Tetánia

Nie je tetánia ako tetánia. Verte, aj ja by som si rád zabehal so psom alebo zaplával ako v minulosti. Zdravotný stav mi to ale nedovoľuje. A to Vám poviem, že pred touto chorobou som bol ten najväčší optimista a športovec. Kto skutočnú tetániu nezažil nikdy nepochopí čo tetanik zažíva. Žiaľ ani lekári nie. Dokonca som zo strany lekárov útržil mnohé posmešky. Skúsim čo zažíva tetanik vysvetliť na príklade. Isto každy raz už bol na niečo chorí a buď mu choroba prešla alebo pretrváva. A isto mal alebo má s touto chorobou trápenie. A teraz si predstavte, že máte súčasne 20 rôznych diagnóz v rovnakom čase a nepretržite 24 hod. už dlhé roky. Naozaj rád by som si zaplával keby to len trochu šlo.

Ahojte, i ja by som Vas prosila o radu. Moj 13 r. syn ma tiez tetaniu. Mava pravidelne krce. Niekedy su take, ze padne i na zem. Vsetkych nas to mrzi a hlavne jeho. Velmi sa za to hanbi i ked mu vravime, ze je to choroba ako kazda ina. Nedavno lezal na neurologii BA a tam nam povedali, ze by bolo dobre ist na par dni na psychiatriu. Sama neviem ci je to dobre riesenie a ci mu to nemoze viac ublizit. Prosim poradte mi niekto ak mate podobny problem. Vopred dakujem.

Ahojte, tiez trpim tetaniou. Asi pat rokov trpim hucanim v usiach, robili mi rozne vysetrenia, vsetko v poriadku okrem tetanickeho syndromu. Ma niekto aj silne hucanie v usiach? Moze to suvisiet s tetaniou?

Ahoj, ja ma tetaniu uz vyse roka. Pomaly sa s nou ucim zit. Test mi robili tak, ze ma napojili na pocitac, tlakomerom mi stiahli ruku a len som cakala, ci mi zacne tocit prsty. Musela som z hlboka dychat. Nie je to nic hrozne.

Mne v usiach zalahne casto pri pocitoch ake opisuju ostatni prispevajuci, ale tetaniu nemam potvrdenu, len ma na nu doktor podozrenie.

Ahoj Michal, ja som včera reagovala na príspevok, ktorý je pred Tvojim, jedná sa o 27 ročnú slečnu a tam som ajej napísala, že aj ja som mala podobné problémy /diagnózu som nemala určenú, pretože lekári mi ju počas mojej choroby nevedeli určiť/, ale neviem či som to správne odoslala. Ja som robila ryžovú kúru, ak chceš tak si to podrobne prečítaj a drž sa všetkého, čo je tam napísané. Preštuduj si aj všetky reakcie ľudí, čo tam písali ohľadom svojho zdravia, postrehy z kúry a pod. Ja tam mám tiež príspevok na str. asi 4, z 11.1.2010 pod skratkou Ria. Tam som naozaj len v malej skratke napísala ako som sa cítila a ako sa mi choroba prejavovala. Ja som kúru robila 2X, v r. 2OO9 a r. 201O. Môžem Ti povedať, že teraz som bez liekov a teším sa dobrému zdraviu, ale tiež som zmenila životosprávu. Podľa mojich pozorovaní sú ľudia nedisciplinovaní, neochotní si ničo odrieknuť, radšej chodia po doktoroch a radšej sa napchávajú všeliakými liekmi. Ja som siahla na alternatívnu medicínu a ako sa ukázalo urobila som dobre, ak budeš niečo potrebovať, alebo sa opýtať napíš na mail: ria.novohrad@gmail.com. S pozdravom Ria.

Hučanie pociťujem akoby v hlave. Je to akýsi súzvuk vyšších tónov a trvá dlhé roky nepretržite. Skúšal som rôzne lieky, ale bezvýsledne.

Ďakujem, že si ma vystrašil! A to očný lekár čo s tým urobí, keď už aj tak nosím šošovky? Vie ten proces dajako zvrátiť? Asi ťažko. Majte sa!

