Stitna zlaza

Ahoj
ja som bola na operácii v Dolnom Kubíne ešte v 1991 a bola som veľmi spokojná. Do Dolného Kubína ma poslali na operáciu z liečenia v Ľubochni. Po operácii mi(na každej strane mi nechali 2mg) fungovala štítna dobre a nemusela som užívať žiadne lieky, ale po druhom pôrode v roku 2001 mi prestala fungovať úplne a teraz užívam euthyrox 75

ak je tam cista alebo uzlík, znamená to, že ten je pôvodcom problémov so žľazou… a tak sa obvykle vyoperuje, prípadne sa tam potom ešte robí tá liečba rádioaktívnym jódom, a potom máš pokoj.

Ahoj ja som bola v Lubochni na vysetreni a tam chvalili Martin

Ahoj z liekou sa pribera pri nefunkcnej stitnej zlaze ved su to hormony aspon mne to vysvetlila lekarka

zdravím
Mojej dcére zistili zníženú funkciu štítnej žľazy.Má predpísané tabletky L-Thyroxin 50
Veľmi by ma zaujímala prírodna liečba.Ak môžeš napíš aká prosím ťa. Ďakujem

Mal niekto z vás také príznky, že cítil niečo ako keby navyše v krku /v jamke/. Pri prehĺtaní aj v kľude mám pocit cudzieho telesa, niečo navyše. Stáva sa mi, že ma obleje horúčava, dokonca sa na to zobudím v noci. Pribrala som 10 kg. Lekár mi zobral krv a mám ju v poriadku. Pociťoval niekto z vás podobné problémy?

Ahoj Hela,
dakujem, ze si mi vsetko pekne napisala :slight_smile: Ja momentalne hladam nejakeho dobreho chirurga - lebo vraj väčšina vyoperuje cely lalok bez toho, aby pred operaciou zistili, kde je hlasivkovy nerv. Bez toho zistenia ho mozu poskodit a pacient ma potom problemy s hlasom…tak teda hladam :slight_smile:

ja nie, ale endokrinologička sa ma na to pýtala, takže to patrí k príznakom. No ak by si mala strumu, pravdepodobne by sa ti dala nahmatať na krku aj zvonku rukou… najmä ak zakloníš hlavu. Možno by sa ti oplatilo ísť priamo na endokrinológiu, a nech ti spravia sono štítnej žľazy… počula som, že krvné testy poruchu š.ž. nie vždy preukážu

Dobry den vsetkym,
chcela by som sa trocha viac dozvediet o mojom probleme co sa tyka SZ,kym sa rozhodnem ist k lekarovy pretoze citam rubriky a problemy Vas ostatnych a kazdy sa stazuje najviac na nadmernu nadvahu alebo pribratie.
Mam 33 rokov a moja vaha je priblizne 43-45kg vyska 160cm.
Mojim problemom je silne busenie srdca ze ho citim az v krku, na odpadavanie,zhrubnuty hlas az skoro ako muzsky ,nervozita a a unava rychla vycerpanost,nizky tlak 90/60 najhorsie bolo 55/35.
mozete mi aspon priblizne napisat oco vlastne ide?
Vopred uprimne Dakujem
Spozdravom Dana

Dobrý deň. Čo sa týka toho priberania, priberá sa obvykle pri zníženej činnosti šž, tá je aj častejšia a preto sa tu asi všetci najviac sťažujú na pribratie :slight_smile: Ja som teda výnimka, keďže tiež priberám, ale mám zvýšenú činnosť šž - to sa obvykle chudne. Vaše príznaky vyzerajú na typickú zvýšenú činnosť, ja som mala, teda ešte aj mám, všetky tie isté príznaky, až na tú hmotnosť teda :slight_smile: Plus ďalšie príznaky, ktoré bývajú a väčšinu z nich som aj mala: zvýšený lesk očí, suchá pokožka, lámavé vlasy a nechty, jemný tras rúk a aj viečok, keď zavriete oči, pocit horka a potenie, nepravidelný menštruačný cyklus, spavosť (teda štatistiky uvádzajú únavu, no pritom nespavosť. ja som teda najviac spozorovala, že niečo nie je v poriadku, okrem veľmi zrýchleného tepu, na tom, že som zaspávala v škole, v električke, proste všade, a to aj po riadnom spánku v noci. ešte pred rokom sa mi to nestávalo ani keď som nespala celú noc)

Pri hypertyreóze býva ešte veľmi častá struma, aspoň malá (t.j. napohľad nie je vidieť, no dá sa nahmatať.). môže byť v spodnej časti krku (nad jamkou), alebo aj na boku

Hm, ale ešte mi napadlo, že pri hypertyreóze býva tlak skôr zvýšený. Aj keď, mne sa nijak rapídne nezmenil. Ale nízky tlak býva pri hypotyreóze. Hmotnosť sa vám teda vôbec nezmenila? Únava, búšenie srdca a chrapot bývajú aj pri hypotyreóze, takže teraz ťažko povedať, čo z toho je váš prípad. Nejaké ďalšie príznaky ste si nevšimli?

