No nemusí ti to výjsť, až to budeš naozaj chcieť. Chcela by si to mať za sebou, a čo tvoje vnútro, to zo seba ľahko nevymažeš. Pokiaľ máš už teraz takéto pochybnosti, dobre si to rozmysli. Predstav si situáciu, že si po interupcii, a predstav si situáciu, že máš malé dieťatko v náručí. Aké pocity to v tebe vyvolá, samo vnútro ti odpovie. Držím palce, aby si sa rozhodla pre život, aj napriek tomu že si na 120 percent presvedčená, lebo presvedčenie je jedna vec a samotný skutok druhá.
Ahoj Daja, rozmyslas nad velmi vaznou vecou. Je to otazka zivota a smrti. Sme smutni, ked nam niekto blizky zomrie, hoci my na tom nemame ziadnu vinu. O co smutnejsi clovek musi byt, ked niekto zomrie nasim pricinenim. Mat dieta je obovsky dar, za ktory by mnoho parov dalo vsetko na svete. Ked Vam bol tento dar ponuknuty, je spravne ho prijat. Hlboko verim, ze sa rozhodnete pre zivot
No rozhodnutie ti nechýbalo pri písaní, ale ako si sa rozhodla? Kamarátka rieši podobný prípad až s tým rozdielom, že je študentkou a bol to náhodný sex.
Ahojte, citam tieto prispevky, aj ja som podstupila zakrok, ale iba preto, ze islo o znasilnenie, a nevedela som sa z tym vyrovnat, bola som vtedy psychicky na dne, nevedela by som sa pozerat na to babo, ktoreby mi ten den, pripominali kazdym pohladom, teraz uvazujeme s manzelom o babatku on o nicom nevie, co bolo pred par rokmi a tak to aj ostane, ale viem, ze uz nikdy viac by som to nespravila.
žžabka, držím ti palce a želám veľa radostných chvíľ. Poznám viaceré osudy žien, ktoré potrebujú veľa síl a podpory, trpezlivosti k vyrovnavaniu sa so svojim osudom. Pre ženy, ktoré prežili nielen vo vojnách telesné i psychické krutosti rôzneho druhu mi jeden mlady rezbár v týchto mesiacoch tvorí drevenú sochu - pamätník. Chceli by sme, aby bol v budúcnosti putovný, nakoľko nielen na Slovensku ženy zažívajú veľmi zraňujúce zážitky. Pri rozhovoroch o splneni môjho sna s týmto mladým umelcom je pre mňa dôležité a cenné, že myšlienka pamätníka pre ženy s ťažkým osudom rozochvieva aj mužsku dušu. Aj takýmto spôsobom sa dá vzdať úcta ženam, čo je pre mňa ako ženu veľmi dôležité. Možno pár fotiek a informácii o tomto, pre mňa, vzácnom diele bude aj na mojej www stránke, ak to bude uz v štádiu uverejnenia. Osobne verím, a zažila som psychickú podporu aj od žien aj od mužov a tebe ju prajem v miere, ktorá je pre teba ta správna. Rita Švihranová, psychologička, psychoterapeutka, www.psychoterapeut.zzz.sk.
To je velmi dobre rozhodnutie, mas srdce na pravom mieste.
Tak aj ja som “v tom”, teda aspon podla tehu-testu. Chystam sa ho zajtra zopakovat, ale predpokladam opat pozitivny vysledok. Ciste teoreticky by to mal byt 5-ty tyzden. Pre interrupciu som rozhodnuta na 100%, ani len neuvazujem o vlastnom dietati.
Otazok ale par mam. Vybrala som si istu sukromnu kliniku. Budu mi robit v ramci predoperacnych vysetreni aj tehu-test z krvi, alebo je nutne ist najprv za svojim “dvornym” gynekologom pre potvrdenie tehotenstva? A co narkoza? Zatial som citala len o celkovej. Tu uz som raz mala a velmi rada by som sa jej vyhla. Je v pripade interrupcie mozna aj lokalna anesteza? Mozem byt po zakroku v pripade nutnosti PN alebo si budem musiet vybrat dovolenku? Vdaka vsetkym za odpovede.
