Dobrý deň,
mala by som prosbu na Vás, ktorá má skúsenosť s posielaním papierov na SVA v prípade choroby. Doktor mi vyplnil Krankmeldung a ešte mi dal aj kladenku začiatok PN. Aj to treba poslať do AT ? Ďakujem za odpoveď.
Dobry den, na SVA je potrebne poslat len Krankmeldung, najlepsie doporucene. Slovensku PN neposielajte do AT, tu vam lekar nemusi vobec vypisovat. Ak budete praceneschopna dlhsie, ako 14 dni, po uplynutí 14 dní je potrebné znova poziadat lekara o vypisanie Krankmeldung a zaslat obratom na SVA. Ukoncenie PN - znova vypise lekar Krankmeldung a poslite ho na SVA. Dopiste do sprievodneho listu aj cislo svojho uctu v tvare IBAN, na ktory Vam poslu peniaze. Ak neposlete cislo uctu, peniaze vam dojdu sekom na adresu v AT.
Dobrý večer Katka, chcem sa veľmi pekne poďakovať za informácie ohľadne PN, ktoré ste veľmi zrozumiteľne napísala a verím, že ste tým pomohla aj iným opatrovateľkám, ktoré s tým doposiaľ nemali skúsenosti. Ešte raz srdečná vďaka. So želaním všetkého dobrého Hela
Ahoj Maria, prepac, ak mozem opravim ta… platila si neskutocne odvody… teda pisem podla seba… tie sumy su neumerne zarobku castokrat… u mna je to tak, iste aj u dalsich… ved zarobit 800 a platit aj nad 1000 eur je nie jednoduche… tiez uz robim 5 rokov a veru na dochodok z At sa netesim, lebo viem, ze to nebude tak ako sa to hovori, ale len dalsia almuzna k almuzne
Faťa Ti už odpovedala, ak si PN na Slovensku, v AT nič neriešiš. Všetko nechaj tak, ako je, chod na OP, vylieč sa a po PN šup do roboty:-) ) ) ).
V prípade E-101 sa v AT pri PN na SK nič nemusí ani riešiť, ani pozastavovať. Len si pozri, do kedy máš platnosť E-101, lebo ak by Ti skončila počas PN, treba žiadať o novú, lebo inak by si bola povinná platiť od jej skončenia odvody v AT a na SK by si nesmela mať vyplatenú PN. Pozor sú to drobnosti, ale velmi dôležité, na ktoré človek často zabúda a dostane sa do problémov, ani nevie ako.
Treba si uvedomiť, že príjem sú aj odvody, čiže pri vyratávaní výšky odvodov, sa základ vyratáva z hrubého príjmu, kde sú zahrnuté aj odvody. Odvody sa nevyrátavajú z čistého príjmu, očisteného od odvodov 12% paušálu a iných položiek, takže pozor na to. A to je velký rozdiel čistý a hrubý príjem. Pokial je podané DP každý rok, tak FA to zašle na SVA a odvody sa vyrátajú zo skutočných príjmov a ak treba, doplácate len za predchádzajú rok. Ak nie, tak do SVA platíte prvé 3 roky predbežné odvody, čo sú cca150 eur. Po 3 rokoch, ak SVA požiada FA o váš skutočný príjem, tak tí vás vyzvú na podanie DP a následne máte dorátané odvody za 3 roky. Ak to SVA neurobí, tak FA je to jedno. Do 7 rokov vás môžu vyzvať na podanie DP, a budete doplácať všetko spätne. Tie čo živnosť zrušia, tak oznámenie ide aj na FA a vtedy ste automaticky vyzvané na podanie DP a následne príde vyučtovanie na SK.
Pozastavenie živnosti nie je nijako časovo obmedzené !
Dobrý večer. CHcem poprosiť o radu ako je to s marodkou. Je potrebne ju davať do DP Počula som že sa marodkou da znížiť danovy zaklad dakujem
Sumu, ktoru dostanete ako marodku - Krankengeld je potrebne v danovom priznani pripocitat k hrubemu prijmu. Teda marodka naznizuje danovy zaklad, ale prave naopak, navysuje ho.
Je to vzlastne po pol roku mi poslali danove cislo atym padom musim podavat danove priznanie a moja kolegyna dodnes nedostala nic a teraz pracujeme treti rok. a podla toho sa neoplati viac pracovat lebo potom budem doplacat nie?
Dobry den prajem som teraz prvy krat v raksusku, rada by som vedeal co vsetko musi agentura vybavit, kde ma vsade musi prihlasit. viem akurta ze ma rodina prihlasila na prechodny pobyt a agentura mi isla vybavit zivnost ktora mi ma do 2 tyznov prist. pytam sa vas mile damy, slecny ktore mate skusenosti napiste mi neviem velmi nemecky a potrebujem mat papiere v poriadku dakujem vam velmi pekne
Zmen lekarku budes to mat najednoduchsie
Kto by bol ochotný mi nájsť nejakú pani na opatrovanie v Rakúsku? Som ochotná zaplatiť poplatok aj za vybavenie potrebných dokladov. Ď.
Rodina Ti “musí” vybaviť len to, na čom ste sa dohodli a to vieš len Ty a agentúra.
Ináč sa treba prihlásiť na pobyt a až potom sa vybavuje živnosť. Mala by si dostať živnostenský list (ten nestrať) a potom by si mala dostať e_card (t. j. preukaz poist. ) a formulár pre našu poisťovňu, s ktorým pôjdeš do svojej zdravotnej poisťovne, kde Ti zoberú slov. preukaz a dajú Ti iný, platný pre prac. , pracujúcich v zahraničí, s ktorým by Ťa mali ošetriť na Slovensku. V Rakúsku predkladáš u lekára e_card.
Oprava - agentúra, nie rodina
Preplatenú maródku od SVA je potrebné započítať do Príjmov pri daňovom priznaní v AT.
Áno, musíš to pripočítať k hrubému príjmu, ale s tým zvýšiš daňový základ. Ale pripočítať musíš, lebo na SVA vedia, že si tie peniaze dostala.
Žienky ďakujem pekne za vaše odpovede, E 101 mi končila prave teraz 3. 1. 2013 tak mi treba asi urýchlene prerušiť živnosť v At, žiadať novú E101 nemám na akom základe, kedže nemám momentálne rodinu v At, ibaže na tú starú rodinu, kde ma ešte neodhlásila predchádzajúca rodina a tak ešte stále figurujem vo WKO, tak neviem ako ďalej vopred ďakujem Janka.
Je potrebné k formulárom na rodinné prídavky a iných dokladov prikladat aj kópie zaplatenia odvodov a fakturiek od rodin? Ja už podavam 3. rok, doteraz to odomna nevyzadovali, ale niektoré ženy to prikladajú.
Chcela by som tiez vediet viac o tom studiu a ci je mozne potom pracovat ako zamestanec v domovoch. Zvazujem kvoli synovi bud sa vratit na Sk, co si neviem celkom predstavit z hladiska prijmu alebo ho zobrat do AT, konci teraz ZŠ, ale jedine ak by som mala moznost pracovat v domove lebo nemozem ho vlacit po celom Rakusku ak mi pacienti zomru v rodine kde som. Ake su este moznosti ak chcem pracovat v domove, vie mi niekto poradit? Mam opatrovatelsky kurz na SK, robim treti rok. Dakujem