Tetánia

Ahoj, a aka je jej pricina, ozaj ten stres a unava? Ale lekari sa asi tomu moc nevenuju, neviem to pochopit, ze niekto nad touto chorobou len pokruti hlavou, ze to nic nie je.

Ahoj Hana, ja som tiež začala užívať čínske bylinné lieky, aku ma ešte čaká, tak uvidím. Môžeš mi prosím napísať, ako si na tom teraz? Môžem sa spýtať, kam si chodila a čo si užívala? Ďakujem za odpoveď.

Ahojte. Precitala som si vsetky prispevky a neda mi nenapisat. Mne to zacalo pred dvadsiatimi rokmi, teraz mam 41. Detstvo som mala same soky, otec bil mamu aj mna na dennom poriadku. Skratka nervy od malicka, potom boli flamy, alkohol, disco do rana atd. Prvi zachvat vyzeral asi takto. Stiahlo mi krk, omodreli mi konceky prstov aj pery, bala som sa, ze sa uz nikdy nenadychnem. Zavolali mi pohotovost a v nemocnici ma hned viezli na EKG s podozrenim na infarkt. Srdce bolo v absolutnom poriadku. Picli mi Mg. a mala som pocit, ze mi strpol mozog a ze navzdy odchadzam. Doktor mi masiroval ruky a nohy asi aby sa rychlejsie prekrvili, ked konecne povolili krce, tak som zacala plakat asi od uvolnenia. Z nemocnice som vybehla ako srnka, stastna, ze mi je dobre, ale dalsich par dni sa to cele opakovalo a pridalo sa sumenie v usiach a zavrate. Snazila a snazim sa to predychavat uz kopu rokov. Brala som Rudotel, Lexaurin a uspesne sa mi podarilo tieto navykove latky vysadit. Asi pred dvoma rokmi mi doktorka dala uzivat MagneB6, ale nepovedala co mi je. Dost mi to pomohlo, tak som ho po case vysadila, ale znova si ho nasadim, lebo mi trpnu prsty, kruti mi nohu, ruku mam zavrate, ale hlavne tie neznesitelne dychacky ako to volam uz tolko rokov. Snazim si vsugerovat, ze nezomriem, ked ma to chyti a kludne dychat. Co myslite, je to tiez neurogenna tetania? Prosim o odborny nazor a prepacte, ze je toho tak vela, ale u mna je to v skratke, dakujem, Eva.

Ahojte vsetci, ani neviem odkial zacat. Tak moje tazkosti sa zacali asi zhruba pred osmimi rokmi a to rok po narodeni prvej dcerky. Nebudem tu pisat vsetko co a ako dopodrobna, lebo by som tu bola asi do rana. Tak toto su moje symptomy - neustale kazdy den a hlavne na vecer tocenie hlavy, ale take, ako keby som bola opita, zle zaostrovanie ocami, tlak na temene hlavy, bolest krcnej chrbtice, niekedy chvenie, tras, bolest a stuhlost svalov, citlivost na zvuky, zabudlivost, unava, tazkosti z dychanim hlavne pri vykonavani prace, neschopnost zhlboka sa nadychnut, tlak ci pocit hrce v krku, trpnutie tvare, bolest v tvari atd. Obmedzuje ma to vo vsetkom, najviac ma trapi to, ze je nas tak vela a nikto nam nevie pomoct. Musim sa s vami podelit aj o to, ze mne vsetky tieto tazkosti vymizli na isty cas a to asi 2 roky dozadu, mala som super robotu, kolektiv, atd. uzivala som tab. Frontin, antikoncepciu, b12, Decolen a zrazu jedneho dna som sa zacala citit ako vymenena, dokonca ani Frontin som nepotrebovala a to som bola od neho zavisla, nic mi nebolo, ako znovuzrodena, bola som stastna, ze som konecne zdrava. Potom som prestala uzivat aj antik. a nakoniec otehotnela a mne sa to zase zacalo vracat vsetko. Tak teraz fakt neviem, ale ja na to musim prist, co mi vtedy pomohlo aj ked budem robit zo seba pokusneho kralika. Keby sa to dalo, zacnem sa venovat tejto chorobe. Viem len to, ze tejto chorobe neprospieva dlhodoby strach, stres, trapenie, smutok, samota, napatie v rodine, nespokojnost ci uz zo sebou alebo zivotom, nesledovat sa, ale mat ciele do zivota. Viem, lahko sa to pise, najhorsie je to ked sa nemate s kym o tom porozpravat, pretoze si kazdy mysli, ze si to iba namyslate a ze ste hypochonder. Ale my nechceme, aby nas niekto lutoval, stacilo by vypocutie, alebo nejaka rada. Drzim vsetkym palce. PS. kto chce, moze mi napisat aj na moj email budem rada.

