Opatrovateľky v Rakúsku

Pre EVA1:som rada,že si na mňa nezabudla,budúci týždeň som na SK,takže do víkendu si zistím info z DÚ,(mám tam známu) a dám ti vedieť,keby to bolo možné,tak na e-mail. Pekný večer a vďaka.

Ahoj, ak ta mozem poprosiť, posli mi viac info na môj mail. Ja ovládam perfektne NJ, ale akurat teraz si robim 30 hodinový osetrovatelsky-opatrovateľský kurz. Uz som v Rakusku pracovala 6 rokov ako au-pair pri detičkách. Dakujem.

Cauko.poprosila by som vas o tel.kontakt,súhlasim s vami,už 5.rok pracujem v A ,ako opatrovateľka,som zdrav.sestra a teraz by som potrebovala nájst prac.miesto v A pre svojho priateĽa.dakujem…

odporucam ti http://www.anglictina-nemcina.sk/ kniha pre opatrovatelky s 3CD alebo aj | Opatrovateľské kurzy VaV,kurzy opatrovania VaV - Agentúra VaV - vzdelávacie kurzy VaV, ak velmi chces tak vsetko zvladnes

Dobry den prajem. Tymto by som chcela poprosit kazdeho o nazor kto by mi vedel poradit co mam robit. Pracujem v rakusku ako opatrovatelka od februara mam zivnost, ale do konca augusta som pracovala na slovensku na pol uvazku v nemocnici ako zdr.sestra. od 1.9.2009 uz niesom na slovensku zamestnana odniesla som v rakusku dohodu o ukonceni prac.pomeru.myslela som si, ze to bude stacit na to aby ma zaregistrovali a aby mohla rodina za mna pplatit odvody pretoze doteraz kym to bolo platene z nemocnici nemuseli.Zo SVA v rakusku odomna ziadaju formular E101 , ale ten mi u nas nemozu vystavit, len ked budem mat ten isty druh zivnosti co mam v rakusku otvoreny aj u nas a budem ho vyuzivat min. 2mesiace.poradte mi prosim co mam robit aby zamna mohli zacat odvadzat odvody ci existuje ina moznost ako E101. DAKUJEM VELMI PEKNE

AUTOR: Jana
Este som zabudla ak by som mohla poprosit kontaktujte ma na e-mail
nana919@azet.sk
dakujem velmi pekne

Ja som tiež išla do Rakúska len so základnou nemčinou. Papiere mi pomohla vybaviť a vyplniť rodina aj známa cez ktorú som tu. Nemčina, ktorú som sa učila v škole je celkom iná ako tu. Musela som sa učiť a najlepšie je to ak sa s nimi často rozprávam a zapisujem si každé nové slovo. Robím tu 6.mesiac a s nemčinou som asi tak, že viem sa dohodnúť s babkou a jej rodinou všetko základné čo potrebujem aj posrandujeme, im už rozumiem a viem ísť aj sama nakupovať. Ale na úrad si sama netrúfnem ešte. Tak len učiť sa , učiť sa učiť sa. Netreba mať strach, len treba chcieť a bude dobre. Každý začiatok je ťažký, ale oplatí sa s tým popasovať. S pozdravom

Ano, my sme sa doma ucili spisovnu nemcinu, Rakusaci ale hovoria hatlaninou,dialektom,co oblast, to inym.

To neviem, ci 30 hodinovy staci Lucka

Chcem upozorniť na Connekt-Turčanová…je na trhu veľa rokov, ale už to nie je tá dobrá agentúra. Spolupracuje s Roten Kreutz v AT, od opatrovateliek po 1 turnuse berie jednorazovo 500 Eur a čo sa týka rodín z At???Má celý rakúsky odpad a také rodiny v ktorých nikto nechce robiť…vydrží 2 týždne, príde domov a čaká na ďalšiu robotu aj 1 mesiac…a navyše pri umiestnení do rodiny Vás tak oklame, natiahne medové fúzy po pod nos,Vašej striedačke povie, aby Vám nič zlé pri prvom nástupe o rodine nepovedala, zavádza a berie stále nové a nové opatrovateľky, ktoré jej platia …a na tie čo už majú zaplatené zabúda a dookola rozpráva, že nie je práca!!!Ale si neuvedomuje, že veľa žien spolu cestuje a jedna druhej si povedia čo a ako…žiadna sláva a viac sa nevracajú naspäť.A to všetko od Turčanovej - Connekt.Ja som od nej prednedávnom odišla, je to neseriózna žena a keď máte problém aj v Rakúsku nedvíha-máte kontakt na nejakú arogantnú mladú babu z Roten Kreutz - f.Hakl.To čo som tu písala je to môj postreh, bola som u nej asi rok, ale ma sklamala…a nie som sama. Samozrejme, že to je trochu príspevok pre začínajúce baby, aby si aj na to dávali pozor, keď idú cez agentúry.

Tak o tomto nahodou elmi dobre viem.Ona sice vezme proviziu iba raz, ale potom sa snazi opatrovateliek zbavit, lebo uz jej zaplatili a ona potrebuje nove.Opatrovatelky sa nezastane, ved nepojde proti svojim dohadzovacom.A tie rodiny, to je svata pravda, vacsina leziaci a na exitus.Poznam baby, ktore sa vdaka nej nacestovali po celom Rakusku.Moj nazor, radsej zaplatit ag. kazdy rok a viem, ze mi da dobru robotu, ako taketo pendlovanie o nicom a za ten zarobok sa nadriet, ako kon.veru, aj pani Turcanova nevie, co zo sebou.

