Opatrovateľky v Rakúsku

Živnosť môžeš mať pozastavenú maximálne pol roka, potom sa ti automaticky ruší a ak chceš pracovať naďalej na živnosť, musíš si založiť novú.

Za rok som v 4. rodine, na začiatku mája som zaplatila WKO ešte od 1. rodiny, teraz mi prišiel šek z 2. , že požadujú odo mňa členské a zo 4. rovnako, všade som poslala doklad o zaplatení, ale od 2. rodiny poslali šek znova, že patrím k nim ako pod Steiermark i keď som už vo Viedni… neviete niekto ako to je s platením členského WKO ?

Dobrý deň prajem. Aj ja sa pripájam, k tým žienkam, ktoré potrebujú pomoc. Pracovala som v Rakúsku na rak. živnosť ako opatrovateľka pol roka od septembra 2009. V marci 2010 mi zobrali babku do ústavu a ja som ostala doma na Slovensku bez práce. V apríli som požiadala o prerušenie živnosti, ktoré mi prerušili až od júna. Kedže som nevedela, že treba sa ihneď zaregistrovať u nás na ÚP, tak som mala nedoplatok aj na zdravotnom poistení na Slovensku. Medzitým prišlo niekoľko šekov na odvody z AT, ktoré som uhradila. Keď už som myslela, že mám konečne pokoj, v týchto dňoch prišiel ďalší šek od WKO na sumu 126 Eur, za obdobie od roku 2009 do 2012. Ostala som ako obarená, lebo ja od toho času som nezamestnaná a nepoberám od štátu ani euro, takže logicky nemám ani z čoho. Poraďte mi prosím, čo mám robiť? Čo sa týka mojej živnosti, ešte stále ju mám prerušenú. Môžem ukončiť živnosť prostredníctvom e-mailu? Za radu Vám veľmi pekne ďakujem. Pekný deň.

Môže ísť na úrad práce, nemusí byť dobrovolne nezamestnaná. Len nebude mať nárok na podporu, ale štát bude za ňu odvádzať zdravotné odvody.

Dobry den prajem, prosim vas chcela by som sa opytat, 4 r. som pracovala ako opatrovatelka v Rakusku, teraz mam prerusenu zivnost a som na urade prace, co si myslite mam si poziadat o davku v nezamestnanosti, podporu vyjde mi nieco alebo nie? Ma s tym niektora z vas skusenost? Dakujem vam velmi pekne

Ty si skade taká múdra a hovoríš o poučovateľkách. Jednoducho ženy, ktoré ste na inv. dôchodkoch môžte kľudne pracovať, žiadne dôchodky vám nezoberú a môžte si zarobiť koľko len chcete a nech tie zdravé paničky rozdrapí, keď vám závidia, určite ten inv. dôchodok nemáte pre krásne oči ale pre chorobu a robíte na úkor svojho zdravia a v dnešnom systéme skôr sa zamestná taká čo má inv. dôchodok na slovensku ako zdravá, pretože zamestnávateľ platí o veľa nižšie odvody, takže tak milá Jana

Ahoj, myslím že nie, lebo si pracovala v Rakúsku, ale spýtaj sa na úrade práce, však nato sú tam, aby Ti poradili.

Ahojte koleginky, poprosila by som o pomoc. Pracovala som v rodine 2 roky cez agenturu, ked som dala vypoved agenture mi zobrali rodinu a som si pozastavila zivnost. Po mesiaci ma poprosili ci by som neprisla na 15 dni k babke, lebo rodina ide prec a odisla aj druha striedacka, tak nechcu novu nezaucenu. S tým, ze ja sa po týchto 15 dnoch už do Rakúska nevraciam, a neviem či si mám na túto dobu obnoviť zivnosť a potom zase pozastavit. Ďakujem za radu

Ak ta chcu tak trvaj bez prihlasenia to sa ti neoplati vela vybavovaciek zapleties sa a budes skodna, pozastavit môžeš 3x potom ti zrušia automaticky asi 3 roky počula som, nebudeš môcť obnoviť, pozor! Asi ta maju tam rady, ked ťa chcú, skús sa s nimi dohodnúť. nemôžu rodinu nútiť, aby bola cez agentúru, poukaš na šetrenie ich penazí

Dakujem ti za pomoc Evka, ale rodina spolupracuje s jedným pánom a ten trval ze nie privat. Len bohužial čo isla dcera na dovolenku tak nemaju koho dat k babke. A ja som uz mala zivnost pozastavenu, keď mi volali či nemôžem prísť. To neviem či si ju obnovit len kvoli 15 dnom, lebo mam už pracu vybavenu na zmluvu na Slovensku od decembra, preto sa už nevratim do Rakuska pracovať. Poradili mi ze živnosť musíš obnoviť do 3 týždnov co si tu, inak budeš pokutovaná. Neviem či si ju obnoviť, alebo nie, lebo sa obávam pokuty alebo komplikácii…

Zdravím žienky. Vedela by mi niektorá z vás poradiť? Platila som odvody v dvoch členských štátoch v AT aj SK. Podala som žiadosť o posúdenie a soc. poisťovňa mi pridelila odvádzať odvody na SK. Teraz neviem, ako to bude s príspevkom, ktorý dostávam od rodiny v AT. Možem ho použiť na odvody na SK? Alebo ho štát rodine odoberie? Zrejme treba odovzdať aj E-kard. Ak sa niektorá vyznáte, vopred dakujem za vysvetlenie.

