Psoriaza

Ahojte volám sa Miska a psoriazu mam od leta 2009, doteraz som ju mala len na hlave, ale teraz sa mi rozsirila az na brucho, krize ale par bodiek mam aj na predlakti a na stehnach. Chcela by som vediet, ci by ste mi mohli pomoct. Doktorka mi nasadila silne kortikoidy. Studujem na skole ohladom vyzivy a co to ohladom toho viem, ale ako som citala prispevky, tak sa bojim, ci by som dokazala obmedzit mliecne vyrobky, pretoze bez toho sa nedokazem zaobist, ked nevypijem pohar mlieka alebo nezjem jogurt, tak sa necitim vo svojej kozi a co sa tyka sladkeho, tak to si nemozem odpustit a hlavne nie pocas, babskych veci, prosim poradte mi, uz neviem co mam robit.

Nektarinka, človek nie je slimák, aby jedol len šalát a a zeleninu. Stále počúvam len, že treba zeleninu jesť. Z toho sa vyžit nedá a tá zelenina, čo ponukajú v hypermarketoch je naozaj zdravá?

Zelenina a ovocie je určite zdravšia alternatíva. Mäso sa na Slovensku už takmer nevyrába a dováža sa mrazené alebo v chladiacich boxoch z Poľska a podobne. Zelenine prevoz nevadí, lebo nehnije ihneď. Z čoho myslíš, že sa vyrábajú ostatné potraviny? Z nejakých krajších plodín?

Ahoj, my to máme doma podobné. Môj syn ju má a teraz je po terapii. Používa šampón Clobex a po liekoch z lekárne ako sú Belosalic a Daivonex má momentálne vlasy aj ostatné telo čisté. Chodil do vojenskej nemocnice na svetelnú terapiu. Práve prechádza na umývanie tela konopným olejovým multigelom od firmy Nobilis a objednala som mu Elteans. Nefajčí, nepije žiadny alkohol, snažíme sa dodržiavať dietu. Ani pivo, kofolu, proste iba čaj s bazalky, anízu, žihľavy a tymiánu ráno na lačno a potom cez deň druhý nálev. Prestal som kupovať potraviny, ktoré nemá jesť. On študuje, takže je to čo navarím a športuje, takže žije v pokoji spí koľko potrebuje. Kúpe sa v čistej vode s trochou morskej soli. Na pranie používam prostriedky od firmy Sonett. Šetrím, aby mohol isť v lete k moru.

Dobrý deň. Nechcel som pôvodne reagovať, ale prinútili ma niektoré príspevky. Mám psoriázu už viac ako 30 rokov, vyskúšal som prakticky všetko dostupné, bol som aj na “protekčnom” liečení, na nemenovanej klinike, pod dohľadom pána primára, chodil som aj k moru, síce nie k Mŕtvemu ale na Jadran, o mastiach a zaručených pripravkoch ako “chytra houba” za 2000 korún ani nehovorím. Vždy mi najviac pomohla klasika, kombinácia slanej vody, slnka, mastí a striedmej stravy. Nič zázračné asi neexistuje, nakoniec sa to po nejakom čase vráti. Rád by som dal do pozornosti zariadenia, a síce kombinácia vane s morskou vodou a nad ňou slnečné trubice, pacient sa pravidelne otáča, (napr. v BA Tomesa, dúfam že to nie je reklama). Pomáha to ako pobyt u mora. Paradoxne počas môjho chodenia po rôznych dermatológoch, sa niektorí, dokonca renomovaní, vyjadrili, že je škoda míňať peniaze na drahé masti, treba pravidelne premasťovať pokožku, aj toaletnou vazelínou, ak nie je nič iné po ruke. Želám všetkým, nech sa im v boji s týmto neduhom darí viac ako mne.

Minulý piatok už bolo všetko v poriadku a krv mi zobrali. Takže za určitých podmienok a po dohode s lekárom môžeme krv darovať aj my, psoriatici. Kto neverí, nech sa príde pozrieť na moju čerstvú striebornú Jánskeho plaketu.

Je to pravda. Naučte sa žiť so psoriázou. Ja ju tiež mám už 30 rokov, ale raz je dobre, inokedy horšie, ale nie je to priorita môjho života. Trocha sebadisciplíny a môžete sa venovať svojim koníčkom. Držím palce.

Ahojte ja som Monca. Pred 3mesiacmi mi zistili psoriazu. Najprv som sa vyhadzala na laktoch a to som mala pol roka a az potom som sa zacala vyhadzovat totalne vsade. Je to hrozne krute pretoze nemozem nosit sukne, kratasy a ani tristvrtaky. Doktorka mi predpisala pozne maste no pomaha mi iba jedna ktoru mam na vecer. No a ked mi to uz zmizne a prestanem sa natierat tak sa mi to vsetko zase objavi. Milujem leto a chodenie na plaz no kvoli tomuto nemozem uz ani tam. Prosim poradte mi co mam robit?

Môžeš upresniť konkretne aké koloidné prípravky používaš?

Na darovanie som sa pýtal v nemocnici po určitom zákroku, bolo mi povedané, že nie, nemôžete.

