Ahoj Evelyn, ďakujem za info ohľadom vitamínu D3, to som naozaj netušila, že sa môžem predávkovať. Keď najhoršie je na tom skutočnosť, že nám lekári vôbec nič nevysvetlia a potom človek, keď mu je najhoršie, siaha po čomkoľvek. Ja už som zúfalá!
Ahojte všetci, tak sa teda pridávam aj ja. Ďalší tetanik. Čo už, len by som chceal vediet príčinu toho všetkého, nejaké logické vysvetlenie našej choroby, lebo vysvetlenie ako stres mi nestačí. Každý zažíva stres, to by sme museli byť tetanici všetci na zemi. Mám tetaniu už, teda od kedy mi ju oficiálne diagnostikovali, 3 roky, ale už dlhô dobu som trpela týmito príznakmi. Začalo to u mňa keď som mala 12. Teraz mám pomaly 22 a stále a stále je to horšie. Najviac ma trápi, že sa cítim ako 80 ročny človek, ktorý sa nevládze ani pohnúť a mám len 22. Bola som športovkyňa, vyhrala som titul majsterky Slovenska v kickboxe v mojej váhe, milujem šport, a teraz sa nevládzem ani len poprechádzat som psom. A navyše posledné mesiace cítim, že ma nenormálne bolia kosti a kĺby. Kedže je tetania spôsobená nedostatkom vápnika co ovplyvňuje nervy a celý organizmus vlastne, nedostatok tohto vapnika žial vplýva aj na kosti a velmi sa obávam toho, že to prerastie až k rednutiu kosti. A to ja čo som z rodiny mala najlepšie kosti a zuby. A teraz sa mi kazia zuby a bolí ma každá kostička po menšej námahe, som stále unavená a neviem sa s tym zmierit. Tie nekonecné pocity úzkosti, ktoré nás tlačia do plaču, bušivosť srdca a zvieranie hrudníka, to je niečo nenormálne a neopísatelné a hlavne nepochopitelné pre zdravého človeka. Hlavne keď vás ľudia okolo vás nechápu a ubližujô vám slovami typu daj sa liečit si psychiatrický prípad, si neurotik. My sami za to nemôžeme, je to skrátka naša diagnóza a verte mi sama som sa snažila to zmenit ale nejak mi to nejde. Rozmýšľam len nad tým ako vrátiť svoj život do času keď som bola športovkyňa robila všetko čo som chcela. Chcem sa vás opýtať, tí z vás čo máte tetaniu dlhšie roky nedospeli ste k rednutia a lámaniu kostí? Ďakujem vámm za túto diskusiu a som rada, že som vás našla. Niekoho, kto ma dokáže pochopiť bez toho, aby ma najprv odsúdil. Idem na Facebooku vytvoriť skupinu pre nás tetanikov, aby sme sa mohli porozprávať častejšie. Ak máte chuť pridajte sa. A prajem vám veľa šťastia.
Dobrý deň, aj ja by som sa chcela podeliť o to čo prežívam posledné 2 roky. RZP ma jeden večer odviezla do NsP nakoľko mi nedalo dýchať - ako keby som mala palicu v tele a začalo mi veľmi búšiť srdce, samozrejme sa tým zvýšil TK, zrazu mi začalo tŕpnuť celé telo. Lekárka na pohotovosti zhrnula všetko do mojej nadváhy (pri výške 170 cm mám 86 kg) Podotýkam, že som veľmi citlivá a detstvo som prežila v strachu o mamu. Nechcem o tom písať, po vydaji som si myslela, že keď si zoberiem lásku môjho života, len príležitostne pije alkohol, nefajčí, tak to bude OK, ale to nie je všetko. Keď sa nemáte s kým porozprávať a stále po Vás niekto zazerá a kritizuje Vás, tak tým, že som vnútorne vnímavá avšak navonok neviem vysloviť pravdu a nechcem sa hádať, trpím veľmi a okrem búšenia srdca, tŕpnutia celého tela, mám stále bolesť na hrudi a v krku, prejavuje sa to aj nepokojom, strachom, nesústredením, ťažkým zvládaným bežných dennodenných povinností, ktoré za nás nikto neurobí. Samozrejme to lekárka hneď zvalila na psychiku, ale kto dnes nemá stres? To však neznamená, že všetci patríme na psychiatriu. Užívam síce Frontin - Neurol, je to to isté len iný výrobca lebo je to Alprazolam, ale len vtedy, keď mi je veľmi zle a najmä keď cestujem. Pri Mgn6 ani pri rôznych výživových doplnkoch ako vitamín C, lecitín alebo Omega3 som nespozorovala zlepšenia. Lenže ani neurol situáciu nerieši - iba dočasne, stavy sa vrátia znovu a tým, že mám také tlaky na hrudi a bolesť v krku a hrtane neviem byť plne súsredená na to, čo robím, lebo aj v práci sa mi stalo viac krát, že som myslela, že sa mi niečo stane a to som viac menej opora každému, neviem byť zlá a správať sa niekedy aj asertívne, čo je však na moju škodu.