Zo všetkých vašich príspevkov mi pripadá, že máte niečo ako ja - tiež som si myslela zo začiatku, že je to nejaká choroba, potom mi lekárka povedala, že mi to spôsobuje prehnaný stres a nápory adrenalínu, bušilo mi srdce, bolo mi na odpadnutie, krútila sa mi hlava, prestala som na to potom neskôr myslieť a prešlo mi to, vracia sa mi to iba po tom, ako to niekedy preženiem s alkoholom alebo som pár dní po sebe v strese, tak na druhý deň. Inak pokiaľ možno, tak udržte diskusiu tu, nepresúvajte sa na emaily, aby sme aj my ostatní videli viacero skúseností a názorov.

Prosím o pomoc. Som zúfalá. Mám pocit, že mám menšie nervové záchvaty, ale asi niesú menšie, keď trvajú vždy hodinu a viac … minimálne pol hodiny. Neviem, stále ma niečo rozruší. Trpím tým od puberty, teraz mám 19 rokov a nezmenilo sa to. Všetko je tým podnetované. Moji zlí spolužiaci na základnej, moji zlí spolužiaci na strednej, maturita, nešťastné lásky a teraz, že si hľadám prácu. Rodičov mám výborných, ale nevedia, čo so mnou. Nechcejú pripustiť fakt, že to nie je so mnou v poriadku, hoci to majú so mnou ťažké a mne je ich veľmi ľúto. Fakt neviem, čo mám robiť, ubližujem tak najmä im. Niekedy nemám príčinu sa začať s nimi hádať. Ale ja si neviem pomôcť. A hodinu potom sedím nehybne a s nikým sa nerozprávam. Dnes som mala tiež nervový záchvat a bolí ma hlava, som unavená, trasú sa mi ruky a pichá ma chrbtica pri nadýchnutí. Neviem, čo sa to so mnou deje. Neviem si to vysvetliť. Pomôžte mi, čo mám robiť alebo prípadne vyhľadať odbornú pomoc?

Ahoj Renca a vsetci s neurologickou tetaniou. Tie priznaky co si popisala ty a ostatni, su aj mojimi priznakmi. Tie pocity su neopisatelne. Uz viac krat som musela odist z prace domov, ked ma to chytilo. Absolvovala som aj magneticku rezonanciu, o tyzden ma caka EMG na potvrdenie alebo vyvratenie diagnozy. Nechcem na to mysliet, ale na druhej strane budem spokojnejsia, ked budem vediet na com som. Tie stavy bezmocnosti, ked to na cloveka pride su na nevydrzanie. Busenie srdca, nemoct sa nadychnut a vela inych priznakov co pripominaju infarktove stavy. Brrrrrrr! Chodila som na aj na psychyatriu, kde som uzivala lieky, ale to som bola z nich hrozne omamena, pomaly som nevedela co je realita. Nakoniec som natrafila na lekarku, ktora moje problemy nebrala len na lahku vahu a poposielala ma na vsetky mozne a nemozne vysetrenia, ktore vyvratili ine aj nebezpecnejsie choroby. Som rada, ze som natrafila na tuto diskusiu. Vyvarujme sa stresom a pozerajme na svet inymi ocami ako ostatni. Drzte sa vsetci. papa

Tiez mam potvrdenu tetaniu, obcas ma chyti strasna depka, zle mi je hlavne po stresoch a po chorobach. Manzel pracuje prec, nemozem si najst pracu v Hc a tak stresu s detmi mam dost, casto sa bojim, co bude dalej, bojim sa ist do hociakej prace a tetania mi to stazuje. Nechcem ani nikomu o tom hovorit, lebo hned po vysetreni som bola u krcneho a hned ma posielal psychiatrovi, hrozne sa ma to dotklo, aj ked mi lekarka povedala, ze som labilna. Vzdy som v praci bola oporou kolegin a stale mi hovorili, ze som s nich najsilnejsia a teraz. Toci sa mi hlava, trpnu ruky, bojim sa obcas, ze sa zblaznim z pocitov, komu to mam hovorit. Mam uzivat Xanax, ale davam si len obcas, ked je najhorsie, lebo som nemohla fungovat, deti a tak. Teraz pijem propolis s pelom, uvidim. Drzte sa!

