Tetánia

Ahoj, zistil som si nieco na nete o tej kvasinke Candida ako aj negativne ucinky niektorych ATB liekov (napriklad Sumamed, Azitrox), ktore ju sposobuju tym, ze nicia crevnu mikrofloru a oslabuju imunitu, vo vacsine odbornych clankov sa tieto prejavy kvasinky zhodovali a podla informacii co som sa dozvedel odtial sa takmer uplne zhodovali aj s tym, co som pocitoval sam na sebe. Tiez si myslim, ze drzat protikvasinkovu dietu je “na noze”, samozrejme, ze cukry su nevyhnutne a este nedavno som ich pravidelne jedaval vo velkom mnozstve (mliecne cokolady, sladke napoje), ale tu sa jedna len o docasne riesenie, skusit ich prijimat v ovocii alebo v zelenine, kde su v nizsom mnozstve, ale v prvom rade treba si byt isty, ze to je z kvasinky, co dokaze ster z jazyka potvrdit ci je to tym.

Ahoj, ďakujem za odpoveď, skúsim to spomenúť mojej všeobecnej lekárke, nech mi teda spraví ster, predpokladám, že ona bude kvasinku Candida poznať, dúfam, že to nebude zasa o lekára brané, že ho idem poúčať, ale skúsim si aj ten test, moc si sa trafil do mojich prejavov, trocha si ma vyľakal, ale aj tak ďakujem za info.

Velmi rad, mas pravdu v tom ze lekari neznasaju, ked ich niekto presviedca o niecom, hlavne ked sa jedna o taketo mnozstvo priznakov, tak to beru ako psychicky problem vacsinou, co je neskutocne nehumanne a lahkomyselne, keby nebol net, tak clovek s takymito problemami by si uz asi fakt zacinal mysliet, ze neni psychicky normalny. Takto aspon sa da nieco pozistovat na nete a na zaklade toho nasmerovat lekarske vysetrenia a potom aj liecbu konkretneho problemu, co to sposobuje a nie len tlmit niektory z priznakov. Predsa “burinu” treba znicit od korena, aby uz nerastla. Aj ked je to niekedy zlozite, treba verit a nevzdavat sa.

Ahojte, pred mesiacom mi potvrdili tetaniu, no mám ju od malička. Keďže mám vrodenú vadu na stavcoch, problémy s chrbticou, nízky tlak, leukocitózu, všetky moje príznaky pripisovali týmto diagnózam. Podstúpila som X vyšetrení u neurológa, ortopéda, urológa, reumatológa, gastroentrológa, rôzne rehabilitácie, endokrinológ, interné, dali mi rôzne liekmi od bolesti, no moje problémy pretrvávajú a čo je horšie stupňujú sa. Často odpadávam do bezvedomia, časté závrate, kŕče, problémy s trávením, mravčenie končatín-tváre, bolesti hlavy, kĺbov, svalov, strata pamäti, búšenie srdca, samovoľné sťahy svalov najme v pokoji, nespavosť, únava, vyčerpanosť, tackanie, dýchavičnosť, problém zaostrovať, mám problém stáť na jednom mieste - hneď sa mi začne točiť hlava, lekárka mi predpísala Escitil, Frontin, Aulin, Mykodim, Magne B6. Užívala som ich 10 dní a na kontrole u lekárky som skolabovala, tak mi všetky lieky vysadila, bolo mi od nich ešte horšie. Chcem sa Vás opýtať, či je niekto na invalidnom dôchodku s touto diagnózou?

Z tolkych liekov by skolaboval aj terminator. Invalidny dochodok by bol fajn to ano, bolo by menej stresu aspon, ale z tych penazi neviem, ci by sa dalo vydrzat, asi nie.

To je fakt, ale máš aspoň akú-takú istotu. Ale skôr by si si našiel prácu bez toho, aby si sa bál povedať, že máš nejaký problém. Mne sa stalo niekoľkokrát, že som odpadla v práci, dokonca som aj skolabovala a nezavolali mi ani záchranku, nechceli mať zbytočné problémy. A vieš si predstaviť, ako som sa cítila, keď na mňa prišiel nekontrolovateľný plač, len tak z ničoho nič? Mám aj leukocitózu, nezistený pôvod, tak že, nemôžem robiť v chlade, nemôžem dlho stáť. Pre mňa by to bolo riešenie.

