treba si viesť niečo ako pokladničnú knihu-akou formou to je už na tebe-posielam
Findok
tam je v tabuľke uvedené čo má byť vo vyúčtovaní…
Opravím - uvedená tabuľka je zo stránky daní a predstavuje hrubú schému zistenia daňového základu opatrovateľky. Vo vyúčtovaní sa položky ako Sachbezug, paušálne výdaje atď. neobjavia. Vyúčtovanie je najjednoduchšie robiť cestou tzv. Honorarnote, na ktorom je uvedené meno opatrovanej osoby /alebo v zmluve uvedeného zástupcu/ s adresou, rovnako opatrovateľky s adresou, dátum, potom názov dokladu HONARARNOTE a krátky text napr.Ich bestätige den Erhalt von € …, für meine Tätigkeit als PersonenbetreuerIn aufgrund des Werkvetrages /gem. § 159 GewO/ vom …/dátum zmluvy/
für die Zeit der Betreuung von …bis…/dátum turnusu/ a dolu podpisy :Unterschrift pflegebedürftige Person Unterschrift BetreuerIn
Sumu uviesť podľa citovanej zmluvy, ak neobsahuje všetko čo dostávate a podpisujete rodine uviesť ešte čo je naviac.Pre FA bude stačiť Werkvetrag /tak či tak budú pýtať/ a k tomu Honorarnote s ich jednoduchým zoznamom— od 1. po 12./13. turnus -napr.stĺpce p.č.1.-13. /Názov=Honorarnote / zo dňa/ suma a celkom dolu výsledná suma = súčet obdržaných súm. To je v prípade, že uplatňujete paušálne 12 % výdaje + odpočet zaplateného poistného /prípadne iné uplatniteľné zvláštne výdaje-nebudem komplikovať/robí to väčšina - POSTAČUJÚCE. Ak sledujete výdavky priamo - treba viesť záznamy o príjmoch a výdavkoch. Doporučuje sa viesť denník opatrovateľky /pozor- náplň podľa Wervetragu a len činnosti dovolené zákonom robiť opatrovateľkám/ Môže sa robiť aj faktúra = “vyúčtovanie” turnusu + príjmový doklad Rechnung k tomu.
zdravin vas,vie mi niekto poradit ci ma pravo clen rodiny u ktorej som pracovala pozastavit moju zivnost bez toho aby som to vedela?dik
No - tvoja otázka je veľmi stručná na jednoznačnú odpoveď. Takže budem stručná aj ja. Ak si pri vybavovaní živnosti podpísala plnú moc na všetky úkony, spojené so živnosťou niekomu z rodiny - áno,to je prvý prípad, potom sa mohlo stať že si z rodiny odišla a vlastne si stratila Standort/ten bol zrejme na adrese opatrovanej osoby, v prípade agentúr to býva ich sídlo práve z dôvodu častej rotácie opatrovateliek/- takže možno sa niekto z rodiny informoval čo ďalej a oni na jeho oznámenie pozastavili živnosť z úradnej moci, odhlasovala si pobyt ?
je bezociva az hruza.
nepodpisovala som ziadnu plnu moc,oni ma odhlasili aj z trvaleho pobytu a nepracujem pre ziadnu agenturu,ale samostatne cele roky.Zostala som zaskocena ked mi to dnes doslo domov,s tym ze zivnost je pozastavena od 1.10. a babka este k tomu zomrela az 7.10.Ale najviac ma rozculuje ze hocikto si pride na WKO a jednoducho ti zastavi zivnost,je to mozne?Dakujem ze ste sa ozvala.