Dobrý večer. Ja mám tiež podobný problém, akurát, že neviem, či je to tetánia. Už asi mesiac sa mi točí v hlave, teda nie je to vyslovene točenie hlavy, ale skôr taký tlak (a tlačí mi to aj na oči), dokonca mám pocit, že ma ťahá do pravej alebo ľavej strany, ako kedy. A následne na to, ma hlava začne aj bolieť. Absolvovala som vyšetrenia na očnom, to je v poriadku, krvné testy mám tiež v poriadku, dokonca aj magnetická rezonancia je O.K., no mne je stále zle. Neurologička mi povedala, že má podozrenie na tetániu, ale akonáhle som priniesla výsledky z MR, tak mi po sestričke nechala odkázať, že MR je v poriadku a ďalej to neriešila. Užívam tiež Magne B6, ale mám pocit, že to veľmi nepomáha. Minule pri mne bola dokonca rýchla a ja som si pripadala (teda oni sa na mňa dívali) ako na hysterku a povedali mi, že si mám dať niečo na ukľudnenie, lenže ráno som bola opäť tam, kde večer predtým. Už neviem, čo mám robiť, som zúfalá, v kuse sa s niekym hádam, nervózna. Mám 22 rokov a chcela by som žiť opäť normálne. Myslíte, že môžem mať tetániu? Bojím sa, aby to nebolo niečo horšie.

Veronika, moze to byt aj z krcnej chrbtice, ziadaj rehabilitacne a fyzioterapiu. Zvazila si aj psychicke problemy, resp, co sa v tvojom zivote zmenilo, co je v nom nepokojne, napate? Rita Svihranova, psychologicka, psychoterapeutka.

Presne to som chcela povedať aj ja! Mala som podobné problémy a bolo to z krčnej chrbtice. Ale môže to byť aj na psychickom podklade - skús relaxačné techniky, dýchacie cviky a upokojiť sa, nepanikárčiť, lebo môže sa vytvoriť aj panická porucha a tá sa lieči naozaj zdlhavo a u psychiatra!

Všetko čo opisujete, som dlhé roky mala aj ja, nikto nevedel na to prísť, čo to je, stále mi dávali antidepresiva, tie ale absolutne neznášam! Neurologička u mňa potvrdila tetániu, ale kedže ja tablety odmietam, poradila mi infračervené teplo! Naozaj to pomáha, ale len do určitej miery! Nedávno sme dostali novú závodnú lekárku, ktorá predtým pôsobila na psychiatrii a tá len sa pozrela do mojej karty a hneď povedala pravú diagnózu: panická porucha! Tak si to preštudujte na nete, ja som tiež tak urobila a sústreďte sa na vaše pravidelné, hlboké dýchanie a na začiatku aj tabletky -mne veľmi pomohli Xanax a Lexaurin. Stres, napätie, úzkosť, tetánia, panická porucha, to všetko spolu súvisí! Ak nechcete byť závislí na liekoch a lekároch, ktorí vás majú za hypochondrov, berte svoj život do vlastných rúk! Najlepšia liečba je: slnko, voda, vzduch, pohyb a spánok a samozrejme zdravé stravovanie, dobré medziľudské vzťahy. To posledné je ale najnáročnejšie v dnešnej dobe, napriek tomu prajem vám všetkým veľa úspechu a zlepšenie vášho stavu!

Tie stavy strachu, že umrieme, to je presne to čom som hore opisovala! Panická porucha má rôzne prejavy, u každého iné. Je to z toho, čo sme v detstve prežili, alebo prežívame aj teraz v tej neistej krutej dobe, kde denne na nás chrlia najhroznejšie správy /ja ich už ani nepozerám/ tak nečudo, že máme strach zo všetkého a ten strach obrovský sa nazýva odborne panická porucha. Máme až panický strach, že? Xanaxu sa nebojte, pokiaľ beriete nízke dávky - 0, 5 alebo 1 mg, neuškodí to! Ja to beriem už roky, ináč by som už dávno “umrela od strachu”! :slight_smile: Dúfam, že som vám trochu pomohla! Mám kamošku, ktorá sa až dusí, ale ani za svet nechce počuť o tom, že je to na základe psychiky a tak sa trápi, má hrozné bolesti chrbta, behá od lekára k lekárovi a nič! A pri tom potrebuje iba jediného lekára: dobrého psychiatra a psychológa! Áno, psycholog vás nauči ako žiť s touto poruchou plnohodnotný život! Je mi jej ľúto, ale má tiež panický strach zo psychiatra, lebo majú v rodine jedného, ktorý jej v minulosti nejak slovne ublížil, a preto zanevrela na všetkých! Tak už aj toto ukazuje, že je to psychika, ale veď to nie je hanba, človek predsa má aj dušu, aj tá má obmedzené hranice fungovania, nie? Tak pekný deň želám.

