vidím, že ti zatiaľ nikto neodpovedal-tak sa pokúsim ja. Píšeš, že by si chcela robiť ako ošetrovateľka. Čiže máš zrejme nejaké zdravotnícke vzdelanie. Potom je treba niečo vedieť nemecky a na živnosť len platný OP alebo pas a výpis z registra trestov. Ten je treba zväčša s prekladom, vyhotoveným oprávneným prekladateľom - prvé založenie živnosti je zdarma, potvrdenie o tom že je to prvá tvoja živnosť v Rakúsku vydá príslušná WKO. Na jej stránke nájdeš aj príručku pre opatrovateľky v slovenčine/češtine, kde je všetko dopodrobna vysvetlené, ako je to s opatrovaním na živnosť. Ak nemáš zdravotnícke vzdelanie vyžaduje sa kurz alebo akceptujú 6 mesačnú preukázateľnú prax v Rakúsku pred účinnosťou novely zákona o domácom opatrovaní- miesto hľadaj spôsobom, ktorý vyhovuje tvojim skúsenostiam a odvahe. Prajem všetko dobré.
Ingrid, neviem prečo tvoja suseda šla opatrovať do Rakúska. Ale ten tón a oslovenie “panie” opatrovateľky vo mne evokuje pocit, že by si hádam rada tiež išla. Každá môže skúsiť - a to čo sa deje v susedkinej rodine, že dcéra využíva situáciu nie je ojedinelý jav, nevery, záškoláctvo, rozpad vzťahov a rodín, to všetko táto robota so sebou prináša. Ale kto to môže rozsúdiť - na jednej strane potreba z niečoho žiť, platiť hypotéky, školu deťom, často ozaj len prežiť-najesť sa a dovoliť kúpiť si to čo ostatní a na druhej strane to zlé, čo takáto absencia priameho kontaktu počas tých 2 týždňov so sebou prináša. A sme len ľudia, víťazí pud sebazáchovy. Pravdaže sú tu aj také ktoré potom nevedia prestať - ešte to a to potrebujem,ešte rok, dva - ale to je potom na nich, buďto majú partnera, ktorému to vyhovuje, alebo nemajú žiaden vzťah, ktorý ich domov ťahá - preto je tu veľa rozvedených, slobodných, dôchodkyň. Takže milá Ingrid, nech ti nie je tŕňom v oku to, že tá “žena bez chlapa” sa snaží takto o seba postarať a nebodaj si bude môcť “dovoliť” viac než ty - takých je tu nerátane. A je len otázne, či by s dcérou neboli problémy aj keby bola doma - ako napísala Jana M.
ahoj. ja robim opatrovatelku 4 roky. stretla som sa so vselicim. teraz robim vo Viedni, pracu mi nasla pani Kopka, je to slovenka zijuca vo viedni. za sprostredkovanie je jednorazovy poplatok 200 eur. nasla mi skvele miesto a som s nou spokojna. www.opatrovanie.sk
Prosím o radu , má niekto skúsenosť opatrovateľky v Rakúsku cez pani Ivetu Turčanovú ak áno ozvyte sa mi prosím .Mám ponuku cez nu ,ale mám nejaké zlé tušenie .Ďakujeme
zdravim Vas,
mozete mi prosim poradit serioznu agenturu na Slovensku,ktora sprostredkuje prácu opatrovatelky v Rakusku?
vdaka
O daňový bonus žiadaš pri podaní DP na Slovensku. Ak spĺňaš v zákone o dani z príjmu uvedené podmienky - daňovník s neobmedzenou daň.povinnosťou na Slovensku,zdaniteľné príjmy podľa § 6 aspoň vo výške 6 násobku minimálnej mzdy, spoločná domácnosť s dieťaťom ,daňový bonus uplatňuje len jeden z rodičov - neviem, či som niečo nezabudla, je nejaké usmernenie DR o vysokoškolákoch, ale to nebudem rozoberať požiadaš o bonus pri podaní, ak zistíš do 31.marca príslušného roka/termín na podanie priznania/ že si mohla a nepožiadala, podáš opravné DP, teraz by si teoreticky mohla podať DODATOČNÉ - krížikujú sa na prvej strane hore tlačiva - ale opýtaj sa pri prípadnom podávaní čo tomu vyplateniu bude predchádzať-či robia kontrolu pôvodného DP, prax je na každom DÚ iná
Eva,ďakujem za odpoveď,ale aj tak je to podľa mňa postavené na hlavu. Moja známa mi čosi hovorila o daňovom bonuse,ale veľmi som tomu nevenovala pozornosť,keďže príjmy mám len v AT. Ale poinformujem sa na DÚ na Slovensku.