Dobrý deň. Po prečítaní článkov o tetánii som sa rozhodla napísať. Ja neviem, či mám tetániu ale minulý týždeň vo štvrtok som sa ráno o 04.00 h. zobudila na točenie hlavy, potom mi začali tŕpnuť ruky, nohy a špúlilo mi ústa ako kaprovi, manžel privolal RZP, ledva som komunikovala a v papieroch mám od nich Djg. Hyperventilačná tetánia, obvodný lekár mi dal PN z diagnózou na chrbticu nakoľko mám od 18 r. skoliózu, skrátenu nohu o 1cm a problémy s chrbticou stále a posielal ma na rehabilitácie no šla som najprv k neurologičke, mám infúzie, spraví mi EEG, čo zistí neviem, no mám strach, že to zas príde. V živote som také nič nemala a to od malička mám lekárov plné zuby, nakoľko mám od narodenia bezlepkovú dietu. Vie mi niekto povedať, prečo mi RZP dala takú diagnózu? Viem, že som bola napojená na dáke prístroje a podávali mi niečo do žily a dýchala som do vrecúška a pomaličky to ustupovalo. Ďakujem
Ahoj, mne priznaky zacali v obdobi rozvodu rodicov, stres, hadky … nasledovala navsteva RZP, ked som sa nevedela nadychnut a myslela som si, ze umriem … nic prijemne, taketo stavy sa mi opakovli este chvilu, ale nie az natolko, aby som musela vyhladat pomoc. Odvtedy sa to nezhorsuje, nastastie pomohlo mi, ked som sa oslobodila od cloveka, ktory zo mna vysaval energiu. Teraz pocitujem zhorsenie stavu pri skuskach, po hadke s priatelom. Podla mna sa zivot nekonci, telo len ukazuje, ze nie je spokojne. Pomohlo mi obklopit sa dobrymi ludmi, pomohli mi stretnutia a prechadzky s priatelmi, zmena stylu - abstinujem - alkohol, kavu, cigarety, a nevhodne a stresove prostredie.
Okrem iného mam aj občas krče v noci, točenie hlavy, nevolnosti a bolesti hlavy, ak mam skúškové obdobie tak neviem zaspať, bežne si ľahám do postele okolo 10:30, aby som cca. spala 8 hodín, ale počas skúšok som tak nabudená, že som hore aj do 3-tej, ale nemôžem sa sústrediť, takže tak, no stále si myslím, že to mám do značnej miery pod kontrolou ja, mám 23, snád ma nezabrzdí nejaký syndróm … sorry za zľahčovanie, no existujú horšie choroby.
Presne tieto priznaky mam aj ja. Hlavne ta bolest oci a ako keby za ocami. Do teraz som myslela, ze to kvoli dutinam. Vraj pomahaju dychove cvicenia, tak nieco vyhladavam na nete. A treba sa asi naucit s tym zit, lebo mam pocit, ze nic nezabera poriadne. Len to, ked je clovek v uplnom pokoji. Takze sa snazim vyhybat stresovym situacia v kazdej moznej miere. A beriem pravidelne magneB6. Tetania je vlastne zvysena drazdivost nervov. A neviem si predstavit, ze sa to da smahom ruky zmenit. Mozno casom, neviem, ale priznaky sa daju zmiernit. Prave tym spravnym dychanim, pri akutnom probleme dychanie do sacka, v zlom obdobi nezanedbat psychicky stav, psycholog, antidepresiva, najst si pracu, ktora Ta bavi, mat konicky, ked chces psa, kupit si psa. Proste sa rozmaznavat. Mam mamku lekarnicku, tetu - uznavanu doktorku v Nemecku. Takze trosku tomu rozumiem. Caute.