Prečítaj si, čo som hore písala a trpezlivo bojuj s touto poruchou. Ano, nie je to až tak vážne ako infarkt, ale je veľmi neprijemné a strpčuje život! Nesúhlasím, že je to nevyliečiteľné, lebo ak človek zmení svoj život, tak sa dá zbaviť všetkého! Lenže k tomu treba obrovskú disciplínu, aj vedomosti a nečakať zázrak od doktorov - aj oni sú iba ľudia, ale sami si musíte pre seba niečo podniknúť, ale je to zdlhavé a komplexné liečenie, aj minerálmi, aj liekmi, psychoterapiou, pozitívnym myslením a zdravým životným štýlom! Povedala by som, že lieči sa to životnou filozofiou, ako napr. yoga - indická filozofia!

Tetánia a panická porucha - viď hore!

Keďže ja sa s tým zaoberám už dlho, tak musím Ťa opraviť: vitamín D3 sa vytvára v tele sám pôsobením slnka! Takže nájdi si čas na seba a opaľuj sa - vypni svoje myšlienky a urobíš tým veľmi veľa pre svoje telo aj dušu. Na slnko ale choď až po 16-ej a nenatri sa so žiadnym opaľ. mliekom! Potrebuješ oddych, relax, pokojnú myseľ, nie iba tablety, vitamíny a minerály! To je tá moderná doba, kozmetika a všetko už neprirodzené. Človek prestal žiť s prírodou, a preto je toľko ľudí s touto poruchou. Nie je to choroba, je to stav zapričinený naším životným štýlom! Treba to zmeniť, návrat k prírode! Kto to už počul, v lete brať vitamin D? Hrôza! Veď jeho predávkovanie má nenapraviteľné následky!

Dobrý večer, na rehabilitáciu a fyzioterapiu som chodila a nepomohlo mi to. Je pravda, že v poslednom čase som mala po skúškach, ťažko mi ochorela mama a ešte aj náš domáci miláčik (psík) nám zomrel. Takže nevylučujem možnosť, že je to po psychickej stránke. Poslednú dobu sa toho zosypalo veľa. Už som aj rozmýšľala, že by som navštívila psychologičku, pretože ja si vždycky všetko pripúšťam a potom to v sebe dusím a tak je asi pravdepodobné, že sa to nejako musí odzrkadliť.

Ahojte, moj svagor tvrdi, ze ma tetaniu, nikto mu ju nikdy nediagnostikoval, proste ale on tuto chorobu vyuziva, ked nieco nechce robit alebo ako ospravedlnenie pre nieco, tak mi uz nevieme, ci mu mame verit alebo nie, lebo on aj dva-tri dni sedi pri televizii alebo lezi v posteli, ze ma tetaniu. Ked chceme riesit s nim problem, tak zvrtne to na tetaniu a zato sa on nemoze s nami bavit. Ja by som chcela vediet, ake su priznaky tetanie a ako dlho trva tetanicky zachvat?

Ahoj adell, mne ked zistili tetaniu, tak sa mi nechcelo ani na svet pozriet a nie este na televizor, aj ked to na mna este pride, tak len klud, ani televizor, najlepsie ticho. Ked si to tu vsetko precitas, tak tie priznaky su tu popisane inak, kazdy asi to nejak inak citi, ja som mala velku slabost, trpnutie celeho tela, hlavne tvare a musela ma zobrat RZP a dovtedy som o ziadej tetanii ani netusila. Vedela som, ze tom mam asi z vycerpanosti, tak studujte a na nieco hadam prides.

Ahojte. Mám už tetaniu 9 rokov. U mňa sa to skôr prejavuje vo vlnách. Sú obdobobia, keď mi úplne nič nie je a potom, keď som nič schopný aj mesiace. Vtedy mám nervy takmer zo všetkého a neviem sa dostať do pohody. Tie obdobia som mal zatiaľ dve. Medzi nimi bolo rozmedzie 5 rokov. Ľahšie stavy medzi, čo sa dajú prekonať so sebazaprením, nepočítam. Prejavuje sa to tak niekomu? Moje príznaky sú hlavne: závraty, bolesť hlavy, bolesť očí, vysoký tep, potenie dlaní, zlé trávenie, chvenie od nervov, tažšie dýchanie, citlivý sluch a čuch. Zistil som, že môj stav dosť zhoršuje pozeranie do TV a PC. No a keď mám to najhoršie obdobie, neprečítam ani riadok v knižke a už mi je zle. Najhoršie je, že som tremista a to všetko zhoršuje.