Mas silne argumenty na inv. dochodok, takze sanca tam je si myslim, len treba na urady tlacit a naliehat a keby to zamietli tak skusat znovu a nakoniec sa to urcite podari. Neboj sa viaceri ludia maju podobne problemy, len o tom moc nehovoria, takze nie si sama urcite. V tejto dobe garancia zdravia nie je u nikoho, vsade same stresy len.

Možno v tom je ten problém, že sa ani nemáme s kým porozprávať. Každý deň mám bolesti, príznaky tetanie, ale na čo o tom hovoriť? Nikto ti s tým nepomôže! Som rada, že sa tu môžem porozprávať bez toho, aby mi niekto povedal, že som hypochonder. Všetci sme na jednej lodi. Aspoň viem, že nie som sama. Ďakujem všetkým, veľmi ste mi pomohli.

Ahoj, mne toto urcili tiez, mne sa zle dycha, niekedy si myslim, ze ma to zadusi, citim cudzie teleso v krku, niekedy toci hlava a trpnu obcas ruky.

Ano presne tak, skupinova terapia pomaha :stuck_out_tongue:

Povedal by som, ze mas plucne chlamydie alebo kvasinky, z toho mas “tetaniu”.

Aj mne zistili tetaniu. Niekoľko rokov som žila v stresovom prostredí. Okrem tikania v svaloch nemám iné problémy. Najhoršie je to v kľude a bolievajú ma nohy. Na liečbu mi nasadili antidepresíva, ale neužívala som ich, pretože podľa mna to nie je na liečbu, ale iba na utlmenie.

Asi každý má nejaké problémy, ktoré sa zhodujú a ktoré sa odlišujú s inými pacientami. Mne diagnostikovali tetaniu minulý mesiac, ale aj v minulosti som mala záchvaty. Prvý krát pred 9 rokmi, keď mi zomrel manžel na rakovinu, druhý krát minulý rok na dovolenke a tento rok po polročnom pracovnom aj psychickom vypätí. Keďže som mala od 10 rokov nevlastného otca alkoholika, tak to pripisujem aj neliečenej depresii z detstva. Už 9 rokov užívam antidepresíva, stačí mi udržiavacia dávka. Robím koľko vládzem a obklopujem sa ľuďmi, s ktorými mi je dobre a na ktorých sa môžem spoľahnúť, ostatné vzťahy, aj rodinné, udržiavam len na hranici slušnosti. Je to ťažké, ale dá sa to.

Hela, suhlasim s vami, nakolko sa mi zda, ze vnimate aj psychicke pozadie tetanie. / detsvo, depresia, prepinanie svojich sil a moznosti / Aj na liecenie depresie a liecenie tazkeho detstva - psychoterapiou treba aj odvahu, aj odhodlanie, silu a peniaze. Preto, ak poznate svoje hranice, coho sa chcete dotykat, akych tem a myslienok, akych ludi stretnut, je to minimalne dobra prevencia a sebaochrana. Drzim vam palce. Rita Svihranova, psycholog, psychoterapeut. www.psychoterapeut.zzz.sk

Ahojte, zvlast teta / pani / slecna Rita, psychoterapeutka, psychologicka. Mam na vas otazku. Vnimate tetaniu ako jednoznacne prepojenu so psychikou? Lebo mnohi nedokazu rozoznat, ci je skor depka a potom tetanicke prejavy alebo krce, odpadavanie a potom z toho depka. Ja osobne zastavam nazor, ze to tak nie je. Ak mi ukazete cloveka, co po niekolko dnovych bolestivych krcovych stavoch, ktore ho obmedzuju zit normalnym zivotom bude schopny byt stale uprimne vesely a spokojny, tak vam aj uverim, ked pritakate ludom, ze ma tetania psychicky podklad. Nevravim, ze psychoterapia nemoze pomoct ludom, co maju problemy s panickou poruchou (apropo, kto by nepodlahom prirodzenemu strachu, ked na “pocity na umretie” a ma problem sa nadychnut, nevidim zmysel hadzat vsetkych tetanikov do jedneho vraca s ludmi s panickou poruchou) alebo citia nieco z minulosti ako nevyriesenu cast svojho vnutra, avsak zovseobecnit nas tetanikov takymto smerom mi pride takeho isteho typu, ako ked lekari predpisuju psychiatricke lieky, antidepresiva, antiepileptika. Je to slepa ulicka, ktora pacienta zabavi, aby si nevsimol, ze na nom zarabaju. Ospravedlnujem sa, ak sa Vas to dotklo. f

Ďakujem za povzbudenie, teraz sa musím vyrovnať s tým, že pribudla ďalšia diagnóza. Ešte k tým peniazom: za posledné som začala chodiť k moru, pre mňa výborný oddych, aj keď varím 2 týždne sáčkové polievky, špagety, kupujem ovocie a zeleninu. Teplé more a zmena prostriedia, iná klíma - doporučujem Grécko v septembri, kto môže. Tá cesta autobusom stojí za to.