Dobry den, prispievam aj ja. Veronikin prispevok mozem pokojne vystrihnut a prilepit k mojmu menu, az na to, ze moj stav trva 3 roky a nikto mi s nim nevie pomoct, najlepsi neurologovia v Bratislave, imunologovia, proste nikto. Vsade len odpoved, naucte sa s tym zit. Ked si mam predstavit takto prezit este zvysok zivota, som zufala. Ale predsa, neuvazovali ste aj nad tymto: niekedy sposobuju podobne tazkosti aj niektore infekcie. Ja som si vsimla, ze kazdemu takemuto zachvatu zavratov a bolesti, hoci ich mam permanentne, ale tym vo zvysenej miere, predchadzal vzdy herpes na pere. Je to svinsky virus a tazko sa da zistit, co v hlave zanecha a sposobi.
Ahoj Renca, paci sa mi, ze hladas pricinu vzniku choroby. Aj ja som tetanicka uz cca. 4 roky. Chvilu je dobre a chvilu na zomretie aj ked chvila trva aj par mesiacov. Ked sa tak zamyslam, tak vsetkych tetanikov spaja citlivost a strach ci obava z niecoho. Ked pride naznak zachvatu, nastane vnutorny nepokoj a my sa uz startujeme a nabalujeme strachom. Ale ja som si tento rok povedala, ze tento rok tetaniu nebudem mat. Kazde rano sa na seba a svet usmejem a vytvorim tak par endorfinov na dobru naladu. Snazim sa zamestnat niecim zaujimavym, aby som mala myslienky pod kontrolou. Vzdy si povezd, ze zivot je tak krasny a nikdy niesi sama. Vzdy su tu ludia pre ktorych si nesmierne dolezita. Prajem skore uzdravenie, Marcela.
Ahoj, mam presne tie iste stavy co opisujes uz asi 5. rok. Teraz je to ovela lepsie. Aj krv, mineraly a enzymy mam v poriadku. Je nas tu velmi vela s rovnakymi problemami. Myslim, ze uzdravenie mame vo vlastnych rukach, ak sa uvolnime a nechame udalosti aj chorobu pokojne plynut okolo nas. Pokojne dychaj a pri kazdom vydychu vyfukni vsetko co nechces, aby skodilo tvojim myslienkam. Vnutorne precit pocit stastia nastartujes dobru naladu a vtedy tetania neprichadza. Aspon u mna nie. Prajem skore zlepsenie stavu, alebo skore uzdravenie, Mia SEL
Vase trapenia su s velkou pravdepodobnostou infekcneho povodu, ked mate taketo problemy, treba ist ihned na infekcne oddelenie, pripadne aj k urologovi na kompletne vysetrenie krvi a sterov sliznice na infekcne a pohlavne choroby, pretoze tieto stavy suvisia s niekolkymi zakernymi prenosnymi ochoreniami (plucne chlamydie, borelioza a ine), ktore z klasickeho vysetrenia krvneho obrazu sa nezistia, len specialnym vysetrenim, preto stav casto oznacovany ako tetania mozu sposobit aj tieto faktory, na ktore sa pri klasickom vysetreni zabudlo. Vzdycky chodte na infekcne alebo urologicke a poziadajte ich o testy, ked mate taketo problemy a nevedia vam zistit pricinu, castokrat sa pricina skryva v krvi alebo v steroch a nie v psychike.
Este pripominam, ze na vzniku tetanickych priznakov sa moze podielat aj kvasinkove ochorenie kandidoza, vplyvom kvasinky Candida prejavujucej sa pri oslabenom organizme, ktora vyznamne ovplyvnuje fyzicky aj psychicky stav (napriklad pri dlhotrvajucom brani antibiotickych liekov alebo pri strese) a da sa zistit zo sterov sliznice na infekcnom oddeleni na poziadanie.