Dobrý večer drahé kolegyne.Môžte mi prosím poradiť ako je to s PN-kou v Rakúsku.Pracovala som ako opatrovateľka seniorov v Rak.10 rokov bez živnosti.Od sept.2009 pracujem na živnosť.Ak ochoriem ,musím prerušiť živnosť,alebo môžem maródovať.kto po tom za mňa platí odvody.Prosím poradte.
myslis ConecTT z B.Bystrice?
Na Slovensku podávaš daňové priznanie a si zdaňovaná z CELOSVETOVÝCH príjmov - je jedno či sú z Rakúska, Indie alebo Ghany…a tvoje príjmy sú v zmysle §6 - príjmy z podnikania -tu nie je čo riešiť, že sú zo zdanenia na Slovensku vyňaté je vecou medzištátnej dohody, že nárok na bonus máš je jasné - mám aj stanovisko Daňového riaditeľstva k tejto otázke, ale tu ho nebudem zverejňovať - ak by som mala na teba kontakt, pošlem. To o tej kontrole daňového pôvodne podaného som napísala, lebo sa to robí, ale ak máš evidenciu robenú ako som ti písala, nie je problém. Čiže neklaď na DÚ otázku či naň nárok máš, nemusíš natrafiť práve na toho pravého. Pekný deň.
Poradte prosííím.Súrne potrebujem formulár E106,ale neviem ako sa k nemu dostať.Mám volať do Rakuska,ak áno,tak komu?Neviem dobre nemecky,ak by niekto bol tak ochotný mi napísať v nemčine,ako sa vykoktať?Potrebujem to mať od dátumu 1.10.2009.Ak by ste mi napísali kontakt,alebo môžem aj e mail?Dakujem
Milá “PANI” iNGRID! A čo tak dozrieť z diaľky na “tú” susedkinu dcéru a trochu ľudskosti k tej “susede” veď jej matka si nešla užívať. Aj ja mám 15-stku doma a tiež sa rozhodujem ,lebo poniektoré máme otcov detí,ktorí kašlú na to či má to dieťa to čo potrebuje a neočakavam pomoc susedov alebo v tebe drieme závisť-
Máš to popísané na tomto fore na str.7. Pekný deň!
Pre Annu ,neviem vôbec čo to je za ag.len som našla kontakt a viacej nič ponúkla mi prácu a osotatné si mám dohodnúť na ďalšom kontakte.
Práve som oslovila agentúru VaV v Prešove, predstavte si hneď pred vycestovaním chcú odo mňa 50 eur.Poplatok za sprostredkovanie je 330 až 390 eur-jednorázový. Dopredu nikdy neplaťte!!! Pozor!!!
Mozem sa opytat v akom zneni ma tu nemecku zivnost? Co sa tyka odvodov v Nemecku, povinnost je len zdrav.poistenie, soc. je dobrovolne…
no nenápadná reklama pre jednu z drahších agentúr - a čo takto si radšej pozrieť stránku WKO so všetkým potrebným v slovenčine ?
Evka,vďaka,že si mi to vysvetlila. Pripadám si v týchto veciach občas blbá,takže veľmi oceňujem tvoju pomoc. Ak by si mi mohla poslať to stanovisko DR k tejto otázke,budem rada. Môj email: jarka77sk@centrum.sk V e-maili môžem dať aj telef.kontakt. Vďaka,pekný večer
Ahoj.Nevieš o nejakej práci, prípadne dobrej agentúre, chcem pracovať ako opatrovateľ.
Ďakujem
Ma vediet o praci?