Som rada že si reagovala na môj príspevok a verím ti že ak človek chce sa naučiť tak tam musí ísť a komunikovať tak si ľahšie zapamätá. No dúfam že aj ja dostanem šancu

Od februára do konca augusta si bola zamestnanec, podnikajúci popri zamestnaní - presne podnikajúci prvý rok. Slovensko : do zdravotnej poisťovne sa bolo treba prihlásiť do 8 dní od začiatku podnikania. Vymeriavací základ na preddavky na zdravotné poistenie sa môže stanoviť 0 Sk. Vtedy sa žiadne preddavky na zdravotné poistenie platiť nemusia.Pri ročnom zúčtovaní zdravotného poistenia /v r.2010/ si podľa príjmu v predchádzajúcom roku vypočítaš, či a koľko musíš doplatiť do zdravotnej poisťovne /sumár príjmov zamestnanie + živnosť- zaplatené preddavky na zdrav.poistenie -výpočet podľa predtlače ročného zúčtovania/. Do sociálnej poisťovne sa do podania prvého daňového priznania odvody platiť nemusia. Po prvom daňovom priznaní /po 31.3.2010/, ak príjem zo živnosti v predchádzajúcom roku dosiahol aspoň 12-násobok minimálnej mzdy, musí živnostník začať platiť odvody. Ak príjem zo živnosti nedosiahol 12-násobok minimálnej mzdy, odvody platiť nemusí. Príjmom sa myslí hrubý príjem, teda platby z Honorarnote - bez odpočtu výdavkov, nie zisk!-toto je popis ako sa musíš vysporiadať so stavom zamestnanec + živnosť /je jedno že ju máš v Rakúsku/do konca augusta. Rakúsko : Na základe E 101 - ako zamestnaná na Slovensku si bola od februára do konca augusta v Rakúsku oslobodená od povinnosti platiť tam ako živnostník poistenie. Od 1.9. sa na teba vzťahuje to, čo na všetky ostatné, ktoré majú živnosť len v Rakúsku, do 1.9. oslobodenie cez E 101, postup presne nemôžem popísať, lebo neviem čo si už podnikla, ani neviem, či si stihla to oslobodenie od februára do augusta E 1O1 dokladovať…

mam totoznu skusenost s Turcanovou

prebieha tvrdá konfrontácia s firmou ALCONN a oklamanými ľuďmi - nemá niekto z vás znenie sprostredkovateľskej zmluvy tejto firmy ?

pre:EVA1 dakujem celkom tomu nechapem.ja som pri vybavovani zivnosti uviedla ze pracujem este aj u nas,preto rodina neplatila socialku, ecard som mala ale neplatnu,mala som aj 106formular ten som odniesla do poistovne len teraz koncom augusta ze od 1.9 uz niesom doma poistena. takze zdravotnu by som mala doriesenu.E101 som nedokladovala pretoze u nas mi ju nechcu vydat,rakuska SVA tvrdi ,ze to je uplne jednoduche tlacivo, ze vela sloveniek takto pracovalo a ze s tym nemali problem, a ze nechapu preco mi ju nechcu vydat. nasa socialka tvrdi ze nemmoze pretoze nemam zivnost toho isteho druhu ako mam v rakusku u nas otvorenu minimakne 2mesiace.ja uz sama neviem co vlastne odomna chcu… jedny tvrdia tak druhy opak

Na obdobie od 1.9. už nepotrebuješ dokladovať žiadnu E 101, ty potrebuješ zdokladovať svoje oslobodenie od platenia poistenia v Rakúsku od februára do konca augusta. Na toto obdobie ti soc.poisťovňa na základe žiadosti o uplatňovanej legislatíve v zmysle Nariadenia EHS č. 1408/71 k tvojmu prípadu /formulár je na jej stránke/ vydá E 101 na základe toho, že si bola zo závislej činnosti v tomto období poistená a zamestnávateľ platil za teba poistenie Slovensku. Od 1.9. nemôžeš E 1O1 zo Slovenska dostať, keďže na Slovensku už nie si zamestnaná ani tam nepodnikáš. Od 1.9. platíš poistenie len v Rakúsku - je to tvoja povinnosť, rodina ti naň môže dobrovoľne prispievať, povinnosť platiť poistenie opatrovateľke jej zo žiadneho rakúskeho zákona nevyplýva. Ak by si mala problém naďalej, teraz som mimo Slovenska, budem tam koncom budúceho týždňa, v prípade potreby sa ozvem na uvedený e-mail. Prajem pekný deň.

Zdravím všetkých diskutujúcich! V máji 2011, t.j. nejaký rok a pol, končí Rakúsku 7-ročné prechodné obdobie pre nové členské krajiny EU /tie, čo vstúpili do EU v máji 2004/, čo si myslíte, ako to bude vyzeráť s opatrovaním v Rakúsku, keď sa budeme môcť normálne hocikde zamestnať bez pracovného povolenia?

Máš úplnú pravdu! Kedykoľvek som jej volala,nikdy,podotýkam NIKDY to nezdvihla! Raz som sa za ňou vybrala osobne,čo som musela cestovať 60km. PO Viac ako hodinovom čakaní sa ma spýtala, či som objednaná,lebo ona nemá čas. Ktovie ako sa teda dá objednať,ked telefony neberie! No a samozrejme,že mi nepomohla.

Treba sem pisat zle skusenosti z ag.,aby im to ryzovanie neslo tak od ruky, ked potom este s nami narabaju ako s odpadom,coho je menovana jasnym prikladom,aka je milucka, ked mate zaplatit,potom sa otoci o 180stupnov,cakate na robotu vobec ju netrapi z coho zaplatite odvody.Oblukom sa vyhnut,ak nechcete prist o nervy aj o prachy.