Daňové pr. ,
suma 11 000eur, ktorú nesmiem prekročiť platí aj pre mňa, ked mám živnosť od oktobra, alebo je to ekvivalentná časť pre mňa? ďakujem za radu.
a ešte otázka 2. , jedny vravia podávať daň. pr. od začiatku živnosti, iní, že až keď ma vyzvú cca po troch rokoch. Aký je v tom rozdiel, čo je lepšie? Naozaj ďakujem za radu.
Dobrý deň. Pred 2 týždňami som telefonovala v Rakúsku na BMF a bolo mi povedané, že od januára 2013 bude nové tlačivo BEIHILFE 38. Viete ešte niekto o tejto zmene?
Prosím nejakú cestovatelku vlakom W-BA a opačne, ak som tu dlhšie ako 15 dni, kedy je platný spiatočný lístok dá sa kúpiť a na stanici z automatu lístok do Bratislavy a koľko stojí? Stanica Wiestadlau.
Neviem v ktorom meste pracujete ale ja mam internet za 200 eur zo vsetkim aj z montazou na dva roky neobmedzene neviem ci vam to vyhovuje mne ano a potom po dvoch rokoch to predlzite
Dajte si jobrapido tam najdete pracu aku chcete staci natukat co hladate dufam som pomohol
K tej 1. otazke - ak mam spravnu informaciu, tak je to celkovy prijem za rok
a k 2. otazke - oplati sa dat danove od zaciatku, aj ked nie je povinne, lebo Finanzamt moze vyzvat hocikedy o dolozenie prijmu a isto je lepsie platit nedoplatky priebezne napr. 300e za rok, ako ked naraz pride zaplatit tak ako kamoske po 4. rokoch skoro 2tis. eur. Ale je to na kazdom, ako sa rozhodne.
Ahoj Eva. Spiatočný lístok BA-W stojí 11, - eur a má platnosť 16 dní. Ako je to v AT neviem, myslím, ža tak isto… Kúpiš ho aj v automate a z W do BA stojí 14, -eur.
Zle som sa k tej 1. otazke vyjadrila, proste nesmiete prekrocit 11tis. eur za rok, je jedno kolko mesiacov odrobite, mesiace su dolezite len pre SVA aby vedeli kolko mate cisty prijem mesacny.
A chcem sa spytat ked ju chcem obnovit tak ako?
Dobrý deň, mám prácu na Slovensku ale len na daňové číslo živnosť mám lemn v Rakúsku. Začala som pracovať len teraz v októbri a na sociálke mi povedali, že odvody zatial platiť nemusím mám prísť na budúci rok s daňovým priznaním za rok 2012 a podľa neho určia či budem nusieť platiť odvody do socialnej poisťovne. Musím vyplniť tlačivo E101, ide mi hlavne o detské prídavky, ktoré poberám v Rakúsku. Tu v Rakúsku chcem s prácou skončiť, len chcem doopatrovať babku, lebo rodina je strašne dobrá a nemám to srdce odísť. Babka už nebude dlho žiť doktor sa vyjadril, možno 2-3 mesiace. Za radu vopred ďakujem.
Neviem, ako to je podnikať na SK len na daňové číslo, ale z toho čo píšeš, nemáš nič na poriadku. E-101 si mala mať vydanú dávno, ktorú si mala odovzdať na SVA v AT, lebo nesmieš platiť odvody v 2 štátoch EU a podla toho čoho píšeš, ich platíš v AT, lebo berieš prídavky. Ked Ti na to všetko prídu, tak budeš všetko vracať a koleduješ o poriadny prúser. Tlačivo 101 Ty nevypisuješ, Ty si podávaš len na soc. poisť. žiadosť a 101 vydáva soc. poisť. v BA. Daj si to do poriadku, nemáš to podla zákona, práve naopak ho porušuješ, teda hlavne nariadenie EU, čo sa týka dvoch zamestnaní v dvoch štátoch EU.
