Čaute, dovolím si upozorniť ešte na jednu vec. To čo niekedy lekári rôzni označia ako tetania, či tetanický syndróm môže byť naozaj hocičo... od záchvatov paniky až po boreliózu. Ja som takúto rekapituláciu robila so psychológom v Banskej Bystrici v kombinácii s konzultáciou u neurológa. Do pozornosti preto dávam aj tzv. disociačné stavy, ktoré môžu byť najmä u ľudí, ktorí zažili nejakú psychickú traumu. Tak, ako to bolo u mňa. Disociácice sa prejavovali pocitmi neskutočna, točením hlavy, prichádzali náhle, postupne v rôznych situáciách, náhodne, pobehala som doktorov, vyšetrenia, tetanický syndróm bol jedna z úvah, ale nikto sa ma nepýtal aj na okolnosti vzniku... Pravdu povediac ani som si ich veľmi neuvedomovala. Až keď ma "osvietený" a citlivý neurológ neposlal za psychológom. A ten v rámci rozhovorov otvoril pomaly vďaka citlivému prístupu rôzne oblasti a ajhľa, prvýkrát som takýto stav mala v čase keď otčim pod vplyvom alkoholu bil matku. Celá som sa rozklepala, myslela som že zomriem... Odvtedy nadlho kľud. A potom návrat vecí pod vplyvom konfliktu s manželom, kolotoč povinností okolo detí, manželovo podnikanie,... Dnes som vďačná Mgr. Záskalanovi z Banskej Bystrice, že mi pomohol. Takže pozor, nehádžte informácie od doktorov do jedného vreca. Postupne si ich utrieďte, overte, tetánia ako tomu dnes už rozumiem ja je široký pojem pre veľa vecí a niekdy môže riešenie skôr zakrývať, než prinášať pomoc. Držím všetkým palce! P. S. Pozor, mnoho tzv. liekov je návykových, kamarátke skončili "paniky" po tom, ako prešla liečením, kde postupne vysadzovala lexaurin a diazepam, ktoré kupovala potajme na nete.