Opatrovateľky v Rakúsku

Marika, chcela by som vas opýtať, nedozvedeli ste sa prečo sa strháva tých 5, 1 percenta z dôchodku u nas a v Rakúsku, bude to po skončení vrátene, na čo je to musíte si ešte platiť aj zdravotne v Rakúsku dakujem za vysvetlenie.

Potrebovala by som informáciu prečo sa strháva 5, 1 percenta z dôchodku dôchodkyni, ktorá ešte pracuje v Rakúsku a ešte aj zo Slovenského dôchodku do Rakúska tiež čiastka 5, 1 percenta do zdravotnej poisťovne do Rakúska. Bude táto čiastka po skončení vrátená. To dôchodkyne už neplatia odvody do zdravotnej poistene v Rakúsku, ako je to prosím o vysvetlenia, dakujem.

Ma niekto skúsenosti s PN, ak áno poradte? Dakujem!

Ahoj, Ola! Narok na pridavky mas, pokial si platis odvody do SVA. Ja som v roku 2011 vazne ochorela, bola som doma 2 mesiace, odvody som si ale platila. PN som nemala, nakolko som este nemala narok z pripoistenia. Najprv mi z Finanzamtu napisali, ze narok nemam, kedze som nepracovala. Ale obratila som sa na p. Petra Demčáka na nete a ten mi poradil a napisal za mna odvolanie, na zaklade ktoreho mi peniaze doplatili. Ja poberam pridavky raz rocne. Skus sa obratit na toho pan o radu.

Prosím vás viete mi niekto poradit čo všetko potrebujem dokladovať aj zo Sloveska na Rakúsky dôchodok, prišli mi papiere, o dokladovaní kde všade som pracovala na Slovensku. Za pomoc a radu dakujem, pekný den.

Nič nepotrebuješ dokladovať, potrebuješ overiť totožnosť to overiš u notára, to je ten papier čo maš tam pisané aj po slovensky, to je jedná vec, a druhá vec musíš napísať č. účtu v banke kde Ti to budu posielať peniaze dôchodok, a to č. u. musí byť potvrdené razitkom banky. To je všetko.

Ahojte, neviete mi poradiť, či mám nárok v Rakúsku na daňovú úľavu ak manžel má príjem menší ako 6000 €. Ako mám postupovať, aby som si uplatnila svoj nárok. Ďakujem za radu

Ahoj, dostala som kopec papierov kde musim vypisať všetky roky ktore som odpracovala aj na Slovensku, to maš pravdu s tým účtom ale musim mať potvrdené od baky, dalej bola som u notára, kde som musela dať potvrdiť moju existenciu, dalej deti, školy prosim vás ak ste to robili pošlite mi info či to musí byť tak tu je pisané napísať všetko, dakujem pošlem vám môj mail ak môžte napište.

Tak v tom prípade Ti neviem poradiť, ja som e-mailom požiadala SVA vo Wiedni o priznanie dôchodku, asi po dvoch mesiacoch ma vyzvala sociálka u nás v mieste bydliska k spisaniu žiadosti o dôchodok z AT, bolo to asi 20 papierov, ale nie všetky sa týkali nás, bolo to všeobecné zo všetkých krajín. Potom zase asi po dvoch mesiacoch mi prišlo vyrozumenie z Wiedne, o priznaní dôchodku, a tam boli aj tlačiva na potvrdenie totožnosi u notára, a potvrdenie účtu v banke. Skús s tým isť u nás na sociálku kde spisujú žiadosti o dôchodok. Tvoj e-mail mi nejde otvoriť.

Ahoj, prosím ťa mohla by si mi dať vedieť ako si dopadla ohľadom vyplatenia RP z Rakúska ? mám podobný problém. RP som nedostala vyplatené od druhej polovice roku 2010 dodnes tj 2013 tiež som rozvedená dakujem

Dobrý deň. Chcela by som Vás poprosiť o radu. Pracujem v Rakúsku od októbra 2012, a stojím pred dilemou, či podať, alebo nepodať daňové priznanie? Lenže som mladá, a mám na pláne ísť na materskú, tak sa pýtam, či to ovplyvní nejako rodinné prídavky, ak nepodám daňové? Nemáte niekto skúsenosti, ako je to potom s materskou? Som si vedomá, že odvody musím platiť stále aj počas materskej, ale že z čoho sa vypočítava potom materská? Ďakujem za odpoveď.

Velmi pekne ti dakujem môj, napisala som ti zas mail dúfam že ho otvoriš, prosím ťa ešťe o radu nevieš kde, alebo ktore je čislo do pensionkasse, alebo kde by sme to mali mať napísané ak to máme a môžme o tom vedieť. Dakujem pekný den.

Ahoj posielam môj mail, dúfam že ho otvoríš. Prosím ťa prišli mi zas papiere z Vorsorgekase, neviem čo tam mám vyplniť, aby to bolo pre mna dobre prosím o radu. Ak by ste niektorá vedeli poradiť prosím napíšte. A ešťe neviete, kde by som si mohla zistit moje čislo na pensionkasse, kde ho najdem, neviem či sme ho dostali pridelene. Prosim o radu, pekný den.

Ahoj, nejde mi to otvoriť, ozvy sa mi na azrita@zoznam.sk

Aj ja by som sa chcela opytat co treba dolozit k danovemu ked manzel zarobil menej ako 6 000 eu vie mi niekto poradit dakujem

Kto mi vie prosím poradiť s odvolaním na Finanzamt kôli rodinným prídavkom. Som totiž na materskej dovolenke a požiadala som o rod. prídavky. Dali mi na vedomie, že nemám na ne nárok, lebo som (a to sa podržte) počas týchto mesiacov v rak. nepracovala a ani nevykonávala žiadnu zárobkovú činnosť. Odvody si platím doteraz, všetky dokumenty som odovzdala a oni mi napíšu takú haluz. Viem že by som sa mala odvolať na základe nejakých paragrafov EU, len neviem ako na to.

žienky, čo mám urobiť, manžel je od 1. feb. nezamestnaný, doteraz som dostávala prídavky raz ročne, na Slovensku mi prídavky stopli, poradí mi niekto?

Pretože rakušania maju taky zakon Tie zdravotne odvody Ti nevratia, ale ked ukončiš živnost nebudu Ti už strhavat z dochodku Vyplatia ti ho cely ako ti priznali

Ahoj Zita, prosím Ťa o mail adresu, kde si posielala žiadosť o pozastavenie živnosti a ako si postupovala potom s kartičkou poistenca? Díky ivett

Čo ja viem, tak musíš mať v každom mesiaci odrobených pár dní, aby si mala nárok na rod. prídavky za daný mesiac. Dokladuješ to s Honorarnote, koľko dní máš odpracovaných. Platenie odvodov nemá nič spoločné s prídavkami.