Opatrovateľky v Rakúsku

Ahoj Zyzana :slight_smile:
táto kartička je doklad, že ste poistená v inom štáte, ale pre Vás sa nič nemení, len pán doktor musí platbu za Vaše ošetrenie poslať na zvláštnom tlačive a prekopírovať si ju ku výkazu, poslať musí do poisťovne, ktorá vám kartičku vystavila. Inak máte na všetko nárok, akoby ste bola poistená na SK aj preventívu aj kúpele a pod. Čudujem sa, že to od Vás pýtali, ja som robila pred 3 rokmi na ambulancii a už to mali naše cigánske deti, lebo boli poistené v ČR. A určite v tejto nemocnici nie ste jediná s takouto kartičkou :-), W.

p.Vilma,prosím o odpoveď,prečo v DP typ B opatr.v Rakúsku mám základ dane z r.69 na r.70 znížiť o 40 % keď r.70 je odpočet na daňovníka vo výške 98.496.-Sk.Nárok má každy bez ohľadu na to koľko mesiacov pracoval resp.ako SZČO ak nemal vyšší príjem v r.2008 ako 513.000.- Alebo je nejaká úprava ktorú som nepostrehla pre opatrovateľky v Rakusku
Prosím o rýchlu odpoveď, mám hotové DP typ.B pre opatrovateľku v Rakusku. Ďakujem.

:-), ešte aby to bolo správne, formulár 106 sa nevybavuje, je to žiadosť, na zákldade ktorej sa AT a SK poisťovne dohodnú o preplácaní vášho ošetrenia na SK.

Ahoj Mária, stalo sa to nedopatrením, uznávam, ano je to 98496, lebo je to paušal, 40% tam nemalo byt, ja som si to vôbec nevšimla, ale aspoň vidno, že niekto pri tom aj kontroluje nie len odpíše :-), riešila som popritom aj niečo iné. Keď sa to vypisuje v elektronickej forme tak to vypočíta automaticky , ďakujem.

dobry den,chcem sa opytat ci viete niekto,co si mozme zahrnut do zivnosti,cestujem vzdy autom a opatrovatelky tvrdia stale nnieco ine,ak viete niekto o tom viac,prosim o radu,dakujem

p.Vilma,prosím o odpoveď. V DP -tlačivo B/opatr.v Rakúsku/ uvádzate,že základ dane na r.69 znížiť o 40% a uviesť to na r.70.
Riadok 70 je zníženie základu dane na danovníka vo výške 98.496.-Sk,bez ohľadu koľko mesiacov v roku pracoval s výnimkou ak je dań.základ vyšší ako 513.000.- potom sa prepočítava, ale nikde nie %.Mám teraz pochybnosti,či som niečo neprehliadla.Prosím skúste mi odpovedať,mám DP pripravené na odovzdanie. Ďakujem.

ahoj Zuzana.ohladom tej EU-karticky tiez som mala podobny problem v zmysle nedostatocnej informovanosti sestricky, ma odstavila s tym ze,-mila pani ale to si musite vsetko preplatit,no dobre mala ledva 20 rokov a urcite bola vyplasena viac ako ja a v zivote nevidela podobnu karticku,viacmenej som mala pocit ze ani netusi ze sme v EU.NO ALE TO JE NEPODSTATNE.dopadlo to dobre naozaj je to len mozno o jeden krok zdlhavejsi administrativny ukon zo strany lekara,ako v normalnom pripade.Inac patria nam vsetky prava ako ostatnym pacientom.Pre istotu som si este doma zavolala na info.linku do prislusnej zdrav.pois a informovala som sa. je to tak nikto v tom nevidi ziadem problem,a keby aj niekedy niekto aj videl zo strany lekara je jedno ci sukromneho alebo statneho,alebo sestriciek, treba kotak.prislusnu zdrav.poist. Majte sa pekne. A este jeden dodatok si neodpustim, vsade na uradoch nam tvrdia ,ze neznalost zakona neospravedlnuje,tak to dajme jasne najavo aj tym ktory by do toho mali vidiet o 5 minut skor ako mi obycajne opatrovatelky zivnostnicky vsak! Ale ako spravne pise p.Wilma pri ciganskych detoch je to samozrejme, otazka je preco-lebo pre nich je vsetko v tomto state samozrejmostou!!!