Ahojte, tak ja mám teraz 31 rokov a s tetániou žijem už 14 rokov. Sú obdobia, keď mi je lepšie a ani neviem, že ju mám a naopak sú časy, keď mi táto choroba poriadne znepríjemňuje život. Ako napríklad teraz, mávam ťažké záchvaty, celú ma vykrúti, až so mnou zašklbáva, momentálne som pn a každý deň chodím na magnéziovky do žily, je mi z nich zle. Bolesť v hrudi už ustúpila, ale srdce mi pumpuje o stošesť. Zo psychikou to nič nemá, a neznášam ten názor, pretože sa mi to spúšťa samovoľne a kedykoľvek, bez podnetu. Mňa to priam uráža, je najlahšie hodiť to na psychiku a urobiť z nás labilných, ale že by sa niekto našiel, kto by nám pomohol skutočne, je to drina žiť takýto život a samozrejme, že je to aj o strachu, ale ten nepodnecuje takýto ťažký stav. Beriem magne B6, kalcium, niaky vitamín a Thimonil retard 150 trikrát denne. Túžim žiť plnohodnotný život a aj sa tak cítiť. Mám predsa deti a tie ma potrebujú.

Vidim, ze u kazdeho sa tetania prejavuje inym sposobom, mne sa nedavno potvrdila, ale mala som ju cele roky, pretoze priznaky sa nejak extremne nezmenili: silne zvieranie v hrudi, pichanie v hrudi, migreny, hucanie v hlave, posledne dva roky chvilkova strata sluchu a zraku - iba na par stotin sekund asi, trpnutie ruky a trhanie v nej, samovolne reflexy pohybu, hlavne v kludovom stave, problemy - bolesti chrbtice, zaludka, puchnutie ruk a noh, stavy, kedy sa nemozem nadychnut, velka unava, asi to nie su vsetko priznaky tetanie, ale znacna cast ano, donedavna som to brala sportovo, stale som s tym bojovala, i ked boli raz lepsie a horsie dni, ale poslednou dobou sa to len zhorsuje, zvykla som si na bolest, ale neviem si zvyknut na mensie vypadky hlavy, ktore prichadzaju aj tri krat za pol hodinu obcas, tazko to vysvetlit, ale odlahcene je to nieco ako hucanie v hlave a usiach, trpnutie hlavy, zhorsenie zraku a sluchu a mate pocit na odpadnutie - vsetko zaroven, je to stav, ze ked suvislo vediete konverzaciu, tak zrazu zacnete habkat a neviete prist na suvislu myslienku, tazko mozete nieco robit a dost riskantne je soferovat, co je moje zivobytie ako aj komunikacia s ludmi, kedze mam taku pracu. K tomu sa zhorsili bolesti chrbtice a bolesti hlavy. K tomu mi zistili zvysenu imunitu a rozne alergie na jedlo, je to pre mna prekvapenie, nikdy som nemala s imunitou a alergiami take problemy. Obavam sa co bude dalej, ja len dufam, ze sa to zlepsi a nie naopak. Casto ma z tychto stavov prepadnu pocity vhanajuce plac, pretoze, ked ma prepadnu tie stavy, som uplne bezmocna a to ma hneva najvacsmi, velmi to narusuje moj pracovny i sukromny zivot. A taktiez suhlasim s nazorom, ze to nie je psychicky problem - tetania, som clovek, ktory sa raduje z malickosti a rad sa smeje, myslim vzdy pozitivne a vzdy hladam vo vsetkom tie pekne stranky, co nam zivot dava. Preco by ma to prepadavalo vo chvilach, ked sa citim dobre? Ked mam pocity radosti, alebo totalneho kludu?

Tie iste prejavy mam aj ja. Brala som Biston, ale bola som ako zmagorena. Asi pred tyzdnom som zacala pocitovat slabost v lavej a pravej nohe. Pri chodzi ako by sa mi podlamovala lava noha, je to hroza, som zufala, chodim od lekara k lekarovi, nikto mi este nestanovil diagnozu.

Čiastočné tetanické príznaky som mal už od detského veku. Aj to je dôkaz, že táto choroba nie je chorobou dnešnej stresovej doby ako to uvádzajú lekári.

Ahoj, je to test EMG

Čaute priatelia! Čítam vaše príspevky ohľadom tetánie a nedá mi nepridať sa k Vám. Tetanický syndróm som mala potvrdený pár dní dozadu. Nemienim užívať žiadne lieky ale hľadať príčinu súčasného stavu. Uvedomujem si len jedno, že choroba prepukla zo stresov, ktoré nastali prepúšťaním z práce. Ide predovšetkým o nízku hladinu magnézia a vápnika. Žiadneho psychoteraupeta netreba. Nikomu nedávam šancu sa na mne priživovať ale hľadať vlastné uspokojenie a možnosť všetko prinavrátiť do pokojného stavu. Je to jediná cesta a verím, že ju zvládnem. Lekárska medicína nie je ústretová, má vedľajšie účinky a svoje telo nenechám zničiť chémiou, ktorá na nás útočí zovšadiaľ. Nech sa Vám darí prekonať všetky problémy, ale z rozumom.