Ahojte, aj mne diagnostikovali tuto diagnozu prave teraz a doverne poznam pocit, ktory uvadzas. Samozrejme mam tuto diagnozu potvrdenu hlavne EMG vysetrenim. Aj ked priznaky ako zhorsene dychanie a krce som doteraz nemala. Prejavilo sa mi to zvysenym tlakom krvi, poruchou reci, zavratmi, nevolnostou a bolestami zatilku. Obcas mi trpne lava polovica tvare, trapia ma nesnesitelne bolesti chrbtice (ktore som pripisovala dlhodobym problemom s pohybovym aparatom) a problemy s ocami (zaostrovanie zraku, stipanie oci a pocit cudzieho telesa v ociach) ako aj nespavost a stavy neistoty z moznych rieseni kazdodennych problemov v praci aj doma. Kedze mam problemy aj s cholesterolom, stitnou zlazou, pohybovym aparatom a imunitou, vela krat neviem s akymi problemami sa na koho obratit. A teraz pri diagnostikovani hyperventilacnej tetanie som z toho uz uplne vedla. A na zaver nechapem, ako je mozne, ze mam tetaniu, ked sportujem - bicyklujem, chodim na turistiku, lyzujem, chodim peso (aj po schodoch) a pri tychto aktivitach som problemy spojene s tetaniou nepocitovala. Dufam, ze sa vsetko obrati na dobre a v zivote si uzijem aj prijemnejsie veci ako tetaniu.
Mne asi pred týždňom vyšiel test na tetaniu pozitívne. Doktorka, čo mi test robila povedala, že záchvat v autobuse som mala zrejme z vydýchaneho vzduchu. Keď som výsledky priniesla neurologičke povedala mi, že som precitlivelá a mám si dávať šumivé magnézium a calcium a ked mi nepomôže, tak sa mam obrátiť na psychiatra, lebo problém je vo mne a pomôžu mi len ukľudňováky. Precitlivelá si nepripadám a ani nikomu v mojom okolí, niekedy je toho dosť, ale každý ma problémy a na každom sa to prejaví inak. Keby som si neprečítala sama niečo a tetánii, tak by som si myslela, že to je naozaj moja chyba a nič by som sa nedozvedela iba to, že som precitlivlá.
To som zase ja. Dala som si zavazok, ze tento rok tetaniu nepustim do svojho tela. No, je to tu a ja zacinam trpnut ako po predosle roky. Nieje to prijemne a chyba mi fyzicka energia, ale tej pozitivnej a psychickej mam na rozdavanie. A viete preco? Uz nemam z tejto choroby strach. Ona sa zase po par mesiacoch strati a bude fajn. Urcite viete, ze bolestou a utrpenim sa na ocistuje dusa. Tesim sa z toho, ze budem lepsim clovekom. A to plati aj pre VAS.
Dobrý deň, mna trápia tiež takéto rôzne problémy, ako chvenie celého tela a strach, ktorý vyústi až do trasenia zubov, mám stuhnuté hrdlo, vtedy nemôžem jesť a zle sa mi aj rozpráva a dýcha, musím užiť lexaurin, zle spávam, zle sny a tak, bolesti hlavy, kostí, reuma, sivé pery pri záchvate, každý deň žijem strachom ako to bude dalej, tetániu mám tiež aj potvrdenú, a borelioza neviem, ale komáre ma velmi poštipali, každú chvilu každé leto, tak neviem, užívam aj vitamíny B, C, šumivé magnezium, cipralex od psychiatričky a vážne sa trápim, neviem čo dalej, vie niekto prosím pekne poradiť niečo? Ak áno budem velmi vďačná, Silvia
Tetaniu a panicku poruchu lekari potvrdzuju vtedy, ked nevedia najst ine rozumne vysvetlenie na dany problem a preto je aj liecba vacsinou zalozena len na zaklade vitaminov s mineralmi a psychiatrickych ATB liekov (najcastejsie je to Lexaurin, ktory je dost silny a navykovy, alebo nejake ine podobne psycho lieky) , ktore dokazu do urcitej miery potlacit niektore neziaduce prejavy, ale nevyliecia ich. Navyse dlhodobe uzivanie akychkolvek ATB liekov nie je moc rozumne riesenie, kedze maju mnozstvo vedlajsich ucinkov, nicia crevnu mikrofloru, cim celkovo oslabuju organizmus a v kombinacii s nevyvazenou