Ahoj Marianna, prečítaj si pozorne celú diskúsiu a pozorne. Neviem čo chceš zahrňovať do živnosti. Toto je originál čo by mal byť tvoj príjem a výdaje, ak si typ B-t.z.živnostníčka:
Man beschäftigt eine selbständige Betreuungskraft
Annahmen: Die Betreuungskraft erhält EUR 50,00 pro Tag an Honorar
plus freie Station (Kost und Logis) und arbeitet im 14-Tages-Rhythmus.
Daraus ergeben sich 13 Arbeitsperioden pro Jahr.
Jahreshonorar: (50 x 14 x 13) EUR 9.100,00
plus halber monatlicher Wert für Kost und Logis
(EUR 98,10 x 12) EUR 1.177,20
minus 12% Pauschalausgaben
(= Aufwendungen, die steuerlich anerkannt werden): EUR 1.233,26
minus Sozialversicherungsbeiträge – EUR 1.700,64
Jahreseinkommen: EUR 7.343,30, samozrejme, ak ti rodina pripláca poistenie, tak to musiš prirátať a až potom odrátať. Takže žiadne cestovné lístky a nič podobné, ak po odčítaní nemáš viac ako 11 000Euro.

Milá kate von d., plne s tebou súhlasím a pevne verím, že všetke počernejšie by nemali tolko problémou s neznalosťou zákona ako my opatrovateľky. Zákona, ktorý bol tak trochu vytvorený aj na našu ochranu. Oni sa veľmi rýchlo zorientujú odkiaľ im padne niečo. Určite by nemali problém aký formulár v tehotenstve na rodinné prídavky a pod. Už by ich mali doma v zásobe :-).

Dobry den,
pani Wilma,dakujem za radu,velmi ste mi pomohli,DP som podala,bolo to tak ako ste hovorili,je pekne,ze takto ludom radite,Dakujem

Ahojte živnostníčky,
DP máme už asi za sebou, mám otázku, požiadali ste o dofinancovanie rodinných prídavkov za rok 2008? T.z., ak jeden z manželov na SK poberá RP, tak ten druhý má nárok v AT na dofinancovanie, len tak mimochodom na dve vysokoškolské deti je za rok 2008 od apríla vyše 3 000 EURO, čítate dobre EURO. Samozrejme ten druhý nesmie byť na SK milionár, platí nejaká hranica, sú s tým vybavovačky, ale stoja za to. Rozvedené sú na tom ešte lepšie. W.

ahojte opatrovateľky.
chcela by som sa opytat, ked nemam to zdravotne pripoistenie a nahodou by som ochorela, mam narok na nejake euraciky z rakuska, ked som zivnostnik a pravidelne platim odvody.ako to vlastne je ked opatrovatelka ostane doma napr. po nejakej oparacii a jej pracenschopnost je dlhsia. dakujem a krasny slnecny den

ja ti viem povedat len tolko,ze musis mat mutterkindpass,ktory ti vystavi gynekolog ak k nemu pôjdes na kontrolu,musis byt tu poistena a mat meldezetel…Ako tehotna musis mat 5 kontrol…peciatok v MKP a az potom mas narok na matersku…V Rak.si môzes vybrat z troch moznosti:na 1,5roka…dostanes mes.ca 900euro,na 2 roky a klasika na 3 roky.

ak si vo Viedni-opytaj sa na krankenkassa v Gasometri…su tam dost ochotny…

Ahoj Miriam, to je ako u nás, tiež sa platí zdravotné aj nemocenské, ak si platite len to povinné SVA 4 x do roka, tam nemocenské nemáte. Ak ochoriete, nemocnicu neplatíte na SK, ale v Rakusku 10 euro na deň. Ak si budete každý mesiac priplacať na nemocenské, to o čom bola reč nižšie, tak dostanete nemocenskú dávku a tak ako písala jedna kol. nižšie ak ste v nemocnici tak dvojnásobok, ale na SK sa nemocnica neplatí. Bez toho poistenia ste doma bez Euráčikov, bohužiaľ. Dá sa priplácať aj podpora v nezamestnanosti, ale tá sa , myslím si nevyplatí, je to okolo 70 Euro mesačne, ťažko povedať , ako by sa vybavovala, opatrovateliek stále je málo.

chcem sa blizsie k tomu popytat,opatrujem a planujeme babatko,som zivnostnicka,mohli by ste mi to podrobnejsie rozpisat,dakujem za ochotu…

chcela by som sa opytat,ked tu citam o tych materskych,ci ako zivnostnicky v rakusku mame potom narok na prispevok od Slovenskeho statu…alebo nie,dakujem

Starám sa o dvoch ľudí,takže zarobím 80eur na deň.Odvody si platim sama.Zda sa mi nespravodlive,že po zdaneni zaplatím daň,ako jeden môj plat a nemam narok ani na detske prídavky,takže som na tom tak isto ako tí,čo sa starajú o jedného.Mám zmeniť rodinu?

adriana-ja som tu vydata-za rakusana,takze pisala som to z môjho hladiska,len info ktore ovladam.V Rak.som nepracovala…(legalne),cize neviem ako to presne u vas zivnostnicok funguje.

ak dietatko porodis v Rakusku mas omnoho viac vyhod-ci uz financnych,alebo poradenskych.