme sa tu naťahovať, som rada, že sa mi na email ozvali aj ženy, ktoré to zobrali z kladnej stránky a veľmi rada som im preposlala a aj prepošlem podklady, ktoré im pomôžu snáď do ďalšej, alebo budúcej práce v Rakúsku.A vidíš ozvú sa aj keď tu už bolo povedané takmer všetko.
Tak keď dobre rozumiem z tohto anonymu pre Mariku Nigutku podľa Teba ty asi akceptuješ aj podmienky, že dementný dedko Ťa bude naháňať s nožom po celom dome alebo babka po Tebe bude kontrolovať či si poriadne vyutierala riad a musíš na sucho utierať podlahu, jesť každé ráno chlieb s maslom a medom atď.A naše práva si kde nechala??? Veď Marika chcela tým brániť Slovenky…a nie im robiť zle.Nepochopila si? Zrejme si nepocítila na vlastnej koži poníženia ale veľa veľa žien má s tým ako Marika nazvala šikanovanie skúsenosti.Marika ďakujem za poslanie materiálov, konečne som našla aj po slovensky Dohodu ktorú musíme s rodinou pri poskytovaní služieb mať podpísanú lebo nie každá vie tak dobre po nemecky. Čauko, vďaka.
Wilma, toto čo píše Slávka je v poriadku, je to tak v prípade pripoistenia /Zusatzversicherung/. Ale ty si mala asi na mysli tzv. opciu, keď si hovorila o troch stupňoch platenia - ktorá sa pripláca ako súčasť základného Krankenversicherung. V prvých troch rokoch poistenia ako živnostník si braná tak či tak ako poistenec s tzv. Sachleistungsanspruch, až od 4 sa rozdeľuje podľa ročného príjmu na “vecného” a “peňažného” poistenca. Ale ja by som chcela vedieť, lebo píšeš, že tvoja kolegyňa neplatila za návštevu lekára,ani kúpele - že maróduje od januára a všetko platia - je to možné, lebo v prípade istých diagnóz /a liečby napr.chemoterapia, ožarovanie, dialýza, transplantácie alebo pri invalidite, ťažkom telesnom poškodení a tiež tuším pripoistené deti/ asi je to niečo vážne - moja striedačka bola 2x pri angíne u lekárky, lebo prvé antibiotikum nezabralo a vo štvrťročnej platbe z SVA mala pripočítaných tých 20% - za vyšetrenie, bolo tam meno lekárky a niečo cez 7 EUR doplatiť - no k tomu čo chcem vedieť-dala sa potom na Slovensku ošetriť a následne operovať a chcem vedieť, či bude niečo doplácať v tom zmysle , či sa slovenské nemocnice považujú za zmluvných partnerov SVA alebo za nemocnice bez zmluvy - tam je to len okolo 160 EUR na deň preplácané. Možno existuje niečo ako akútny prípad a to sa tiež prepláca…Ale ja mám dojem, že mnohí lekári, najmä u dôchdkyň si nechcú komplikovať situáciu a radšej ich zaradia ako slovenské dôchodkyne, veď za tie platí poistné štát …
Pre Wilmu,rada pomozem,k viem.Tato tema sa tyka aj mna,tak som si zistovala.V januari ma caka operacia,budem dlhodobo na marodke.Ak je operacia na SK a je to statna nemocnica,preplaca poistovna,ak by to bolo v Rakusku,musim hradit 20%.
zásadne chybná je informácia o postupe pri prerušení živnosti - tak chybná, ako keď niekto napísal, že stačí na Gemeinde nahlásiť zmenu bydliska a oni už všetko ostatné okolo živnosti zariadia - FA ti to tak akurát skontroluje, či to máš v poriadku. A prečo môj príspevok nazývaš etickou prednáškou ? O etike tam nebol ani fúz. A prečo by som nemohla reagovať na príspevok ? Alebo môžem len na príspevky iných, na tvoje nie ? Keby som bola taká malicherná, tak napíšem, že slovenčina dve dlhé slabiky za sebou nepozná. Ale aj to by si v svojej neomylnosti poprela. A pre Luciu : ani ty si nepochopila, čo som písala - lebo ak si rodina dá do zmluvy, že že budeš jesť čo opatrovaná osoba,že budeš udržiavať domácnosť v poriadku - čo je podľa babky aj poriadne vyutieraný riad a podlaha,na skontrolovanie čoho ona má právo, lebo platí za službu, ktorá to obsahuje, tak sa môžeš aj na hlavu postaviť s tvojimi právami.Aj ty občas pozrieš v obchode, či si zaplatila toľko, koľko si mala, nie ? Ako podnikateľ si môžeš v zmluve dohodnúť podmienky, vzorové zmluvy sú len návodom, nie je to niečo, čo sa má v takej podobe, ako to koluje na nete podpísať - každá rodina má špecifiká, ktoré sa môžu v zmluve objaviť. A to neustále opakovanie dookola o právach opatrovateliek - to je ten kameň úrazu - áno sme opatrovateľky, ale nie zamestnané v rodine, ale poskytujúce ako živnostníčky rodine službu - v rovnoprávnom postavení ako rodina. Ale pre mnohé z opatrovateliek je ťažké určiť, čo je postavenie zamestnanca a čo podnikateľa.
