Dobrý deň,
chcela by som sa spýtať ako je to ak som opatrovateľkou v Rakúsku, mám živnosť ale momentálne nemám pacienta a uvažujem o prerušení živnosti. Vie mi niekto poradiť ako je to s odvodmi resp. koľko sa platí ak preruším živnosť.
Ďakujem
Lucia, keď chceš prerušiť živnosť, tak odvody platiť nebudeš, ja mám teraz prerušenú na dva mesiace, nakoľko mam zdravotne problémy. Žiadosť o prerušenie som poslala mailom. Pekný den.
Ano môžeš.
Je to 37eur, za jeden rok 10 eur, pol roka 7 eur, ked neprší aspom kvapka, aj to je peniaz pracovať môžeš dalej.
Tak to mam pochopit ked zarobis viacej tak aj odvody su vysie?
Ja som mala minuly rok prerušenu 4 mesiace 6iadosť som poslala doporučene na WKO / da sa aj emailom / a do dvoch tyždňov mi prišla odpoved, tu som si dala poslať na slovensku adresu. Tlačivo na pozastavenie si vytlačíš na stranke opatrovanie-rakusko. sk. Odvody neplatíš!
A ešte k tomu, nezabudni sa odhlásiť z prechodného pobytu, pokiaľ to neurobila rodina a ked budeš posielať to prerušenie na WKO, tak tam napíš že žiadaš, aby Ti posielali poštu na tvoju slovensku adresu. Potom ked najdeš novu rodinu a ta prihlasia, tak ti automaticky začnu posielať poštu tam.
Je potrebný doklad o návšteve školy.
Ahoj chcem reagovať na tvoju odpoved, všetko si napisala dobre, ale ked mam pripoistenie a som chora tak mi SVA neplati už marodku.
Prosím vás už ste dostali poštu z SVA o sume na 1. kvartal? Kde sa dá stiahnuť nové tlačivo na DP?
Dobry vecer, potrebovala by som poradit ohladom PN? SOm uz piaty mesiac pn a este stale som nedostala ziadne peniaze z SVA, ak mate niekto nejaku skusenost ohladne tejto veci, prosim poradte mi aj postup, dakujem.
Ak si nenapísala číslo účtu na Krankenmeldung, tak ti nič nepošlú, ale ti budú dobropisovať PNku k odvodom v ďalšom kvartáli. Ak máš dopis od SVA, je tam vždy meno pracovníka, čo má tvoju PN na starosti, napíš mail, aelbo zavolaj priamo jej / jemu, možno sa to bude dať poslať na tvoj účet. Číslo účtu s IBAN a SWIFT kódom, to máš na výpise z účtu, alebo na novšej karte.
Milé kolegyne, chcem vás pekne poprosiť o súrnu radu, ako mám postupovať, keď mám pozastavenú živnosť od 1. 1. 13 a z SVA mi doteraz neposlali formulár E-108, aby som si mohla vybaviť kartičku poistenca na Slovensku. Poslala som mail na SVA, uviedla som v ňom všetky potrebné údaje a tlačivá mi neposlali. Som teraz vo veľmi nemilej situácii, keďže mám vlastne už neplatnú kartičku a som objednaná k lekárovi aj sa chcem zamestnať na dohodu, čo zatiaľ práve kvôli kartičke nemôžem. Vopred ďakujem za radu.
Mám otázku. Chcem prerušiť živnosť na zatiaľ neurčitý čas.
1) na ako dlho sa môže prerušiť v AT živnosť? Môže presiahnúť aj 1 rok?
2) pri prerušené je potrebné SVA vrátiť teraz funkčnú E-card?
3) Tlačivo E 108 mi má zaslať SVA?, na vybavenie Slovenskej zdrav. karty?
Ďakujem za informácie.
Zdravím, prosim o radu mám zivnosť v AT a poberam rodinné prídavky, 1, 2, 2013 mi zomrela babka a teraz čakam na novú rodinu, mám nárok na rod. prídavky ked som teraz doma a novú babku budem mať pravdepodobne v marci, rod. prídavky dostávam každý druhý mesiac, dakujem
Prosim vas velmi pekne, vie mi niekto poradit? Cestujem do prace vlastnym autom, teda vlastne cez cele Slovensko z krajneho vychodu az do Ba a potom ma vezie z Ba prepravna spolosnost. Ako si mam zdokladovat skutocne naklady na cestu? Vraj sa nedavau ziadne bloky, len je to nejako presne definovane v zakone poctom km. Prosim poradte mi. Velmi pekne dakujem za kazdu radu.
Peniazky za PN dostanes len v tom pripade, ak si platis pripoistenie k zdravotnemu poisteniu-ak by si mala len nieco zle alebo neuplne vyplnene, SVA Ta pisomne informuje a vyziada od Teba.
Peniazky za PN dostanes len v pripade, ak si uz minimalne 6 mesiacov platis popri povinnemu poisteniu aj pripoistenie k zdravotnemu poisteniu. Ak mas len nieco zle alebo neuplne vyplnene, SVA Ta kontaktuje pisomne.
Presne tak ako ti napísala Anka. Ja som bola na PN a po skončení mi do 3 týždňov prišli peniaze na účet.
Prosim oí bližšie informácie, kde sa musím prihlásiť a odhlásiť - mením si miesto pracoviska i spolkovú republiku - pracujem ako opatrovateľka