Opatrovateľky v Rakúsku

Žienky … ak potrebujete pomoc s čímkoľvek obráťte sa na WKO - Wirschaftskammer alias Hospodárska komora, ktorá funguje v Rak. nato, aby pomohla živnostníkom aj v takom smere, keď chcú niečo živnostníci vedieť, poradia im alebo ich nasmerujú ďalej kde sa majú spýtať … dajú im / vám telef. čísla na ľudí kompetentných, ktorí vám zodpovedajú na vaše otázky. Môžte si dokonca urobiť cez WKO tzv. “Sprechstundenen” - to sú termíny sedení s ľuďmi napr. s SVA s ktorými sa stretnete osobne a opýtate sa ich na konkrétne otázky ohľadne maródky, penzie atď. Ak nemáte tú možnosť cestovať a urobiť si čas alebo nemáte tú možnosť kvôli pacientovi alebo neviete dobre po nemecky, stačí svoje otázky napísať a poslať e-mailom a WKO vám na vaše otázky odpovie. Preto si WKO platíte! Veľa žien zaplatí za rok WKO a nevedia ani prečo to platia … WKO v Rak. slúži na to, aby pomáhali živnostníkom napr. aj pri riešení ich problémov… Rakúsko je sociálny štát a má veľa inštitúcií, ktoré vám môžu pomôcť, len treba vedieť, kam sa má človek obrátiť.

Ešte jedna rada … nenechajte sa odradiť v čomkoľvek. Rakúsky živnostenský zákon funguje podobne ako slovenský, len je to o iných peniazoch ako na Slovensku. Ste živnostníci a podliehate Rakúskemu živnostníckemu zákonu. To znamená, že ak si platíte odvody presne tak ako Rak. živnostník, máte nárok na všetko ako on! Či pracujete alebo nepracujete, pokiaľ si poctivo platíte odvody, máte nárok na všetko … maródka, rod. prídavky… atď. Nenechajte sa úradmi zastrašiť! Už som to zažila niekoľkokrát! Oni len skúšajú, aby nás odradili a nemuseli na nás nič vyplácať! Skutočne sa nebojte úradov. Pozisťujte si info aj so sloven. úradov, aby ste mohli reagovať vo váš prospech-čo vám skutočne patrí pri rak. úradoch! Ste živnostník / čka podľa rak. zákonov, poctivo odvádzate odvody a preto máte nárok na všetko ako rak. občan! Nezabúdajte nato prosím!

Co najskor si najdi inu rod. Dva roky uz som doma, platila som odvody, mam seky, doklady, vsetko. Pol roka a este rok budem po dohode s uradmi splacat po 5O eur nach bemesug, nechapem preco. Osobne tam nemozem ist, nemam na to. Chorobu som dostala od pacientky, liecim sa druhy rok. Jedno ti poradim ak musis tam pracov. Vybav si nieco blizko hranic a bacha na agenturu, lebo po ukonceni definit. prace v AT. domov mozes dostavat pozdravy z rakus. uradov.

Ahojte kolegynky. Mohli by ste mi pomôcť? Chcem ukončiť živnosť a neviem, čo všetko musím urobiť a ešte by som sa chcela opýtať, čo je pravdy na tom, že ak napíšem prehlásenie na SVA, že odmietam v budúcnosti poberať dôchodok z AT, že mi vyplatia nejakú čiastku z toho, čo som po odpracované roky v AT platila do penzijného fondu?

Ak opatrovateľka (živnostníčka) príde o prácu, má v Rakúsku nárok na “podporu”? dík

Ak si predtým platila pripoistenie minimálne 70 euro mesačne, tak má. Ak si neplatila, má pech.

Takže neplatí to ako na SK, keď platíme odvody, resp. príspevok v nezam. , a sme na UP, máme nárok na podporu. To je ozaj až tak vysoká čiastka, tých 70E. mesačne?

No možno je to pre niekoho naozaj veľa 70 euro mesačne, 5 euro z každého dňa na pripoistenie, 10-20 na odvody, pomaly nič nezostane pre opatrovateľku.
Tam je jeden háčik, pripoistiť sa dá len do 6 mesiacov od otvorenia živnosti. Málokto to vedel, a kto to nestihol, tak sa môže dať pripoistiť teraz až po 8 rokoch, a potom zas po 8 a zas… Ja napríklad som to nevedela, kým som sa rozmyslela bola lehota fuč, a teraz sa môžem dať poistiť až v roku 2016. .

