Opatrovateľky v Rakúsku

Ahoj anna, ja som jedna z vas, len asi sa nespolieham co sa kde dozviem na fore, ale citam zakony. Narok mas po tretom dni, nezalezi na dnoch turnusových, lebo choroba nie na na turnuse zavisla. Dolezite je , aby bola marodka spravne vypisana a prelozena do nemciny, alebo napisana latinsky doktorom, odoslana v casovom limite do 7 dni a ak trva dlhsie ako 7 dni , kazdych 14 dni treba poslat na SVA hlasenie vypisane doktorom. Tieto predtlacene rormulare si dostala pri prihlaseni sa na nemocenske poistenie. Precitaj si celu brozuru co ti k tomu prisla. Neviem ci ti s tym pomozu u nas na socialke …?! Tak neviem ci som ti pomohla, ale moja rada je , chod na stranku SVA a hladaj informacie, budes prekvapena co vsetko tam najdes. Skore uzdravenie.W.

Podľa mojích informácií lekár vypisuje PN-ku, tak ako vie /skoro žiadny nevie po nemecky/ a tá sa odnesie na najbližšie soc. poistenie, kde posudkový lekár vypisuje tlač. E ll6, ekonomic. odd. E ll5 a po ukončení PN E ll8. Takže cez sociálku sa ísť musí. Ako to funguje v skutočnosti neviem, tie časové limity sú správne, asi by som posielala iba prefotenú PN

Wilma, prosím aj mňa by zaujímala táto otázka, robím si tiež iba vyúčtovanie. Ovládam iba komunikatívnu nemčinu a čítanie rakúskych zákonov mi robí riadne problémy- ako určite väčšine z nás,čím nie som nadšená. Ďakujem

agentur bestens betreut

Ja som to už na tomto fóre dávnejšie rozpisovala nakoľko som maródovala 2x a nemala som s tým žiadny problém.Tlačivo Krankmeldung si nájdete aj na stránke SVA (je veľmi jednoduché) a náš lekár vám tam napíše diagnózu-ale pozor na dátumy začatie aj ukončenie musí dôjsť na SVA do 7 dní a posiela sa na začiatku aj na konci PN(ak je PN dlhšia ako 14 dní musíte to poslať každých 14 dní),…nie je možné,že vám dá lekár napr. ukončenie PN už 2-3 dni vopred pri kontrole-dátum musí byť ten istý deň.Inak v AT žiadny problém-za prvé 3 dni nedostanete nič a do mesiaca dostanete príslušnú čiastku buď na účet ak ho tam máte,alebo vám to odrátajú z Beitragu v nasledujúcom štvrťroku.Ešte niečo-nespoliehajte sa ,že keď ste choré na SK tak ,že vám nepríde kontrola majú aj toto doriešené cez naše poisťovne.

ahoj Evka
prepač dopredu ale nereagujem na tvoj članok.
Citala som tvoje rady a preto sa obraciam na teba a dufam, že mi pomožeš ako tym ostatnym bola bi som ti velmi povdačna.Mám jeden problem, robím v Rakusku iba 6mesiac. a som tu na živnost, platiamy SVA rodina, čiže ta chcem poprosit o presnu infor. čo, ako treba vybavit rodinne pridavky tu v RAKUSKU čo doma a kde to podat.Som rozv. a dcera chodi na vysoku- denne štud.a či to ešte stiham.
Som laik do tychto veci prosim pomož.pekny den prajem

myslela som ze len tam ist ziskat kontakt

Dobry den ako je to pri vybaveni rodinnych teraz ked uz rok mam za sebou zase musim vsetke dokumenty prekladat Dakujem erka

Ahoj,mne dali E411,E401 a E402,mám doložiť ešte zárobok - rodný list už majú a potvrdenie o trvalom pobyte pre istotu doložím,tiež doklad o zaplatení poistného / v každej krajine je to trochu iné./Mne kázali dať iba toto

Chcem vas poprosit par informacii ohladom marodky.Ak som hospitalizovana posiela sa to na zaciatku do 7 dni a potom kazdych 7 a v domacom osetreni kazdych 14 dni?Vypisuje nas lekar krankenmeldung a posiela sa to do SVA?Vypise len datum zacatia PN a trva…alebo ako to funguje,ked to bude dlhodobejsia zalezitost?Musi byt ucet otvoreny v AT,alebo je aj moznost,ze vam poslu na SK?

ahoj. chcem sa popytat na to opatrovanie v nemecku nespokojna? cez alses a ako dlho? ja by som aj sla no neviem?

Vally, lekár nevypisuje žiadnu maródku, iba Krankmeldung? Na Slovenskú sociálnu poisťovňu si nedávala nič?

Ahojte, môžete mi niekto napísať ako vyzerá originál živnostenského listu?Je farebný či čiernobiely? Nie som si istá či mi agentúra poslala originál alebo len kópiu.Ďakujem

dobry večer dievčata ak možete tak mi poradte rodinné prídavky pre deti si mám nechat posielat na učet v rakusku alebo mi ich možu posielat aj na slov. učet?dakujem

Vie mi niekto poradit ci je agentura ATENA spolahliva?Ak nie tak ake ma negativa??Dakujem…

Je čiernobiely.
Keby som ten môj osobne neprevzala z rúk úradníka, tak neverím, že je originál…
Sú na nerozoznanie :slight_smile:

je to format A4, taky zelenkavy na bielom podklade a na nom je uvedene: “Auszug aus dem Gewerberegister”

Aj na slov. účet, ale musíš mať IBAN. Kde máš účet požiadaj o toto číslo.

no, ak chceš byť viac doma ako vonku práci, tak skús.Toto je odpoveď na obidve otázky. Veľa trpezlivosti.

E 4ll je pre potvrdenie školy a bolo mi povedané,že sa týka detí nad l8-násť rokov.Ja mám l4-násť ročnú dcéru a dokladám iba potvrdenie o návšteve školy. Trvalý pobyt-spoločné bývanie sa potvrdzuje na E 401.Rod. prídavky mi vyplácajú 1x ročne a chceli E 4Ol,E 4O2, potvrdenie školy a zárobok-ročný.Tieto doklady odovzdať začiatkom januára.Ako píše Jarka-všade je to iné.