Poplatky za vykonanie UPT sú stanovené zákonom, nie lekármi, priplať si a choď na jednodňovú chirurgiu na Vlčince do Žilpa, zaplatíš raz toľko, ale máš to s luxusom.
Prispevok plati pre Daju, ale asi neskoro, pisala to este vo februari.
Ahojte, v skratke: som v druhom tyzdni. Mam 17. Moji rodicia ma chu dat na interupciu. Ja sama este neviem co je spravne, lebo mam skolu. No priatel ma 19 a chce, aby som si ho nechala. Co mam robit?
Biba, riad sa svojim pocitom a po dohode s partnerom. Pre rodicov je to sok, mozu ti radit, povedat svoj nazor, a ty mas pravo sa rozhodnut sama aj inak, ako si rodicia zelaju. Zivot sa ti s dietatom velmi zmeni, s tym pocitaj a skumaj v sebe, co ty chces a kto ti moze pomoct a podporit ta. Ak budes chciet, studium dokoncis aj s dietatom. Najdi si niekoho, kto je schopny pocuvat tvoje impulzy, nazory, obavy, niekoho neutralneho, kto ti umozni hladat tvoju cestu a aby si sa mohla slobodne sama rozhodnut. Mozes vyhladat aj odbornika, ak nenajdes vo svojom okoli cloveka, ktory ta podpori v rozhodovacom procese a nebude ta tlacit len podla jeho predstav. Jedna vec su fakty a argumenty a ina vec su tvoje city a pocity. Tie prezivas a poznas sama najlepsie. Pocitaj s fazou mozno trochu zmatku, a neistoty a obav - patria k tomu rozhodovaniu, co ta caka. Rita Svihranova, www.psychoterapeut.zzz.sk
Dakujem, mam cas asi tyzden, potom sa to dozvedia rodicia, bo idem gynekologovi. Poslu ma na potrat. Hovorili o tom, ze by to neradi spravili, ale … Ja sama neviem, co je spravne. Chcem mat skolu, pracu, peniaze a deti az o 3 roky. Mozno neskor. No som proti potratu. Ale ine vychodisko asi nieje, ale moj priatel to nezvladne.
Biba, o rok si dospela a tvoj zivot bude smerovat k rozhodnutiam coraz viac smerom k osamostatnovaniu, pripadne ku zivotu s nejakym muzom. Ak mas priatela rada, zvazuj aj alternativu, ake dosledky by mala interupcia pre vas vztah. Dieta je vas oboch a skus diskutovat s rodicmi o vsetkych alternativach. Nahlas pomenuj, ze chapes, ze je to sok a prekvapenie, len dosledky su pri vsetkych rozhodnutiach. Su tu vzdy rozne pohlady rozumove, spolocenske, citove, financne, zdravotne a ine … Ake dovody mas proti a ake za interupciu? Ak si vnutorne proti potratu, tak mozno v tebe prevazuju rozumove dovody, alebo ake vlastne su za a ake proti? Dobre vies, ze skolu s podporou dokoncis, ak budes naozaj chciet, Mozno neskor a s prestavkou, ale dokoncis. Ak si vies predstavit obe alternativy, 1. pokracovat v “doterajsom” style zivota alebo 2. byt mladunkou mamou, ktora je tvojmu srdcu a tvojej mladej dievcenskej dusicke blizsia? Ako je to, ked si uplne sama a ked si s priatelom? Dopraj si cas aj byt sama so sebou a precit obe moznosti. Rita Svihranova
Milá Biba, určite sa nezľakni a nepodľahni tlaku rodičov, cháp ich, sú zaskočení, ale to všetko prejde, až sa ti ten malý človiečik narodí. Teraz máš v tom chaos, ale to sa časom všetko utrasie, a všetko aj školu aj ostatné dobehneš, keď budeš chcieť. Nezabíjaj prosím svoje dieťatko, je to kúsok teba a uvidíš, až uzrie na teba svojimi očkami aj rodičia budú mať výčitky svedomia, ako ťa mohli na také niečo posielať. Vydrž tieto ťažké rozhodovacie chvíle a uvidíš, že aj ty sama budeš na seba pyšná a tvoja dcéra alebo syn sa ti raz poďakuje, že si mu aj napriek takej ťažkej situacii darovala život. Prečítaj si literatúru, ako ženy trpia po interupciách, pocity viny sa nemôžu zbaviť, sú to hrozné muky, a nič už nemôžu vrátiť späť. Sama mám malé dietky, iste sú to starosti, ale ver mi, viac od nich dostávam. Dávajú mi silu a zmysel života. Veľmi ti držím palce, aby si bola silná v týchto ťažkých chvíľach, a rozhoduj sa len a len podľa tvojho srdca. Daj nám vedieť.