Slávka ďakujem, odpovedala si mi vlastne na to, čo som sa pýtala o 11.58 Wilmy. Pekný deň.
Ahoj zaujímam sa o to združenie, ktoré chceš založiť… Myslím, že to bude super. Som opatrovateľka od 3/08, pracujem na živnosť. Myslím, že by sme mali držať spolu keď už sme sa dali na túto neľahkú prácu… hlavne pomáhať si orientovať sa v rakúskych nešťastných zákonoch.
No keď myslíš, že zle radím…ale ja som potrebovala keď som platila Europlatbu a posielala z VUB SK na AT účet- sociálne poistenie aj môj pridelený IBAN.Ale nehádam sa.
Ahoj, som tu prvýkrát/niečo som hľadala a našla som toto/je to super, že si chceme pomáhať.Robím v Rakúsku 3 roky,už rok som bez agentúry a dobrých rád nikdy nie je dosť, také “združenie” by bolo fajn.
Áno pomýlila som sa, prepáč. Vážne žiadosť o prerušenie živnosti posielaš na WKO a nie na FA.Práve som pozerala moje papiere.Pa
Vsetkym ktory ste ma podporili s tou nemcinou vrela vdaka mozete mi este poradit ak mate nejaky dobry napad ako sa ucit nemcinu
Ahojte kolegyne. Obraciam sa na Vás ako na ženy, ktoré poznajú hodnotu ľudského života, zdravia a prevencie. Mnohé z nás sú odlúčené od vlastnej rodiny, aby sa starali o niekoho cudzieho a pomohli tak svojej rodine finančne. Ja som dostala zaujímavú ponuku ako si privyrobiť a to či už na Slovensku alebo v Rakúsku. Ide o úplnú novinku, veľmi zaujímavú a hlavne dobre zaplatenú. Ak by ste mali záujem, rada sa s informáciami podelím. Píšte na ika11@post.sk
Všetkým Vám želám veľa zdravia, a úspechov.
Ahoj Eva,
vieš to je tema uz do detailov. Ak mas na SK vystavený Preukaz poistenca poisteného v zahraničí, t.z., ze rakuska SVA suhlasi s preplacaním nákladov na liečenie, ktoré absolvujes na SK. Ak sa das osetrit v AT, musis rátat s tým , aké oni majú pravidlá pri ošetrení. Ak by som ja mala nejaký problém, okrem akutného, to sa vie, radšej sa dopredu poinformujem v poisťovni na SK, hlavne ak sú to plánované veci. Ja som tu poistena dva roky, liečím sa na vysoký tlak asi ako kaťdý tretí, k zubárke chodím pravidelne aj iné vyšetrenia som mala na SK robené, zatiaľ som nič nikde nedoplácala. K dôchokyniam, aj naši dôchodcovia, ak pracujú tak platia zdravotné, alebo sa mýlim? Samozrejme na SK. Jedna moja známa je doch. , lieči si na SK koleno - je to chronického rázu, takže to nie je lacné, bola 2x na liečení a ešte nikdy nič nedoplácala, cez akú poisťovňu ju účtovali ??!! Najlepšie by vedel poradiť niekto z poisťovne :-), ale taký asi do tohto disk. fóra nepríde.W.
Ahoj Eva, ešte som zabudla, si ta istá , čo včera, lebo som po 20 čakala :-), tie tri stupne, ano sú pri pripoistení, len ja som tomu nevenoval pozornosť, kedže mi to platí pani, tak som vybrala tu najnižšiu variantu. Vieš , že oni majú s každým Eurom problém, aj keď ten Furderung, je asi preto tak nastavený, aby pokryl všetke náklady aj budúcnosti, ale to by nám ho museli dávať na zvlášny účet.W.
Pomylila si si temu, z vlozkami chod obchodovat inde.