Ahojte, prvy krat som dostala psoriazu v oktobri, mala som len na hrudi ako keby male vyrazky, ako potnicky, potom mi postupne prechadzali po celom tele, doktorka mi povedala, ze to mam len s prechladnutia, predpisala mi maste, ktore mi zbrali, ale len na kratku dobu potom som sa vyhdzala este raz a kompletne po celom tele som mala navrete cervene vyrazky, tak som si isla polezat do nemocnice na 6 tyzdnov, tam mi zistili, ze mam psorku, vyliecili ma, ved dakujem pekne po 6. tyzdnoch utrpenia som bola cela bez seba, ze som krasne cista, no potom som zacala pracovat naspat do zivota a po dvoch tyzdnoch to bolo znova na mne, ja som uz zufala, lebo mi dala doktorka aj hormonalnu inekciu a natieram sa kortikoidmi a to tiez neni dobre a nic mi nepomaha a stravu neviem aku mam dodrziavat, poradte mi prosim! Som zufalec, este ze mam okolo seba milujucu rodinu, inak by som to nezvladala.

Ahoj, na psoriázu si musíš zvyknúť a potom sa s ňou skamarátiť. Toto obdobie trvá asi tak 10 - 15 rokov. Počas tohoto obdobia prídeš na to, že na ňu potvoru neexistuje žiaden liek. Nájdeš si svoj spôsob, ako potláčať príznaky a ďalej ju už nebudeš riešiť. Chce to čas.

Určite vyskúšajte Spray Skin-cap / 10 ročné ložisko pod kolenom mi úplne zmizlo … / Kombinujem ho s Daivonex-om. Na lakťoch a predkolení. Nie su to hormonálne prípravky a úspešne / u mňa / potláčajú príznaky. Denná starostlivosť je nevyhnutná. Veľa šťastia.

Ahojte, zdravím všetkých, ale hlavne tých, ktorí trpia psoriázou. Mám ju aj ja konkrétnejšie vzadu na krku a trochu na čele, zo začiatku som si myslela, aké bude jednoduché starať sa o ňu. Mne osobne sa však tento názor zmenil. Mám ju od 13. rokov, ale vážnejšie som si ochorenie začala uvedomovať len teraz, čo je niekoľko mesiacov, pretože sa mi stav zhoršil na miestach, kde ňou trpím, niesom typ, ktorý je každý víkend s fľašou v ruke, zle sa stravuje, fajčí, necvičí, práve naopak! Jediná moja neresť sú sladkosti. Občas sa niekam idem zabaviť, pretože mám rada tanec, rada sa bavím bola som na diskotéke a už ráno sa mi to ako som už spomínala dosť zhoršilo a zapálilo, začalo to bolieť a svrbieť zároveň. A naozaj neviem, čím to bolo spôsobené asi stresom, zafajčeným prostredím na diskotéke a nevyspatosťou a stačilo to k tomu, aby sa to zhoršilo a tak som preplakala celý deň (čo mi určite nedopomohlo) a bolo mi to samozrejme ľúto, oveľa radšej by som riešila chlapcov, babské veci, módu ako moje kamarátky na strednej. Ale prvoradé je zdravie. Ked však chýba nič viac vás nezaujíma. Nie je to samozrejme najhoršia vec ani to tak neberiem, sú aj horšie životné príbehy, ale kožné ochorenia by som nepodceňovala. Spôsobujú aj fyzické problémy, veľa psychických problémov, uzatvárania sa do seba. Momentálne používam biolampu aj keď je to časovo dosť náročné (3 hodiny denne) no je to malý zázrak, ktorý mi pomáha. Rozmýšľala som, či sem vôbec napísať, ale chcela som sa podeliť. Moja kožná doktorka mi odporučila 4-týždňové liečenie v Smrdákoch ako nejakú poslednú alternatívu, i keď si myslím, že doba pokročila a je množstvo iných terapií s ktorými sa dá liečiť psoriáza. Ak by niekto vedel o nejakej inej alternatíve, nejakej novinke, bola by som veľmi vdačná a ak máte niekto skúsenosti s liečením v Smrdákoch, prosím, napíšte. Vopred ďakujem.

Priznam sa, ze ani neviem, co je Saratica, ja mam problemy od puberty. Momentalne mi pomaha Neotigason - tabletky, ktory mi drzi psorku na celkom znesitelnej urovni. Aj ked vypadavanie vlasov, zvyseny cholesterol a suche sliznice nie je tiez nic prijemneho. Ak niekto viete poradit idealny jedalnnicek, lebo co viem kopa veci nam ju zhorsuje kludne poradte. Ja mam aj hormonalne maste, aj lieky a aj tak mam celo cervene, co mi akurat nervy robi, skoda, ze biologicku liecbu nedavaju kazdemu.

Ahoj, čo sa týka stravy, ak vieš po anglicky, teraz vychádza vo Veľkej Británii seriál The Food Hospital, robí to kanál CH4, najnovší diel - druhý diel prvej série je aj o strave pri kožných ochoreniach.

