Tetánia

ja ju mám od 4 rokov, teraz mám 42. Vtedy mi to diagnostikovali ako epilepsiu a s tým som žila do svojej 35-ky. kvôli tomu som musela ísť pred komisie či môžem ísť na vybranú strednú školu, neodporučili ma na vodičák. A diagnóza zle určená. Čo už. Príznaky: bolesti hlavy, tŕpnutie rúk, nôh tváre, jazyka, zastreté videnie, sťažené dýchanie, nedajú sa mi vtedy vysloviť určité aj jednoduché slová aj keď v hlave ich mám jasné. Je zaujímavé, že záchvaty sú väčšinou vtedy, keď som v pohode, nie som vystresovaná. Aby som sa vyhla tŕpnutiu, nesmie sa zhlboka dýchať. Dýchať do papierového sáčku, alebo stočených novín-vydýchaný vzduch. Funguje to. Od 2002 beriem neurol 0,25, ale len keď je mi už skutočne zle, ináč sa to snažím prekonávať bez neho, lebo je návykový. Zaberá do 20 minút a úplne ukľudní. Nedrieme sa po ňom, proste super!!!

ahoj viem ta pochopit.pretoze trpim tym isty…ako ty…mne tiez nejpr urcili diagnozu epilepsiu…asi ked som mala 6 rokov…a teraz pred dvoma tyzdnami mi povedal lekar ze mam tetaniu…a chceli ma stiahnut aj zo skoly pretoze sa ucim za sef kucharku…a vraveli ze je to nebezpecne pri tej chorobe…neviem co mam robyt …ci mam odyst zo skoly alebo dalej studovat…pretoze uz druhy rocnik chodim,na skolu si zarabam…a vela som do nej uz dala…

Na základe vyšetrenia EMG mám túto chorobu diagnostikovanú už tretí rok. Ale keď čítam predchádzajúce príspevky, musím povedať, že u mňa sa neprejavuje choroba tŕpnutím, alebo krčmi. Občas - t.j. pribl. raz za štvrťrok dostanem záchvat, ktorý sa veľmi podobá epileptickému. Je to veľmi nepríjemné. Má niekto aj takúto skúsenosť?

zdravim, mala som tiez tetaniu a myslim ze som uz zdrava. Jedneho dna som si povedala ze som silnejsia ako to co mi to robi. Ze sa viem ovladat a nebudem podliehat panike v tomto zmysle. Nikdy som uz nemala podobny zachvat.Myslim ze sa s tym da narabat a ked sa to naucite, nebude nad vami tetania ale vy budete nad nou.

Klarka ja som zo zaciatku mavala tiez take zachvaty podobne epilepsii ale aj s krcmi a trasenim chvenim s pocitom ze uz zomrem ale sama som si povedala DOST!posledny riadny zachvat som mala asi v maji mavam trpnutie chvenie ale vzdy sa snazim s toho vyjst niakou robotou

Milá Hanka, aj keď neskoro pridávam svoj príspevok, musím napísať, že máš pravdu. Aj my sme doma mali podobný problém a ako som to pozorovala, čím je človek citlivejší a zraniteľnejší, tak ho takáto choroba dostane. Ale bohužiaľ nie sme všetci rovnakí a niekedy chýba aj dobré domáce zázemie. Oplatí sa ale popracovať na svojej psychike, prehodnotiť životosprávu. Pretože veľa ľudí si myslí, že čím viac pracuje alebo iné je to pre nich to najlepšie. Preto niekedy treba po vysokom nasadení aj pribrzdiť. Prajem všetko dobré.

Dobrý den, Ján, vidím, ze viacerým navrhujete pomoc. Ja by som ju asi tiež potrebovala. Mám tetaniu ako vyšitú a neviem, čo dalej…

nana, velmi pekne si to napísala. Skúsim to. Dakujem Ti Tikez mi to zaberá, ked rýchlo zacnem nieco iné robit, vstanem, idem von a tak Lenze niekedy mám závrate a vtedy si radsej lahnem. Ale lepsie je, ked sa snažím niečo robit… Nana, este by som Ta potrebovala počut… :slight_smile:

ahoj, rad by som povedal par slov o tetanii, kedze som snou tiez v minulosti bojoval.

