Ahojte všetci “tetanisti”. Aj ja mám túto giagózu a preto sa Vás chcem opýtať, či poznáte pocit, že “ma nikto nemá rád”, … že lásku iba dávate a nedostávate? Ja mám takéto stavy, ale pri tom som večná optimistka. Začala som sa zaoberať teoriou, že každá choroba tela je neliečená choroba duše. Rada si prečítam Vaše reakcie.
Po mnohých rokoch študovania tejto diagnózy ako i vlastných poznatkov, si dovolím konštatovať, že tetanický syndróm nevzniká na základe chýb psychiky alebo duševnej choroby. Samozrejme tak ako každá iná choroba aj neurogénny tetanický syndróm zhoršuje psychickú nepohodu a zvyšuje precitlivelosť. Preto sa zdá, ako keby psychický stav bol príčinou telesných prejavov. Ale je to presne naopak. Lekári sa mýlia. Zatiaľ sa nevie príčina a žiaľ ani sa nerobia výskumy. Môj laický názor je, že sa pravdepodobne jedná o vrodenú záležitosť, ktorú nedokážeme zatiaľ ovplyvniť.
Tetania, nie je tetanus
Zaujimava linka do pozornosti http://www.zbynekmlcoch.cz/info/neurologie/latentni_tetanie_lecba_priznaky_priciny_vysetreni_pojem_porodnicka_ruka.html
Ahoj tetanici, mavate aj vy priznaky každy den? Aj vy mate taky tlak v hlave a v krku? Mne strasne busi srdce, po namahe ani nehovorim, trpne mi pera polovica tela, jak pri mrtvici uplne každý den, mam navaly tepla, a do hlavy tiež, tiež trpnutie vzadu na krku na lavej strane, je to hrozne, neviem existovat.
Ahoj nana77, reagujem na tvoj prispevok skoro po dvoch rokoch a som zvedava, ako si na tom teraz. Stale sa k tomu stavias rovkano a zabera to? Ja ani neviem, ci ju mam, ale mam podobne stavy a hlavne v noci tu uzkost, ked nikto nie je nablizku, tak som zvedava, ci ti tvoj postoj vydrzal a este stale pomaha. Tara
Ahoj zuzka, dufam, ze ti mozem tykat, ja mam 42 r., minuly tyzden ma zobrala zachranka od obvodacky, co mi tak zostalo zle, trplo mi cele telo, do toho mam plucnu emboliu, vysoky tlak a este som vtedy zacinala zo zapalom priedusiek, takze vsetko na kopu a ja som na internom si pripadala ako najvacsi simulant, ved mam len znizene mineraly a zapal to mi zistily v krvi a dnes som sa dozvedela o nejakej tetanii, tak to tu studujem, ale uz pomaly by ma dali na psychitriu, hrozne kaslem este a som unavena a dnes mi povedala plucna, to nic nie je, lebo mam toho vela a vsetko sa to dalo na kopu a vznikla z toho tetania. Doma mam choru svokru na posteli o ktoru sa treba postarat, ale to nepovedia, ze je to mozne aj z vycerpanosti, vsetko treba riesit u psychologa a ten nadopuje a potom sa toho clovek nezbavi, vidim to aj na svokre potom je celkom mimo dufam, ze tak neskonciome mam 3 velke deti z ktorimi si chcem tiez zit ako ty pises, zivot je krasny, len si to netreba pokazit, urcite su treba aj psychiatri, ale ked zacne z nicoho nic trpnut cele telo, tak neviem, aj ja som si kupila magne b6 a uvidim, ale doktorov v blizkej buducnosti nechcem vidiet.