Ďakujem za povzbudenie, teraz sa musím vyrovnať s tým, že pribudla ďalšia diagnóza. Ešte k tým peniazom: za posledné som začala chodiť k moru, pre mňa výborný oddych, aj keď varím 2 týždne sáčkové polievky, špagety, kupujem ovocie a zeleninu. Teplé more a zmena prostriedia, iná klíma - doporučujem Grécko v septembri, kto môže. Tá cesta autobusom stojí za to.

Ahojte vsetci, ako to zvladate? Co vam pomaha? Mne je tusim kam dalej horsie, som s toho na nervy a zufala a hlavne na vecer sa to stupnuje, som s toho nestastna, ze si nedokazem pomoct. Takto sa zit neda, aby mi kazdy den nieco bolo chodim jak omamena, unavena, ubolena, zle zaostrujem, tie bolesti kosti a svalov, tazkosti z dychanim atd. A co je na tom najsmutnejsie, ze sa musim pretvarovat pred druhymi, ze mi nic nieje a ked ma uz moj muz zbada, ze si kupujem caj na spanok a nervy, tak sa mi zasmeje a povie, ze na co si to kupujem, ked mi nic nieje! Akoze ja neprajem nikomu nic zle, len by som dala kazdemu, kto sa vysmieva a nechape co nam je, nech si to aspon na hodinku vyskusaju a reakcie na to? Kazdy by asi volal zachranku. Su dni, kedy mi je lepsie a su dni, kedy sa to fakt neda vydrzat. Este, ze sa mozem prist aspon sem trosku postazovat.

Frantiska, bolo tu uz viac x pisane aj MUDr. Muranskou, tetania je priznak, z ktoreho maju ludia obavy. Tazko rozlisovat, co je pricina a co dosledok. Pisala som v prispevkoch “aj” - psychicke pozadie, tym nehovorim “len” psychicke pozadie. Priciny nie su celkom zname. Prax vsak ukazuje, ze sebapodpora, podpora a zvysovanie sebadovery, relaxacne cvicenia, a skumanie “vasich” pricin byva napomocne. Casto tetanici hovoria o strese, pretazenosti, citlivosti apod… Kazde telo ma aj dusu a su ako spojene nadoby, reaguju na seba navzajom. Je to aj vec postoja ludi voci chorobe, niektori vyhladavaju len lekarov a chcu lieky na vyliecenie vsetkych chorob. Niektori uvazuju aj v rovine psychosomatiky, vztahov k ludom, k sebe samemu. O dedicnosti sa nehovori len z hladiska biologickeho, ale aj z hladiska socialneho, psychickeho. Akoby odzerame rozne vzorce spravania, postojov k roznym zivotnym situaciam, chorobam, lieceniu, zdraviu a pod. Malokedy je idealna polarizacia len tak, alebo tak, skor treba akceptovat vsetky mozne roviny a suvislosti. Klienti casto hovoria nechcem sa bat, len strach ma aj svoj vyznam, zmysel - ochranuje nas. Zamyslate sa nad tym, aky zmysel, v istej etape vasho zivota maju tetanicke priznaky? Malo veci je tak jednoduchych, ze sa ich da mavnutim zbavit, ak ich nechceme. A nakoniec svoje peniaze ma pravo kazdy minut tam, kde uzna za vhodne. Niekto v kine, niekto na saty, na hobby, kulturu, dovolenky, alkohol, cigarety, a niekto aj na skumanie seba sameho a svojich problemov, za podpory psychologov, psychoterapeutov. Rita Svihranova www.psychoterapeut.zzz.sk

Ahoj, chcem sa spytat, ci je toto vobec pri tej tetanii mozne, uz mesiac mam vo svaloch v nohach, bruchu, a v tvari akesi vrtanie, bzucanie a brnenie, ktore sa meni do neznesitelneho palenia … az mrazenia, pritom mi velmi zoslabnu svaly noh a stehien a nemozem ich napnut. Prosim o pomoc, aj na plucach mam slabost a lapam po dychu.