Je to “choroba” citlivych ludi, nie je to nic vazne, iba priznaky su neprijemne, podobne vaznejsim ochoreniam, a v tom je najvacsia zrada.

Ked som bol na EMG, doktorka mi pred zacatim povedala ze ten test vyjde u 90% ludi, ktori si ho daju spravit, ako pozitivny :). Viacej postihuje zeny ako muzov, kedze tie byvaju vacsinou citlivejsie uz od prirody, ale osobne si myslim ze tetaniu ma uplne kazdy, akurat o nej nevedia, resp. jej nedavaju ziadnu sancu, aby sa prejavila.

Ak Vam byva zle, mate vsetky tie priznaky co tu boli uz X-krat popisane, chodte k doktorovi, obehnete kolecko a ked Vam na konci doktor povie ze mate tetaniu, mozete byt len radi, ze to nie je nic horsie. Mozno Vam doktor predpise aj lieky, ale tie Vas v pripade tetanie nevyliecia. Napr. Magne B6, to je vyzivovy doplnok ktory potesi, ale neskor uz posobi viac ako placebo. Nad touto “chorobou” musi kazdy vyhrat sam vo svojej hlave. Lieky Vam iba mozno pomozu si to konecne uvedomit ze vlastne nie ste chory, iba si to myslite, ze ste.

Telo a dusa su navzajom prepojene a ovplyvnuju sa. Myslienky cloveka dokazu posobit na telo a naopak telo posobi na mysel. Niekto mudry raz povedal “odhodte myslienky, ktore nicia Vasu dusu a spadnu z Vas retaze, ktore zuzuju Vase telo”, alebo tak nejak :).

Nemusite sa bat, ze Vam prestane fungovat telo len preto ze na to myslite, ze odpadnete, len preto ze si myslite ze idete odpadnut a pod. Telo vsak reaguje na to ze na to myslite a to su vsetky tie neprijemne pocity, ktore tetaniu sprevadzaju. V skutocnosti je to ale uplne inak. Jedna vec je v akom stave je vase telo a vas zdravotny stav a druha je to co si vy myslite, co vacsinou byva uplne nieco ine, kedze clovek sa o seba prirodzene boji.

Preto jediny navod ako vyhrat nad tetaniou je:
1) mat istotu ze ste zdravy a nie je to nic vaznejsie!
2) byt na seba tvrdsi, a neriesit kazdu banalitu (no a co ze mi trpne ruka!, prejde … no a co ze sa mi toci hlava!, kazdemu sa niekedy toci … no a co ze mi busi srdce!, aj ked ste na prvom rande tak vam busi … a pod.)
3) mozete si ju uvedomovat cely zivot a riesit ju az kym Vas to neprestane bavit, alebo si urobite poriadok v hlave raz a navzdy a mozno uz zajtra sa dakej tetanii len zasmejete.

dolezite je zit zdravo, sportovat ak sa da a radsej svoju energiu a cas venovat druhym a nebude ani cas tetaniu riesit.

drzim palce

Ahojte všetci, čo trpíte touto tetanistickou chorobou “citlivých” ľudí…Ja som tu už mala tohto roku príspevky /viď február až apríl/, a tak mi nedá aj teraz prispieť, nakoľko som mala od mája s touto chorobou pokoj. …áno určite to súvisí so psychikou, ako to už tu bolo popísané, ale v značnej miere, to som presvedčená, že súvisí aj s “fyzičnom”. Ja mám príznaky - brnenia, či rapkania v hlave, aj mi trpnú semtam končeky prstov a mravenčí v pleci…dá sa s tým žiť, ale veľmi to obmedzuje a znepríjemňuje život…Ja som prišla na to, že sa mi to zhorší, keď PRÍDE RIADNE OCHLADENIE, keď proste mi zachladne hlava, krk a ramená, ak ich mám v teple, tak mi je fajn…asi som teplomilná rastlina, ale ešte chcem poradiť, že mne pomáha ohrievanie sa a masáže krčnej chrbtice a ramien a samozrejme nasadím si horčík a iné vitamíny. A mne napríklad joga zhoršovala tieto moje stavy /len tak na okraj/…