Mám 48rokov a už 5rokov užívam eutirox.Najskor v menších dávkach a teraz už beriem 100.V novembri 2008 som bola operovaná a odvtedy užívam aj ďalšie hormóny,konkrétne estrofén.Odvtedy som pribrala 22kg.Prosím ak má niekto tiež problémy s takouto kombináciou liekov nech sa ozve a poradí,čo robiť aby som tak strašne nepriberala

PROSÍM ŤA NAPÍŠ AKÉ PRÍRODNÉ PROSTRIEDKY SI UŽÍVALA NA ŠŤ´TNU ŽĽAZU.JA UŽ 5 ROKOV UŽÍVAM EUTYROX 100,ALE JE MI STRAŠNE.STÁLE MA BOLI HRDLO/BOLA SOM NA KRČNOM VYŠETRENÍ A BOLO OK/,PRIBERÁM,NÁSLEDNE MA BOLIA KĹBY,MÁM DEPRESIE.SOM ZÚFALA

No konečne som sa dočítala že niekto má problémy s úživaním liekov na štítny žlazu.
Ja som mala strašné bolesti hlavy búšenie srdca závrate triašky a lekár mi povedal že to nie je s tých liekov že mám absolvovať kardiologické vyšetrenie aj neurologické ale mi ich vysadil na 6-týždňov mám znovu prísť na odberi všetky nežiadúce účinky ustúpili a to som brala len L-Thyroxin 25. Tak vôbec neviem ako dopadnem žiadne uvedené príznaky som nemala len ma začali bolieť kolená a skončila som na endo. To žiadne iné lieky neexistujú na liečenie štítnej žlazy len tieto dva mne je od nich veľmi zle.

zdravim vsetkých, mam 23rokov a tiez sa liecim na stitnu zlazu zhruba pol roka. Mam zvýsenu funkciu a beriem thyrozol 3x denne s pyridoxinom aj bisomercom na busenie srdca. Chcela by som vediet ci sa bude dat v buducnosti otehotniet, alebo donosit zdravé dieta, ked mam taký problem. Viem, ze so zvýsenou su väcsie problémy ako so snízenou funkciou. bola by som velmi rada ak by mi niekto kto ma skusenosti poradil…dakujem:)

ahoj, ja mám 19 rokov a liečbu presne tú istú, ako ty. Keďže deti sa zatiaľ mať nechystám, o tento problém som sa detailne nezaujímala, ale otec (lekár) spomenul, že s thyrozolom tehotenstvo nie je dobrý nápad - šanca potratu alebo poškodenia plodu, prípadne rovno problémy s počatím sú dosť pravdepodobné. Ale ono to treba riešiť skôr individuálne, ak nemáš tie hodnoty hormónov nejaké šialene vysoké, čo asi nemáš, súdiac, podľa počtu tabletiek, asi by sa dali po dobu tehotenstva vysadiť, ak by si bola pod dohľadom lekára. Skrátka, myslím, že sa nemusíš báť, že by si vôbec nemohla mať bábo, akurát to asi nebude také jednoduché.

Ahoj Miska,
pozerala som si tvoj príspevok, a že si bola 15.februára na operácii štítnej žľazy. Ja som si našla hrčku na šž a ani po punkcii nevedia čo to je. Ale idem tiež na operáciu tento mesiac do ružomberka, kde mi vyberú buď ľavý lalok alebo celú šž. Chcela som sa ťa spýtať ako prebiehala operácia a ako ti dopadla. Berieš aj lieky? Bola si v celkovej narkóze? Počula som totiž, že by sa malo operovať len v lokálnom umŕtvení, aby kontrolovali hlasivky. prosím ťa, napíš mi presnejšie o čo ide, lebo lekár mi povedal, len aby som sa nebála… ďakujem veľmi krásne, ahoj Monika

ahoj, ja som mala podobné príznaky. Jeden lekar mi urobil odbery a vraj všetko v poriadku. Priamo na endokrinologiii mi zistili trojnásobné zväčšenie štítnej žľazy. Hned mi nasadili lieky a zatiaľ to vyzera, že sa to zlepšuje. Nepodceňuj to a zmeň lekara

Ahojte vsetci, mam znizenu funkciu sz, uzivam
L-Thyroxin 50 uz rok. Busenie srdca, zadychavanie uz pri rozpravani, svrbenie celeho tela kvôli suchej kozi,placlivost, mam
uz len polovicu vlasov, zacinam priberat a zda sa mi akoby som do tvare zrazu rychlo zostarla. L- Thyroxin znizil busenie a dychavicnost pri beznej cinnosti, ale pokial
chcem sportovat - pride mi zle az na odpadnutie. Od doktorky sa toho clovek vela
nedozvie, iba co sa opyta. Sama od seba nic
nevysvetli, asi je to pre nu dost otravne.
Uz ma to stve a nechcem takto ostat do konca
zivota - a to sa urcite este zhorsi.
Som si uvedomila - ze ja iba uzivam hormon,
ktorý mi SZ neprodukuje. Nic neliecim ! Preco mi vlastne prestava pracovat ? Citala som, ze SZ vyraba tie hormony z Jodu, najlepsie v organickej forme. Doktorka mi nic
nespominala a to som sa pytala na vhodnu stravu. Ze vraj jod, co je v nasej soli je pre SZ tazko spracovatelny. Takze ak zozeniem
ten spravny Jod, mozno to pomoze.
Ale co ak mam zapal SZ ?
Alebo nejake protilatky ci co ?

to som aj ja nieco o tom pocula, ze thyrozol nie je velmi dobry…tie hodnoty mam teraz celkom fajn, aspon myslím.to je hroza ake sme mlade a uz musíme tabletky ako starí ludia,ale ja si verím, že všetko dobre dopadne:)