stravou (prilis vela cukru a jednoducheho skrobu, mlieka a mliecnych vyrobkov, kvasenych potravin a potravin obsahujucich plesne) vytvaraju najlepsie podmienky na mnozenie kvasiniek (Candida), ktore za normalnych okolnosti ziju v symbioze s crevnymi bakteriami v creve. Tieto premnozene kvasinky sposobuju mnohe problemy prejavujuce sa zmenami v ustnej dutine a na jazyku, zvysenou kazivostou zubov, scervenanymi, zilkatymi ocnymi spojivkami, zlym zrakom, upchatim, pulzovanim a divnymi zvukmy v usiach, zavratmi, chodzou ako pri opilosti, zrychlenym busenim srdca, zmenami v tlaku srdca, pichanim a palavou v hrudniku alebo nad hrudnikom, dychavicnostou, bolestami a praskanim v klboch, bolestou a trasom svalov, zvysenou unavou, lakavostou, nespavostou, nekludom, stresom, agresivitou, strachom, depresiami, zlou naladou, zmenami v hmotnosti, suchou, popraskanou kozou, vyrazkami, zahlienenim, urologickymi tazkostami ale aj inymi podobnymi priznakmi poukazujucimi tiez na premnozenie kvasiniek. Zistit sa daju bud sterom z ust na prislusnom lekarskom oddeleni (infekcne) alebo aj doma pozorovanim sliny v priesvitnom pohari naplnenom vodou (ak slina zacne mat tahajuce sa slinne vlasocnice smerom ku dnu pohara tak je v nej pritomna kvasinka Candida). Liecba spociva v dodrziavani prisnej antikvasinkovej diete s vynechanim potravin podporujucich kvasinky (cukry, sladkosti, mliecne a kvasene vyrobky) , pripadne aj antimykotickymi liekmy (Nizoral) na predpis podla lekarskych vysledkov steru. Pocas diety je vhodne jest aj probiotika, vitaminy a mineraly na obnovenie crevnej mikroflory a na zvysenie imunity. Premnozene kvasinky su castym problemom ludi, oslabuju organizmus, vyvolavaju alergie a poskodzuju zdravie, preto je nevyhnutna zmena zivotneho stylu a sposob stravovania s obmedzenim nevhodnych potravin a nadbytocneho brania ATB liekov (pokial nie su nevyhnutne). Ked sa kvasinky pri spravnej diete dostanu pod kontrolu, stratia sa aj vsetky priznaky co sposobovali, len treba vydrzat. Nie nadarmo sa hovori ze vsetkeho vela skodi. S pozdravom Tosko-NR
Tosko-nr, trochu ste sa pomylili. Lexaurin nie je Antibiotikum, a preto neplati o nom to, co pisete. Predpisuje ho psychiater, a preto ak klient doveruje lekarovi, vie preco sa rozhodol brat napr. Lexaurin, alebo ine lieky. Mnohe priznaky tetanie moze zmiernovat psychoterapia, ak ma klient zaujem nieco aj sam menit, a prevziat zodpovednost za seba a svoje ochorenie. Praca so strachom, jeho vnimanie, pripadna redukcia je predmetom spoluprace s odbornikmi, psychologmi, psychoterapeutmi. O tejto teme uz bolo vela popisane aj v tejto rubrike. Rita Svihranova, psycholog, psychoterapeut.
Ahoj, vedel by si mi povedať zdroj, odkiaľ máš tieto informácie? Sedí to presne na mňa, len sa mi to zdá, že to je moc všeobecné, vymenoval si takmer všetky diagnózy, no bohužiaľ postupne sa na mne vystriedalo všetko a tvoja teória by sedela, len by som sa chcel uistiť, či dieta bez cukru nie je nebezpečná - resp. aby som niekde neodpadol na nedostatok cukru v krvi.
Zdravim pani psychologicka, no je to liek na predpis v tom smere som to myslel, mal som ho tiez predpisany chvilu ako aj Zopiclon a Spitomin, na liecbu nespavosti a prejavov psychiky su fajn mozem povedat, ale chcelo by to trosku sirsi zaber ucinku, nie len na psychiku, kedze u mna sa tieto “tetanicke” prejavy zacali az pocas brania ATB Sumamed a naslednom objaveni sa kvasinky Candida v ustach. Predtym mi nic nebolo, take podobne a hadzat vinu len na psychiku mi pripada trochu nelogicke.