Opatrovateľky v Rakúsku

Na podporu nemáme nárok, ja som tiež skončila pred mesiacom v Rakúsku a bola som sa pýtať, či dostanem podporu a že nie, lebo som si neodvádzala peniaze do fondu zamestnanosti.

Ide mi o to, že som doma na Slovensku a čo ak mi tam rodina kde som robila zrušila pobyt? Ja to nemôžem vedieť, či tam ešte prechodný pobyt mám alebo mi ho zrušili, potom neviem, či by som nemala nejaký problém ak by mi pobyt zrušili, ale ja živnosť mám aj naďalej a neprerušila som ju, lebo si hľadám nové miesto v Rakúsku, len zatiaľ sa mi nič nedarí nájsť.

Zdravím, pozná prosím niekto nejakého poradcu (daňový), ktorý by mi pomohol vymôcť vrátenie odvodov z AT? Nevedomky som totiž platila aj na Slovensku aj v AT.

Vie mi niekto poradiť? Bola som na predĺženej materskej teda do šiestich rokov dieťaťa, žiadny príspevok som nepoberala, ale štát za mňa platil odvody do zdravotnej poisťovne na Sk. Zároveň som bola živnostníčka opatrovateľka v At a platila si tam všetky odvody aj som tam dostávala prídavky na deti. A teraz mám obavy, či to nebude nejaký problém, lebo v dvoch štátoch vraj nesmiem byť poistená, tak neviem, či som neurobila chybu. Kde som mala mať vlastne v mojom prípade poistenie v ktorom štáte?

Pokiaľ by aj rodina zrušila tvoj pobyt, živnosť ti zrušiť nemôže. A to je dôležité, že si živnostníčka a plníš si povinnosti, teda platíš odvody. Ak by si si nenašla rodinu do konca augusta, dokedy treba zaplatiť odvody, cez internet si požiadaj u SVA, aby ti poslali poštu a teda aj šek za 3. štvrťrok na slovenskú adresu. Adresu neviem, záleží, v ktorej spolkovej krajine si robila naposledy a teda bola aj prihlásená. Vlastne ani nečakaj do augusta, vybav si to v tvojom záujme už teraz čím skôr.

Ďakujem za radu. Pekný deň.

Lenka, ak si si platila SVA v AT a brala aj rodinné prídavky na deti z AT, nemala si potrebu platiť odvody do zdr. poisťovne na Slovensku. Skús zájsť do Slov. zdravot. poisťovne, poraď sa tam a najskôr bude treba vrátiť štátu peniaze, ktoré za Teba platil.

Pekne vysvetlene, ale to neplati. Od prveho roku podavam danove a odvody platim uz 3 rok a su stale vyssie a vyssie. Plat sa mi nezvysil ani o cent…

Ahojte kolegyne vedeli by ste mi poradit prednedavnom si citala na tomto fore, ze je mozne ak si chcem dat urobit mostik jedna sa o 2 zuby ze to preplati SVA platim si aj to dobrovol. poistenie, len neviem ako mam pokracovat, ake tlacivo mam poslat na SVA od lekara, resp. ake tlacivo pytat od zubara aby som to mohla poslat dakujem velmi pekne za odpoved a prajem vam vela uspechov.

Vie mi niekto poradiť, či može invalidný dochodca pracovať ako opatrovatelka v AT ak ano, ako treba postupovať, kde sa musim všade nahlasiť? dakujem

Preco beries pracu zenam… tie nemozu ist na stavbu, za zvaraca, elektrikara a kopec inych moznosti ktore maju chlapi? ! nepochopitelne…

To je v poriadku nemozes brat v dvoch statoch

Môžte mi poradiť žienky? Čím mám natierať babke, to sú také drobné červené bodky na chrbáte a na zadku. To sú potničky, ale čím ich natierať. Už skoro 2 týždne jej natieram bepanthenom, alebo inotyol jej natriem a nehojí sa jej. Už som zúfala. Dakujem

Pre Silvia
Môže aj inv. dôchodca pracovať v AT, postup je ten istý ako keď nemáš inv. dôchodok. Založíš si živnosť, a pri prehodnotení nároku na inv. dôchod. -u nás-ti ho môžu ľahko zobrať, posúdia to tak, že keď môžeš robiť a hlavne v Rak. , tak ti netreba od slov. štátu inv. dôchodok. Treba si to rozmyslieť, alebo robiť bez živnosti.

Skús to nenatierať ničím, len umy a dobre vysuš, Ak je babka ležiak, tak ked ju otočíš nabok, nechaj to luftovať. Neprikrývaj ju veľmi teplou prikrývkou. Ja, teraz keď boli tie teplá, som babku prikrývala len obliečkou. Ak je babka mobilná, tak ju obliekaj primerane, nebabuš ju. AK sú to potničky, tak to zmizne.

Ahojte, prosím o radu. V oktobri plánujem ukončiť živnosť v at. Musím v novembri uhradiť vymerané odvody za 4Q?.. ak áno, dôjde v budúcom roku k nejakému vyúčtovaniu? ďakujem

Vedeli by ste mi poradiť kde nájdem formulár na zrušenie plnej moci príp. mi ho preposlať, ďakujem

Tak moja to vôbec nemáš pravdu, lebo neviem presne od ktorého roku, ale inv. dôchodcovia, môžu pracovať neobmedzene a žiadny dôchodok im nezoberú, to bolo niekedy tak. Viem to podľa vlastnej skúsenosti. Ja som si dala prehodnotiť inv. dôchodok na vlastnú žiadosť lebo sa mi zdal nízky a bola som na komisii a pýtala sa ma čo robím tak som povedala, že op. na živnosť a dôchodok mi zvýšili o 60E a tiež mohli podľa teba mi ho zobrať, s tým, že však vy máte dosť peňazí však si zarobíte, preto to píšem, lebo sama som to skúsila a robím 4 roky v AT na živnosť.

Ahojte zienky,
poradte mi prosim. Robim v rak. ako opatrovatelka pri jednej rodine od zaciatku uz 4 roky. Prve tri roky som platila odvody 450eur / tie najnizsie / a potom tie zvysene do 600 eur. Kazdy rok na Slovensku robim na dan. urade ohlasovaciu povinnost, ale v Rakusku nepodavam dan. priznanie. Dcera sa bola spytat priamo vo Viedni, ci musim podat, a odpoved bola, ze nie! tak to nerobim, ale mam obavy, ci je to ok?
Pocula som, ze namatkove vyberu nejake opatrovatelky a tym nadelia platit aj vyse 1000eur popri riadnych odvodoch… ale ze to len ojedinele. Koho nevyberu, ten ma stastie a nemusi vôbec podavat dan. priznanie.
Zienky, napiste mi o tom nieco, dakujem.

Tiez by som rada vedela, ked mam odpracovane 4 roky v rakusku, je to pravda, ze po nastupe na riadny starobny dôchodok budem mat na slovensku cca dôchoôdok 300 eur a ku tomu mi bude rakusko posielat za 4 roky prace legalne cca 4x10 eur, cize okolo 40 eur mesacne k slov. dôchodku? Je to tak? napiste mi. dakujem. Eva.

Ťažko povedať. Bolo by treba sa ísť opýtať na Sociálnu poisťovňu a ÚPSVaR. Klasický dôchodca môže pracovať.