Tetániu mám už 2 roky. Prejavilo sa mi to cestou z práce, tŕpnutie rúk, pery, jazyka, strátka príznaky infarktu. Zobrala ma rýchla pomoc a zistený tetanický syndróm. Užívam neurol 0,5, medzi tým sa mi prejavujú bolesti hlavy a točenie tzv. motanica, užijem liek a troška mi to prejde. A hlavne cítim strašné bolesti nôh, hlavne lýtok. Každé ráno vstávam s bolesťami nôh, dám si liek idem ráno do práce a tak fungujem. Neprejavuje sa mi tento záchvat často, ale nedávno sa mi to prejavilo strašným točením hlavy, nebola som schopná ničoho, ani prejst do postele, dostala som triašku, dala liek, vypila Magne B6 potom mi to troška ustalo. Bola to hrôza. Rada si prečítam aj vaše reakcie a rady.
Ahoj, tetaniu mi urcili dnes po tom ako ma pocas celeho tyzdna vozila RZP do nemocnice s rovnakymi priznakmi ako uvadzate aj vy, chodila som po roznych vysetreniach. Este mam absolvovat cievne vysetrenie, ktore suvisi s nedokrvenim hornych a dolnych koncatin, co mi sposobuje zuzovanie ciev v dosledku stresu. Taktiez uzivam b6, magnezium, timonil a uz som mala aj 4 injekcie na ukludnenie. Podla doktorky som na nervy a nemam sa prilis kontrolovat, aby som neskoncila na psychiatrii.
Chcel by som sa Vas spytat, ako je to u vas so sportovanim, lebo mna tetania vyradila dost z tejto oblasti. Bol som si minule troska zaplavat, troska som zamakal a skoro som tam odpadol, ked mi zacalo srdce bit a pocit na odpadnutie. Pred dvomi rokmi som prekonal pl. emboliu, tak preto sa obavam, ci je to tetania alebo ta embolia.
Ahoj suzy, chcem Ti len povedať, že nie si s takýmto problémom sama. Neboj. Som veľmi vďačná za túto stránku, veľmi mi pomáha zvládať túto “chorobu”. Asi si na tom horšie ako je, mne tŕpne pravá polovica hlavy, tlak začne vychádzať zo zadnej strany a postupne “ovládne” celú pravú stranu hlavy. Keď sa pozriem do zrkadla vidím, že mám prvé očné viečko poklesnuté, mierny opuch a zaľahne mi v uchu. Predtým som mala prejavy iné, táto choroba je nevyspytateľná a konkrétne u mňa sa menia aj jej príznaky. Často si kladiem otázku, čši to nie je niečo iuné, ako tetánia, ale keď si dám neurol, tak sa mi stav upraví a tak si stále vravím, že to snáď nie je niečo horšieho.
Zdravím všetkých, ktrorí čítajú túto stránku. Žiaľ, aj ja som jedna z “vás” a chcem sa týmto podeliť o moje pocity. Tetániu mi diagnostikovali pred 3 rokmi. Asi ako u väčšiny z Vás, odporučili mi brať magnezium a do videnia, hypochonder. Vôbec nikto nerieši pôvod tejto choroby, i keď ja si myslím, že to nie je choroba, ale stav, následok nedostatku niečoho. Veď prečo väčšina z nás má všetky vyšetrenia negatívne alebo v rámci nejakej predpísanej normy či hodnoty. Okrem klasických tetanických príznakov trpím aj tým, že so veľmi unavená a vyčerpaná. Môj obvodný lekár patrí ešte k starej generácii a snažil sa zistiť príčinu môjho stavu, okrem tetánie trpím neskutočnou vyčerpanosťou. Som veľmi unavená, hlavne na koci týždňa už doslova fungujem s maximálnym vypätím síl. Na základe vyšetrenia krvi mi zistili, že mám abnormálne nízku hladinu vitamínu D3, čo v praxi znamená, že do seba môžem nahádzať aj 10 tabletiek magnézia, bez tohoto vitamínu sa mi to len preženie cez tráviaci trakt a ide z tela vom. Takže sa nečudujem, že po 3 rokoch poctivého užívania Mg som na tom stále horšie a momentálne fungujem len s pomocou neurolu. Zlatý liek, zatiaľ zaberá super, ale nerada by som na ňom zostala závislá. Uvidíme, či D3 zaberie a bude to lepšie. Určite Vám napíšem, ak sa to zlepší. Možno máte tento problém aj VY.