Ahojte, mohla by som poprosit poslat mi zmluvu medzi rodinou a opatrovatelkou a tiez medzi agenturou a opatrovatelkou? Velmi to potrebujem. Moc dakujem, kto pomoze.
e-mail: ingama@centrum.sk

Ahoj, viete mi povedat, ci je mozne dostat na SK pozicku ak som OP v Rakusku a ak nepodavam danove priznanie? Dakujem za odpoved.

Nevie mi niekto poradiť? Mala som v Rakúsku živnosť 2 roky a 4 mesiace. Ukončila som ju a teraz som 3 roky na materskej dovolenke a neviem, či mám nárok na podporu v nezamestnanosti tu na Slovensku. Odvody som si platila cca 150 mesačne - takže žiadne dobrovoľné pripoistenie. Má s tým niekto skúsenosť? Ďakujem.

Dobrý deň, prosím Vás o info ohľadne daňového bonusu na deti. Som vydatá, v ktorej kolonke rakúskeho DP mám požiadať o daňový bonus na deti? Potrebujem si to skontrolovať v DP, ktoré mi robí slov. agentúra a tvrdia mi, že tento daňový bonus dostávam v prídavkoch na deti, bohužiaľ suma nie je rozpísaná z čoho sa skladá a tak si to neviem skontrolovať, taktiež neviem skontrolovať, či to mám vpísané v rakúskom DP. Dá sa požiadať o daňový bonus na deti v prípade, že by som to nemala v DP ? Vopred Vám ďakujem za informáciu, prosím aj ostatné ak niečo k tomu viete, napíšte mi. Ďakujem, Lyda

Ahojte, chcela by som sa opýtať, nie som rozvedená, ale mám stanovené súdom platenie výživného, dajú sa s tým vybaviť prídavky každé dva mesiace, nie diferenczahlung?

Zanka, Vaša “chyba” bola, že ste neudali dôvod prečo ste neodpracovala uvedené mesiace: starostlivosť o dieťa - Kindererziehung. To je kvalifikovaný dôvod priznania rodinných prídavkov, následne aj rodičovského príspevku v Rakúsku - Kinderbetreuungsgeld, Beihilfe ku KBG-výpomoc ku rodičáku 6, 06 € denne. Ale podmienka týchto výhod je nárok na rodinné prídavky v AT. Dokonca počas rodičovského môžete podať o Ruhendmeldung des Gewerbes a nemusíte platiť odvody do SVA, ušetrili by ste veeeľaaa peňazí a dostali by ste tiež veeľaa peňazí.
Do júla tohoto roku bola podmienka nároku na Wochengeld z AT-materskej, platenie odvodov do SVA. Od 1. 7. už nemusí žiadateľka platiť ani odvody-teda podá Ruhendmeldung a má nárok na materskú, následne na rodinné prídavky a potom aj na rodičovský a výpomoc ku rodičovskému. Niekedy sa treba poradiť s poradcom! Stojí nejaké peniaze / veď aj Vy nepôjdete opatrovať zadara /, ale Vám aj peniaze pomôže získať. Teraz keď ste “prešvihli” termín 1 mesiac o odvolanie - Berufung, tak môžete ešte obnoviť konanie, ale ako píšete, musí to napísať kvalifikovaný človek, odvolať sa na príslušné § - fy v AT. A nie je tu ale právny nárok, teda niektoré FA to berú do úvahy, iné nie. Je tu ešte potom možnosť odvolania na Ombudsmanna a to je tiež to isté, aký šikovný je a či sa podarí.
Apropos, robím poradenstvo ohľadom rodičovského - KBG v AT, materskej-Wochengeld, rodinn. prídavkov a pod. Pre opatrovateľky aj pre zamestnancov v AT. Takže už mám niečo za sebou, vybavila som už a poriešila mnohé zamotané prípady. Aj rizikové tehotenstvo opatrovateľky, teraz dostane 7 mesiacov Wochengeld čo je 50 € na deň. Takže taký poradca niečo stojí, ale donesie Vám, eventuálne ušetrí veeeľa peňazí.

