Zdravím, existuje, prosím niekde formulár E101 v nemčine? díky
Zdravím kolegyne. Chcem sa opýtať, ako to vlastne je s daňovým priznaním. Dostala som list, že mám podať daňové priznanie. Nepíšu mi, či len za rok 2010 alebo aj za predošlé roky. Živnosť mám od 17. 7. 2009. Ja mám urobené DP za rok 2010, môžem im to poslať? Ďakujem
E 101 je nahradený PD A1
Http://www.kgkk.at/mediaDB/690336_PD%20A1%20-%20Bescheinigung%20über%20die%20anzuwendenden%20Rechtsvorschriften%20-%20NEU.pdf - tu máš napr. rakúsky
Nie preto, že pracovala v Rakúsku - mala tam živnosť - ale preto, lebo si zrejme, ako 99, 9 % živnostníčiek neplatila poistenie v nezamestnanosti. V prípade zamestnania v únii a návratu na SK nárok je, ale musí sa dodržať istý postup.
Cca 10 eur mesačne z minimálnych odvodov za rok, z vyšších viacej - na Slovensku z minimálnej mzdy za 46 rokov 260 eur mesačne - ešte stále sa ti zdá ten rakúsky dôchodok nízky ?
V poriadku, ja som zas napísala, že to urobiť nemusí, lebo to nie je povinnosť, čiže ak to neurobí, nič sa nedej, je to ok, žiadny postih ani nič podobné jej nehrozí.
Tieto formuláre, vydávajú len príslušné úrady, ktoré určujú podliehanie platnosti legislatívy a každá krajina EU ich má vo svojom jazyku, ale žiadny E formulár nemusíš prekladať, lebo vlastne je identický. Neviem na čo to potrebuješ, ale tento formulár je akceptovaný len pokial ho vydá príslušný urad, lebo je to vlastne rozhodnutie, ktoré Ty nemôžeš vykonať a predložiť, lebo by to bolo klasifikované, ako podvod.
Prečo práve za rok 2010, posledne sa podával za rok 2011? To sa musíš opýtať na FA, ale myslím si, že to máš napísané, prečítaj to poriadne. Možno chcú za všetky roky, lebo poväčšine to tak robia.
Ano mas na to narok cely turnus ale kazdy den musis chodid do nemocnie, Eveli.
Vsetky ako minuly rok
Koleg. prislo platit tiez ked mala pozastavenu zivnost za zdravotne poistenie a ked sme tam volali tak povedali, ze ked potvrdi slovenska zdravotna ze nenavstivila slovenskeho doktora tak jej to vratia. Bolo to za Q asi 190eur. Mozno ste dostala nieco ine, ale viem ze takyto problem mala koleg.
Ahojte baby, neviem co mam robit, potrebovala by som surne radu od niekoho velmi skuseneho, ide o to ze som bola v rakusku na zivnost tohoto roku, bola som tam jeden jediny turnus, v lete, mala som zivnost aktivnu 2 mesiace, doteraz je pozastavena, teraz ju chcem zrusit, len mam velky problem, totiz moja vsetka posta je neviem kde, ja nemam v rukach nic, len seky so sva, (ktore som samozrejme zaplatila za tie dva mesiace) a potom este rozhodnutie o zastav, zivnosti, a s wko tiez, nemam ani tu karticku s WKo moje mitgliednum. poznam len s rozhodnutia, ked som si zivnost zastavovala, tak na tom rozhodnuti s WKO je uvedene moje mitglid. Nr, je to tazke lebo ako citam tak zrusenie zivnosti, treba oznamit aj finacnemu uradu, kde sa musi vypisat do tlaciva steuernummer, teda pravd. danove cislo, ale odkial ho mam vziat? neviem ci som o od finacn. uradu dostala predtym nejaku postu, mozno na prechodny pobyt, lebo posta mi chodi domov na SK, od jula, , a v at som zacala v juni, neviem co mam robit, a na tlacive zrusenie zivnosti musim uviest aj nejake Firmenbuch Nr. , ktore tiez neviem. Som s toho v koncoch a tu zivnost potrebujem zrusit, nechcem ju uz ani len vidiet. Poradi niekto?
Dufam ze vam poradim, ale mne kazali iba zaslat kopiu zivnostenskeho listu a len na druhu stranu rukou napisat, ze ziadam o zrusenie zivnosti a dolezite je podpisat to, poslala som to na WKO a ze oni to daju dalej na SVA a Finanzamt. Ved potom mozete pre istotu zavolat na Finanzamt a SVA ci to prebehlo ok, ale ja za 2 roky nemam ziadny problem.
Chapem vase starosti, ale tu nik nie je ochotný poradit, neviem čo sa stalo, ale steuernumer vy nemate, ten sa prideluje ked podate DP v At, oni to posielaju vždy, netrápte sa, urobte tak, ako vám poradila pani v nasledujucom príspevku. Musela ste zrušiť? Nemala ste si len pozastaviť? Ak sa budete chcieť vrátiť je to lahšie obnoviť…
Medzicasom mam opat zivnost a nezistil sa ziadny problem, takze mozem s istotou povedat ze to postacovalo tak poslat. Prajem vela stastia.
Na SVA som odovzdala osobne kopiu E 1O1 a E card mi ponechali. Nepožadujú ju odovzdať tak, ako na SK. Takže Ria máš vo všetkom pravdu. Ešte raz ďakujem.
Ja som dával len niektoré, lebo ostatné už mali, iba E 1O1 a E111 a ešte jeden formulár a to je vraj všetko. Tak povedali moje zamestnávateľke-rodine. že všetko o mne majú od rodného listu a iných vecí. čiže len E111 a E1O1
Ahoj. Prekvapila si ma, že platíš odvody za smeti. Ja napr. neplatím. Ale do WKO platím 1OO eur ročne.
Dobrý večer milé kolegynky chcela by som sa vás spýtať ako je to vlastne s vyplácaním rod. prídavkov v rakúsku ? Ako opatrovateľka pracujem na živnosť už 4. rok no vždy mi raz ročne v januári finanzamt vyplácal Ausgleichszahlung alebo raz Differenzahlung a to iba maximálne za 4 mesiace v roku príklad: za rok 2011 iba za november a december 782, 80 Eur ! na dve deti! som rozvedená, na slovensku rodinné nepoberám pretože o ne žiadam v rakúsku no napriek tomu sumu 391, 40 eur (Familienbeihilfe) čo predstavujú mesačné rakúske rodinné prídavky nedostávam. Ako ste na tom vy ? čo robíte preto, aby vám boli za každý mesiac vyplatené ? Sledujem si aj počet odpracovaných dní v rakúsku. viem, že je možné spätné vyplatenie RD až do 5. rokov čo mi povedali na Finanzamte no neviem či sú k tomu aj nejaké ich tlačivá, alebo stačí iba sprievodný list? Ak má niektorá z vás podobné skúsenosti prosím o radu ako dalej postupovať, aby mi boli za každý prislúchajúci mesiac rod. prídavky vyplatené aj so spätními z predchádzajúceho obdobia.
ďakujem moc za vaše odpovede