Ahoj, chcela som vedieť, ako pokračuješ s liečbou, nakoľko aj ja mám takéto príznaky. Pred pár rokmi som bola na EMG ale neurčili jednoznačne že je to tetánia. Užívala som magne B6, ale nejak výrazne to nepomohlo. Veľmi pekne ďakujem za každú radu. S pozdravom.

Ja mám tetaniu iba teraz sa mi začala, no tie stavy, čo mávam každý deň sú hrozné! Lieky mi nezaberajú - alebo teda si to myslím, že nezaberajú, keď ich beriem a furt to mám. Preto by som sa chcela spýtať, že čo treba alebo sa dá robiť, aby sa mi to už nestávalo?

Ahoj, volám sa Ľuboš, tiež som zažíval tieto stavy spojené s touto diagnózou - nenazvem ju choroba. Súhlasím, že lekári si s ňou nevedia rady a predpisujú čo majú po ruke. A nás berú ako simulantov. Občas zažívam ešte sem tam nejaké malé kŕče, hlavne v noci, ale prakticky som sa sám vyliečil, rôznym experimentovaním s minerálmi a vitamínmi. Tie antidepresíva a uvoľňujúce lieky som síce mal predpísané - /myslím, že sú nevhodné/, ale bral som ich asi mesiac - žiadny efekt, potom som začal len minerály a vitamíny a ustúpilo mi to - prakticky úplne, samozrejme treba zmeniť niektoré veci a myslím, že táto diagnóza sa stane minulosťou :). Dosť pomáhajú aj alkaloidy, hlavne kofeín. Prečo som napísal? Môj cieľ je zozbierať čo najviac info o tetánii a pochopiť jej mechanizmus. Ak Ťa niečím oslovil tento mail, budem rád ak odpíšeš a môžeme pomeniť informácie. Dúfam, že som nevyrušoval.

Mam presne tie iste priznaky, aj sa mi stale zahmlieva pred ocami a rano hnackujem a mam bolesti zaludka. Cely chrbat si necitim, velmi ma boli, mavam zachvaty uzkosti a strachu. V noci vyvolavam ludom, pretoze nemozem spat: rana su najhorsie, tie slabosti a pocit palenia na hrudi sa uz neda vydrzat. Kazdy mi hovori, ze to prejde a bude lepsie, ale ja mam priserny strach, ze sa nebudem moct vratit do prace. Pretoze sa mi stale toci v hlave a mam zaraty, kazdu chvilu citim, ze odpadnem. Uz neviem ako dalej, chodim aj k psyhiatricke. Prejde to niekedy?

Som mlade dievca, tetaniu mam diagnostikovanu tristvrte roka, ale priznaky uz roky. V ziadnom pripade nesuhlasim s tym, ze je to psychickeho povodu, lebo hoci aj mam obcas depresie, dostavia sa az po krcoch. Osobne nemam ziadnu paniku ani priserny strach: ved pridu len krce, bolesti, nevolnosti, neprijemnosti s tym spojene (napr. hnacka, unik mocu,… ), ale neumieram na to. Krv aj s mineralmi mam zahadne v poriadku, len priznaky a EMG hovoria svoje. Mimochodom, podla priznakov ma tetaniu aj moja stara mama, po ktorej som zdedila fyziologicku vybavu. Co sa tyka lekarov a liekov, prisla ma na to kardiologicka. Vravela mi, ze sa s tymto posiela k psychiatrovi, ale ze vidi, ze som normalna, tak nech to nikomu nehovorim a necham si pre seba. Zvlastne, nie? Doporucila mi uzivanie mineralov, ale nic mi nepomaha z medikamentov. Jedine odpozorovane su tri veci, ktore ma dostanu (na cas) z niekolko dnovych stalych krcov:
1.) spat aspon 10 hodin denne, aj preventivne
2.) vela oddychovat a netyrat svaly, ked su v krcoch (casto som sa nutila sa hybat a zit ako zvycajne-naplno, co bola velka chyba)
3.) vyhybat sa stresu (lebo prirodzene adrenalin spusti zrychlenie dychania) a kontrolovat si dychanie

Drzim vam vsetkym palce.
f.

Ahoj, som tiez tetanik, mam ju diagnostikovanu uz asi 3 roky a tie stavy, ktore opisujes prezivam presne aj ja! Niekedy je lepsie, niekedy horsie, teraz som mal dlhsie obdobie, ze som sa citil super, ale zase sa to zacina opakovat a vracat, aj ked nie v takom objeme a sile ako na zaciatku, asi si telo a hlava zvykli a nereaguju az tak panicky ako v zaciatkoch.