Všetky odvody, ktoré si zaplatila duálne v AT od dátumu vystavenia E-101 si vyžiadaj v AT naspäť, tie čo šli na zdrav. poisť, Ti vrátia. Co šlo na dôchodkové, nie, lebo na dôchodok si môžeš prispievať vo viacerých štátoch EU. To, čo Ti dáva rodina v AT (predpokladám, že ide o peniaze na odvody) Ti patrí automaticky, a platíš si z nich odvody na SK. Si v AT oficiálne, máš živnosť, rodina má automaticky nárok poberať na Teba príspevok od štátu pre OP. Ty akurát podliehaš slov. legislatíve, ale to na danej veci nič nemení. E-kard neodovzdávaš, tú si schovaj, ak sa situácia zmení a zostaneš len živnostník v AT, znovu sa tam zaeviduješ do ich soc. systému a automaticky používaš pridelené číslo aj E-card. Pridelené číslo používaš pri akejkolvek komunikácii s SVA a tiež ho uvádzaš na rakúske DP.

Si zlatá Ria. Veľmi pekne Ti ďakujem za podrobné vysvetlenie. Pomohla si mi:).

Suhlasim s tebou

Chcem sa opytat minuly rok som poziadala o rodinne pridavky a dostala som ich moja otazka znie aj toho roku budem musiet podat vsetky tie tlaciva ako minuly rok alebo len niektore ato ktore? dakujem

Nemusela si v AT zaplatiť tie odvody, mala si len povedať, že čakáš na E-101, ale nevadí, požiadaj o ich vrátenie. Čo je ešte veľmi dôležité, odovzdaj kópiu E-101 na SVA, lebo inak budeš stále vedená, ako poistenec v AT a budú vyžadovať platby. Po odovzdaní, Ti príde automaticky vyrozumenie, že nepodliehaš soc. poisť v AT, ale dôchodkové si môžeš platiť, ak chceš, no predpokladám, že nebudeš. Na rod. prídavky tiež nemáš v tomto prípade nárok. Pre istotu si vybav ročné komerčné poistenie napr. v Generali za 15 eur na rok, keby sa Ti niečo prihodilo, je to lepšie, ako to len EU poistenie.

Za všetky rady a ochotu Ti ešte raz úprimne ďakujem milá Ria. Je málo takých ústretových kolegýň, ako si Ty. Vážim si to. Zariadim, čo treba. pa

Milá Sendy, to čo ti ria poradila je ok, len s tou e cartou si myslím, že by si mala poslať späť a pošli tam aj kopiu E 101, ja som to posielala pretože ty máš slovenskú zdrav. poisťovňu s pozdravom Janka.

E card jej ostáva, neposiela sa späť, ani ju nebudú od nej žiadať. Iba tú 101 je veľmi dôležité odovzdať. Osobná niekoľkoročná skúsenosť! Teraz som prešla na AT systém a automaticky som pri príchode na SVA vytiahla e-card z ktorej si naťukali číslo do systému. Taktiež sa ma nikto nepýtal, či ju mám, lebo automaticky vedia, že som jej vlastníkom, pretože ju naspäť nežiadali. Keby to tak bolo, tak ju vyzvú na vrátenie, tak ako u nás, ked prechádzaš na AT systém a vybavuješ si EU preukaz. Prvé čo žiadajú vrátiť, je slov. karta poistenca. No, čo platí u nás, neplatí automaticky v AT, lebo to je interný zákon AT a nie nariadenie EU a to je rozdiel. Tiež, ked sa napr. živnosť zruší a že by sa otvárala znova, tak je pridelené automaticky to isté číslo, ako pri zakladaní prvej živnosti. Len by som si vybavila to komerčné poistenie, je to taký sicher, keby sa niečo v AT stalo, je tam viac vecí, čo uhradia. Napr. taký prevoz a ošetrenie nie len v štátnych zariadeniach, na čo upozorňujú, že tieto EU sú viac viazené na štátne, no kto ich bude hľadať, ked sa niečo stane?

AhojRia, ja som len napísala o tej E card to, že ja tiež mám aj živnosť na SK aj v At a posielala som e card naspäť, bolo mi takto povedané a poradené od kamošky, čo robí asi tri roky na dve živnosti. Ja len toľko, maj sa pekne, Janka.