Ahoj, akurat riesime to s tym socialnym stipendiom. Mama pracuje v rakusku ako opatrovatelka na zivnost a pobera na nas pridavky. So sestrou sme si podali ziadost o soc. stipendium a jej ho priznali a povedali ze pridavky zo zahranicia sa nerataju do prijimu. Mne robia problemy a vravia ze pridavky z rakuska sa povazuju za prijem. ako to je mozne ked sa stipendium posudzuje na kazdej VS rovnako? Prosim ak viete tak poradte. dakujem
Za čo sú vlastne tie nedoplatky? šak mám všetko zaplatené. nielen ja, ale viaceré ani nevedia začo sú tieto nedoplatky?
Kočky POZOR! - NEPLATTE NIČ!
ak dostanete zo zdrav. poisťovne Dôvera predpis, že máte platiť doplatok na zdrav. poistenie za minulý rok, nič neplaťte. Mne prišlo, že mám doplatok 400E, nemalo to logiku, ved platím v Rakúsku a tak som mesiac pátrala, kde je chyba, lebo muselo ísť o chybu. Ale aj tak ma to stálo nervy. Finančný úrad BA alebo BB posiela Dôvere podklady, tá neuvažuje, koná mechanicky a výsledok je predpis na doplatenie poistného. Fin. úrad sa neunúva riadne pozrieť do našeho DP za 2011, aby zistil, odkiaľ sú príjimy a automaticky, ked tam je nejaká CIFRA, vyrúbi doplatok. Otras! Neunúva sa pozrieť, že v DP máme- všetky-daňový základ nula po odpočítaní príjmov zo zahraničia. Raz vidia nejaké číslo, a vyrubujú. A ja / my / sa musíme vyviňovať. Písala som sťažnosť na to až min. financií. Takže nebojte sa takýchto zásielok, a neplaťte nič.
Jana
Ďakujem za odpoveď, ale sme sa nepochopili moja práca na Sk začala len teraz v októbri nie som riadne zamestnaná ani nemám založenú živnosť. Moja práca je na daňové číslo, bola som na sociálnom urade ale ma neprihlásili za prvé nemala som vačší príjem za rok 2012 ako 4000 euro a za druhémi povedali, že mám prísť až s daňovým priznaním v ďalšom roku. Takže na SK odvody neplatím iba Rakúsku. Za to tlačivo sa pýtam iba preto lebo som o tom počula, že ženy čo pracujú na SK to majú, ale oni maju založenú živnosť. Asi si po sviatkoch keď prídem domov zavolám na soc. úrad a ešte raz sa opýtam.
Janka vdaka, konečne niekto prispel čo sa stalo? Nie je tu uč nič čo by nas poučilo, nikto neprispieva…
Tie nedoplatky vznikajú tým, že prvé tri roky platíme do SVA minimálne odvody zo sumy cca 534, -Eur. Ak máš 50, - eur na deň máš príjem 700, - eur. čiže z rozdielu medzi týmito sumami ti vypočítajú nedoplatok na poistnom ale len v prípade, že podáš daňové priznanie a SVA zistí tvoj príjem. Ak nepodáš dobre aj tak po troch rokoch Ti odvody automaticky zvýšia. je tu však a situácia, že ťa vyzve FA na podanie daňového priznanie pre zistenie tvojho základu za niekoľko rokov dozadu myslím, že minimálne tri a potom ti aj tak dorátajú tie odvody spätne. Či podáš daňové a či nie je na tebe.
Nepať nič, ale musíš poslať do Dôvery kopiu daňového priznania, lebo ináč máš na krku exekúciu.
Union, tiez posielala nedoplatky, ja som mala platit cez 23 eur, tiez som poslala, kopiu DP, ale nie cele, len tu stranu, kde je vynatie prijmov a to som bola pocas roka poistena aj na sk. Radsej si zavolajte, poslite kopiu a neplatit nic.
Ahojte, prosím o radu. Prišlo mi s SVA nedoplatok 1532 eur za rok 2011. Platila som kvartálne cca 600 eur a daňové priznanie som mala do 10 000 eur. Minulý rok bol nedoplatok okolo 640 eur a teraz takáto suma… je to normálne a dá sa s tým ešte niečo robiť? ďakujem za odpovede