Ahoj, ja som vcera zacala brat AD, pretoze to uz nezvladam, kazdy den od rana mam priznaky, je zaujimave, ze mineraly v krvi mam ok, je to vobec mozne mat tetaniu a mineraly mat ok? Mne trpne lava polovica hlavy a krk, mam v nom strasne zvieranie, akoby mi ho niekto rychlo stlacal, nasledne mam tlak do hlavy, hlavne na temene, je to taka tupa tlakova bolest, mne nejako nezabera ten Neurol, teraz beriem Diazepam, ale niekedy ani on nie, tak neviem, stavy mam kazdy den, Diazepam, beriem 5 mg kazdy den uz rok, je mozne, ze prave preto benzaky uz nezaberaju? Tiez beriem magne B6, a omega 3 1000 mg, niekedy si dam pangamin, a B komplex, vyskusala som aj produkt od firmy energy korolen, nic moc, na ziadnom vystreni mi nic nezistili, teraz mam aj problem nedodychnutia, alebo takeho stahovania srdca, schudla som na 45 kil, ozvite sa, kto mate podobne priznaky, ak vobec niekto taky existuje, a tiez co s tymy mineralmi, vdaka.
Nebudem opisovat moje stavy, ked “to na mna” pride, len chcem podla mojej skusenosti povedat, mozno aj poradit, od minuleho leta mam zistenu tetaniu a odvtedy pijem len a len neperlivu magneziu a citim, ze mi pomaha. Denne vypijem 2 litre, cim dodrziavam aj pitny rezim a nemusim si davat magne B6. Vyskusajte, doporucujem.
Ahojte, neviem či mám tetaniu ale podobné príznaky ako som sa dočítala tu, mám aj ja. Doktorka mi povedala, že to čo mám - ťažké dýchanie, točenie hlavy, pocit, že mám hrču v krku, tlak na hrudi, som podráždená, a strašne citlivá na buchot na hlasy proste na všetko, že to mám zo psychiky, stresu. Väčšinou to príde na večer keď sa to zrejme všetko na mňa “zvalí” za celý deň. A následne neviem zaspať. Je to tetania? Či nie?
Nie, nie je to tetania, len si vycerpana a poriadne. Potrebujes magnezium doplnit. Drz sa.
Ahoj, chcem sa spytat, mavate aj vy trpnutie az meravenie tvare? A mate niekto priznaky tetanie kazdy den? A ma niekto tetaniu a mineraly v krvi ok? Prosim reagujte, dakujem.
Ahoj, ja tiez mam take iste priznaky ako opisujes, zostalo mi tak zle u obvodacky a zobrala ma zachranka, dali mi infuzie a sup domov, mala som vraj znizene mineraly, vycerpanost, lebo v tom case mi zistili emboliu pluc, potom zapal priedusiek, a teraz som dva tyzdne po operacii slepaka, je to hrozne, ked trpne tvar, vybrala som aj injekcie, bolo mi aj lepsie, ale teraz po tej operacii mi znova tak zostava, ze tvar mi trpne, bolo mi aj tak v nemocnici, ale radsej som nikomu nic nepovedala, snazim sa byt kludna a uzivam magnezium B6, uvidim ako bude dalej, ale kto nezazil nevie, co je to kazdy den, ako to moze byt a tak zle aj lekari niekedy to nechapu.
Ahoj, mne ta tvar trpne, mravci az meraveje, podobne v krku, az mam pocit ze mi tie nervy v krku brnia. Aj pri lezani to citim, neviem ako si pomoct.
Ahojte, tetánia je žiaľbohu nevyliečiteľná! Antidepresíva a minerály sú iba dočasné udržiavače. Viem o čom píšem, tetanku mám 5 rokov.