Ahoj Miška. Ja mám psoriázu už 2,5 roka a to mám ešte len 20 rokov. Najprv som mala v oblasti pŕs, neskôr už aj pár lôžok na nohe. Nevedela som, čo to je a myslela si, že to zmizne - neriešila som to. Po čase sa však lôžka rozmnožovali, začínalo ich byť čím ďalej, tým viac. Zo začiatku len na lýtkách. Zašla som ku kožnej, tá so mnou experimentovala, skúšala všetky možné maste, neskôr už aj vyrábané špeciálne pre mňa. Samozrejme to nepomohlo. Tak som zašla k inej kožnej zaplatila som síce 25 eur, musím dochádzať viac, ako 60 km, ale stojí mi to za to. Do mesiaca mi diagnostikovala psoriázu. Kruté, ale čo narobím? Zase samé maste, chvíľu pomáhali potom nie. Začala som sa liečiť aj doma, soľ z mŕtveho mora + voda a vaňa. Nepomohlo, práve naopak pukalo to, svrbelo, štípalo, bolelo. Nepríjemné. Začala som navštevovať aj centrum Tomesa a nič, neskôr som to aj prerušila - 2x týždenne viac, ako 60 km tak to sa nedalo a okrem toho som sa vybrala za prácou do tatier, takže som už na to nemala ani čas. Teraz to už ľutujem. Bola som 2,5 mesiaca bez liečby a tak som aj dopadla. Boľavé, zapálené lôžka, ktoré som už zrazu mala nie len na lýtkach, ale už aj na stehnách, rukách, bruchu, na tvári, na ušiach, vo vlasoch. Je to veľmi zlé. Niektoré sa už zlínajú do kopy, vytvárajú sa nové a nové lôžka. Brala som Equoral 75-ku 2x denne a nič dostala som aj jednorázovú dávku kortikosteroidov, to na kratučkú chvíľku akoby začalo pomáhať, ale do cesty mi prišla operácia, ktorá môj stav vrátila do starých koľají. Momentálne som pristúpila na BIO liečbu, ktorú som predtým rázne odmietla. Zúfalosť robí s ľuďmi divy. Zatiaľ nič nepomohlo, tak dúfam, že aspoň toto už vyjde. Zmieriť sa s tým nezmierim nikdy, tá diéta na psoriázu je skôr redukčná. Chorobu ti to nezmierní a zbytočne len schudneš a si to zhoršíš. Takže podľa mňa sa nemusíš trápiť čo sa týka čokolády, alebo mliečnych výrobkov. Ja som už do toho investovala veľa peňazí asi tak ako každý, kto tu písal a zatiaľ fakt nič nepomohlo. Tak ti budem držať palce, dúfam, že sa z toho dostaneš, alebo si to aspoň zmierniš a nebudeš si telo musieť skrývať a hanbiť sa zaň tak, ako napríklad ja. Drž sa a maj sa pekne. Nie si na to sama, máš svoju rodinu, kamarátov hľadaj v nich oporu pomôže ti to aspoň po psychickej stránke.

Ahoj, tak s týmto úplne súhlasím. Ja som mala pár vo vlasoch, natierala som, zmizlo a keď som prestala objavilo sa takmer na celej hlave.

Na každého to inak pôsobí. Ja som pracovala na termálnom kúpalisku ako barmanka, pár krát som vlietla do tej vody (tiež je to taká voda - smrdí to ako skazené vajcia), ale zas mne to naopak psoriázu rozšírilo na celé telo. Je to asi individuálne tak, ako všetko.

Dnes 22.11.2011 mam svoju 18-tku, rozhodla som sa, ze zajdem s malym fliacikomna lavom lakti ku koznej. Prva reakcia … je to psoriaza. Na otazku, co to je, mi velmi milo povedala citujem: Nevyliecitelne kozne ochorenie, ktore sa casom bude rozsirovat po celom tele a napadne aj vase klby. Po tychto slovach som sa otocila a odisla z ambulancie v slzach. Este mi dala navstivenku ku chirurgovi na vyrez, aby si bola svojou diagnozou ista. Ked som prisla domov, zacala som prezerat rozne fora, co je to zac. Kazdy tu radi same masticky, oleje, menit stravu a neviem co si z toho vybrat. Som dost velky optimista a na vec som sa zacala divat z inej strany. Vsetko je o psychike, rozhodne neostanem lezat doma a vyplakavat, aj tak by mi to nepomohlo. Treba si zo seba urobit srandu, moja mama to berie dost vazne a nevedela som ako ju upokojit, tak som povedala, ze budem vyzerat ako kapor a nech mi na Vianoce kupi akvarko :smiley: Alebo, ze aspon ma vzdy najde, ak pojde po stopach. Pripadne … nikto sa na mna v autobuse nebude tlacit. Takze hlavu hore, lebo nikto nikdy nevie, co sa komu stane, kedy dostane infarkt, porazku, zltacku, rakovinu a ine choroby, pripadne zrazi auto cesto do prace! Treba zit! Dufam, ze som niekomu zlepsila naladu.