Alenka, to je síce daňová uľava, tz. negatívna daň. Ale keď nemáte zisk viacej ako 11 tis., tak žiadnu daň neplatíte a túto negatívnu daň - 496 € na jedno dieťa dostanete ako dobropis, ale treba na niektorých FA o to zvlášť požiadať. Podmienka obdržania negatívnej dane je poberanie najmenej 7 mesiacov rodinných prídavkov v príslušnom roku. A podanie daňového priznania. Daňové priznanie sa môže až 5 rokov pozadu podávať a dostanete daň. bonus pozadu. Horšia alternatíva je, ak ste už DP poslali a neoznačili ste príslušnú kolónku. Je tam možnosť podania Wiederaufnahme, ale tu už záleží na príslušnom FA alebo aj úradníkovi… Nie je na to už právny nárok. Ak chcete vyhotoviť DP, ozvite sa. Robím poradenstvo

Zuzka, v minulosti bolo treba ísť na príslušný SVA. V piatok som volala na SVA Linz / takže iné SVA môže byť iný režim ešte / ohľadom jednej mojej klientky, takže o rakúsky dôchodok už požiadate na Slovensku. Musíte sa ale rozhodnúť, či chcete tento dôchodok poberať už teraz keď chcete naďalej pracovať, lebo Vám z neho strhnú ešte penzijné poistenie. Ak už nebudete pracovať, tak dostanete celý dôchodok z AT. Heh, lepší vrabec v hrsti … no nie? Ale je na každom ako sa rozhodne!

Lea, no tak o tom nerozhodujete Vy, že si vyberiete, kde budete platiť. Zrejme máte podnikanie aj na Slovensku aj v Rakúsku. Preto musíte každý rok požiadať Slovenskú poisťovňu o určenie príslušnosti. SP spolu s SVA potom rozhodnú podľa toho čo vo formuláre vyplníte Vašu príslušnosť poisťovne, kde budete platiť. Pokiaľ máte rodinu, trvalý pobyt a byt na SK, tak rozhodnú že budete platiť na SK. Ak nemáte rodinu, máte trvalý pobyt v AT prípadne aj rodinu v AT, tak môžu / nemusia / rozhodnúť opačne. A čo je výhodou, ktorá krajina na plkatenie soc. odvodov, tak to je rôzne. Na SK platíte odvody podľa toho či ste v zisku alebo v strate… alebo ste oslobodená v prvých 3 rokov od platenia soc. odvodov / ale je tam hranica príjmu do cca 3. 600-inak už nie ste oslobodená /. No a nakoniec do slovenského príjmu Vám ide aj rakúsky príjem. Vyjme sa síce z príjmov, ale poisťovne ho berú spolu so slovenským príjmov za základ platenia odvodov na SK. Takže tak! Pokiaľ máte deti, alebo plánujete deti tak jednoznačne bojujte za platenie odvodov v AT. Sú tu Diferenz aj rodinn. prídavky vyššie, aj materská až 50 € na deň! -8 týždňov pred pôrodom a 8 týžd. po pôrode a pri rizikovom tehotens. skôr, pri viacdetnom pôrode 12 týžd. pred a 12 týž. po pôrode /. Takže to všetko musíte z takého makroekonomického aspektu vidieť. heh

Zdravím…
vie mi niekto poradit, ako to je s preplácaným lek. úkonov v Rakúsku. Bola som u lekára v AT, zaplatila som mu xx e… / potom som bola vyšetrená ešte dvoma inými / -na koniec mi dosli odovody aj s rozpisom dalších nedoplatkov-prepláca to sva? vdaka…

Chcela by som sa spýtať, či tých 5% zo slovenského dôchodku sa platí do našej poisťovne alebo tu v Rakúsku?

No s TZV: Agenturou mam osobne skusenosti odporucam zdaleka sa vyhnut tam je tom o tazkej praci, Sef je pacient a vyzaduje absurdnosti a opatrovatelka je tam otrok bez naroku na spanok a v izbe bez dveri, a o plate ani nehovorim je to CHarita zo slovenskej strany a teraz angazuju Rumunky aby otrocili ale po dvoch dnoch musia vsetky plakat a nehovoriac ze su prinutene pod hrozbou 5000 eurovej pokuty dorobit svoj cyklus, je to hnus Mosendorf c. d. 91