Tažko povedať,čo komu pomáha,keď sme každy iný.Ja to mám spojené s migrénou,čo neni dobra kombinácia,kto to nezažíva.Doktorka skúša na mne dlhodobo čo sa dá.Ale nie vždy to má nejaky účinok.Všetky tieto lieky majú dlhú dobu,kym začnu účinkovať.Najhoršia bolesť s tetanie je na pravej lopatke,kde mávam krče,trpnutie končatín,najme v noci.Je to lepčie,keď sa moc nenamáham,ale to nejde keď som zamestnaná.Každá pomoc by bola dobrá.Je pravda,že vás odbijú,že choroba sa zakladá na psychyckom podnete.S pozdravom Bobina.

ja sa len cem spyytt mojmu tatinovi sa tazko dychalo…trpli mu ruky a mal studeny pot a ma problemy s tlakom…moze to byt tetania???a co to sposobuje setko mco je to riskantne???proisim pomozte mi :(((

Ahoj iwa, to že sa tatinovi ťažko dýchalo, trpli mu ruky a mal studený pot, nemusí byť hneď tetania, pokiaľ nemá problémy so srdcom…v každom prípade by mal ísť na vyšetrenie…bo aspoň niečo vylúčia a netreba si hneď domýšľať…a u každého sa tetánia prejevuje úplne ináč, len vyšetrenia EMG, hyperventilačný test a nízka hladina MG a Ca to v krvi potvrdzujú…

možno mas panicku poruchu najlepšie psycholog, ale najprv si daj urobit vysetrenia aby si sa uistila…

budem vdacna ak mi pomozete

Žiaľ, mám bohaté skúsenosti s neurogénnou tetániou.Na základe týchto skúseností vyslovujem názor,že súčasná medicína nevie definovať príčinu neurogénnej tetánie a preto ju ani nedokáže liečiť.Lekári o nej nemajú dostatočné vedomosti a preto nám predpisujú rôzne druhy liekov ktoré nezaberajú a čo je horšie , pokladajú nás buď za bláznov / odporúčania k psychiatrovi / alebo simulantov.Myslím,že problém bude treba hľadať v genetike .Ale to je asi ďaleká budúcnost .

ahojte, mna tetania chytila minule vianoce a opat cez vianoce prisla na navstevu. predpokladam, ze to bolo z: stedry den dieta potom bohata vecera, 2 hodiny po jedle meravenie a chvenie svalstva. uz mam vrecko na dychanie, v pohotovosti atarax, sem-tam si dam magnezium v tabletke. no vcera v noci to prislo zas. opat vrecko, atarax, hodina svalových chveni a zaciatkov krcov, napokon som zaspal a cely dnesny den som nevladny. mam podozrenie, ze aj strava a spravanie sa zaludka mi pomaha k tetanii, nuz spravne stravovanie tiez ma na syndrom vplyv. napokon ked prezeniem fyzicku zataz (bicykel) koncim v krcoch. ani nie tak z unavy ale zadychania. snazim sa teda vsetko podriadit dychaniu.

Ahoj rapaz, tak ako je to s tym zadychanim sa? ake to vrecko mas pripravene? Mna prvy krat chytila tetania tiez po prejedeni sa a po bicyklovani v Tatrach pred styrmi rokmi na jesen (inak som to uz opisovala v predchadzajucich prispevkoch), ale ked som chodila na jogu, tak tie strnule cviky a dychanie mi to nejak zhorsovali, a od jari som bicyklovala a tetania bola fuc, len teraz na jesen som zacala cvicit pilates a akoby znova sa objavila, ale nastastie som ju poslala prec (nasla som si sposob - vid nizsie ako sa jej zbavit), len mne sa zda, ze ked ju niekto raz dostane, tak ona caka na vhodnu prilezitost sa vracat…:frowning:

Musim povedať, že “terapia”, ktorú opisujete je naozaj tá pravá. Ja som tiež tetanička a tiež som vyskúšala kadečo, až som prišla na to, že treba byť do istej miery ľahostajný k týmto príznakom a zbytočne ich nezveličovať. Súvisí to naozaj s tým “poriadkom v hlave”. Ale kým človek na to príde, určitý čas to trvá.

mam podobne priznaky,ako kazdy z vas,ktory tu pisete o tejto chorobe,toci sa mi hlava,je mi na odpadnutie,boli ma lava ruka,uz sama neviem ,ci si to namyslam,snazim sa na chorobu nemysliet,ale nejde to,uz neviem ,ako to mam zvladat,vysetrenia mam o.k