Ahoj, ja sa tiež v piatok chystám na UPT, ale bojím sa celkového zákroku, ako bude prebiehať a či všetko dobre dopadne. Mám 19 rokov, som v 9. týždni tehotenstva a som rozhodnutá v tomto smere, viem že dieťa ešte nechcem a nakoľko študujem na VŠ ani si to neviem predstaviť. Prosím, vie mi niekto, kto má s týmto skúsenosť poradiť? Chcela by som len vedieť ako prebieha zákrok a ako mi bude po ňom, ďakujem.
Aurora, som babickou maleho vnucika a dcera studuje na VS. Studium je len jeden dovod, neodhovaram ta od tvojho rozhodnutia, a zaroven vsetko je mozne zladit. Vacsina zakrokov prebiehe bez problemov a kazda zena sa po nom citi inak, pretoze sme v mnohom odlisne, najma, co sa tyka nasho vnimania, citlivosti a prezivania. na internete su aj videa zakrokov, su vsak podla mna dost narocne na pozeranie. Nepodcenuj po zakroku cas na spracovanie toho, co prezijes, pre mnohe zeny to nie je lahke rozhodnutie a skusenost. Dufam, ze pojdes k odbornikovi a na skusene pracovisko!
Ahoj, tak ja by som ti chcela povedat tolko ze sa neboj aj mam 19 rokov a v Juni som bola tiez na interupcii. Tiez som mala strach ako ty ale potom som neako nabrala silu a prekonala som sa. Vies je to jedno velke rozhodnutie ale rozhodnut sa musis ty sama. Samotna interupcia je nrbolestiva nakolko budes v anesteze, lahnes si na opercny stol a daju ty iniekciu a uz nevies onicom. Zobudia ta sestry alebo sa zobudis sama. Po zakroku su trosku bolseti v podbrusku ale to potom prejde. Ja som napr zvracala po zakroku asi som mala trosku silnu anestezu. To zavisi od povahy zeny ze ako to zvladne ja som bola velmi smutna a ked som sa prebrala plakala som a je mi to do dnes luto. Ale vedela som ze ste nie som priprave na na materstvo kazdy okolo mna chcel aby som si ho nechala, moj muz, mama bratia proste kazdy ale ja nie este chcem studovat a uzivat si zivot a keby ze mam dietatko tak by som rozhodne nechcela by mi ho strazila maina alebo niekto iny. Mne sa nepaci ak neaka mlada bab narodi dietatko a da ho svojej mame nech sa stara moze jej pomahat ale len tolko. Neboj sa vsetko dopadne dobre snaz sa byt silna a zvldnes to. Prajem ti vela sil a uspechov v zivote s pozdravom Ariana…
Ahoj Daja, ja by som určite uvažovala skôr o možnosti napr. bábätko donosiť a dať ho na adopciu. Nad tým si neuvažovala? Radšej, ako spáchať tak strašný čin - dať zabiť vlastné dieťa. Určite s týmto by som nesúhlasila. Počula som o tých strašných výčitkách po potrate, ktoré majú ženy, a to do konca svojho života. Veľa šťastia prajem!
Celý život by som si vyčítala, že som zabila dieťa, ktoré by ma veľmi milovalo.
Odhliadnuc od zdravotnych rizik je tu este problem psychiky - mnoho zien si tento krok vycita cely zivot. Radim radsej nie.