Pomôžte mojej dcére prosím , ktorá prišla o prácu v Rakúsku vďaka je jednej svine z vých. Slovenska, ktorú moja dcéra zaučila je zdr.sestra s 10 roč,praxou vo Fakul.nemoc.na odd.Hematológie onkol., úraz.oddelení.Má 4 deti pomáhame jej manžel prišiel o prácu poplatky v agentúrach ktorými prešla sú nehorázne čo výjazd do Rakúska to poplatok takže príde domov a má len samé poplatky.Živnosť má vybavenú len nemôže natrafiť naporiadnu prácu.ďakujem
Chápem tvoje rozhorčenie, zažila som nedávno, že sa mi opatrovateľka sťažovala, že rodina bez jej vedomia urobila zmenu v jej živnostenskom liste, potom však vyšlo najavo, že podpísala Meldezettel na adresu dcéry…Takže možno si podpísala odhlásenie pobytu k 1.10. ? a to je príčina. Dokedy platil Werkvetrag s rodinou ? kedy si prevzala posledné peniaze ? môže to byť aj špekulácia kvôli plateniu posledného kvartálu poistného… ako som napísala, tých informácií od teba je pomenej, ale naozaj hocikto nemôže bez právneho dôvodu urobiť zmenu v tvojej živnosti - ak si si vedomá, že si nič nepodpisovala, môžeš sa informovať na mieste, ktoré ti zmenu oznámilo, kto to zariadil a čo predložil…a tiež podniknúť kroky a predložiť dôkazy o trvaní zmluvy do smrti babky - ak si ju dovtedy opatrovala, preto tie peniaze a čo sa týka tých agentúr, je to z ich strany čisto z praktického hľadiska. Prajem ti príjemný večer a ospravedlňujem sa za tykanie, tu som si tak zvykla aj keď bežne to robím zriedka.
Ahoj!Tiež hladaám nejaké info ohľadom materskej. Vie mi niekto napísať, kde sa informovať, alebo aké formuláre treba žiadať? vopred dakujem
nárok na peniaze máš vtedy, ked si platíš priposistenie, t. j. zusatzversicherung. A to musíš platiť 6 mesiacov a tak ti bude vyplatené. Ked si toto platíš, tak ti stačí PN ktorú ti napíše tvoj lekár na Sk, odniesť na socialku, a oni to posielajú do rakúska. Ked si na živonsti, odvody musíš platiť samostatne, to sa týka aj materskej. živnostníčky si odvody platia aj v chorobe aj pri materskej. Henrieta. rožňava
Mohol by ste tam ísť pracovať napíšte mi váš meil ale určite by ste sa vy dvaja tam bili,lebo by ste to ako chlap nevydržal s nervami a ešte by ste si narobil nešťastia a le skúsiť môžte
zajtra idem na WKO,lebo dnes som tam volala a pohadzovali si ma z telefonu na telefon a nakoniec mi povedali,ze mam zavolat neskorsie.Tak som sa rozhodla pre osobny kontakt,som skutocne zvedava co bude.V rodine som bola 6rokov a vsetko bolo vzdy z oboch stran ok.Ale clovek nikdy nevie…Urcite sa zajtra vecer ozvem a podam skusenost dalej.Este raz dakujem za info a to tykanie je ok.
ahoj a môžeš mi dať číslo alebo meil na p. Kuncára ? díky
Zajtra a možno ešte vo štvrtok som na cestách, najneskôr v piatok sa sem pozriem.Pekný večer.
Dobrý deň.Rád by som vedel koľko zarábate a za akú agentúru pracujete.Ja mám zatiaľ iba zlú skúsenosť.
ja som uz v Rakusku a nemam stalu moznost chodit na net,ale pomaly odpisujem vsetkym,takze bez urazok Katka
Píšete tu, že práce v at je dosť.Áno je,ja som osobne obehala rak.agentúry,ale všetkým platíte a tie čo tu píšete, že rak.agen.neplatíte, tak napíšte ktoré sú to.Jasné že je práce dosť, ale akej?Predtým som dostala za ťažký prípad 63eur a teraz mi ponúkli 50 eur.Nie som náročná,ale je rozdiel robiť za taký plat.
Pred dvoma týždnami moja známa sa zamestnala v agentúre Caritas vo Viedni.Neplatila žiadny poplatok a má plat 50 eur. Nie je to lepšie, radšej nižší plat a istota, ako napr. 700eur ročný poplatok, veď to máš mesiac bez zaplatenia. Dostala úplne ľahký prípad, pani po operácii klbu, ktorej iba uvarí a ide s ňou na prechádzaku, skôr jej robí len spoločnosť. Je to zle? zaplatené.
Vychodne Slovensko je siroky pojem moje mile zienky.Urcite nie kazda z vychodu je gadzula,zla,falosna bez inteligencie…Podobne opatrovatelky so zlym srdcoma sa najdu aj zo stredneho ci zapadneho Slovenska…Pozor na to co pisete a prosim pomahajte si a neohovarajte.
Dobrý deň, prosím vás o radu, má niekto skúsenosti s agentúrou St. Elisabeth so sídlom vo Welse, ale sprostredkovatelky sú Slovenky, pani Uchálová a pani Slušníková…
Velmi by ste mi pomohli…ďakujem!