Ahojte. Nema niekto skusenost s pudrom? Bezfarebny fixacny puder Vichy dermablend uz nedostat. A ine pudre urobia len poprasok a nedobre to vyzera.
Ahoj Lenka, už tiež tri roky mám vitiligo, zatial iba na rukách. Urobili mi na kožnom test z kúska kože a potvrdili, že je to vitiligo a zároveň povedal primár, že je to neliečitelné. Ja som sa s tým zmierila, ale teraz, keď čítam, tak ma to naštartovalo niečo urobit, možno by som to zastavila a nebodaj aj vyliečila. Prosím pošli info, čo si ty urobila pre seba a pomohlo ti to. Velmi pekne ďakujem a teším sa na informácie, ktoré určite vyskúšam.
Ahoj moja dcera bola dost chora ked mala 3 roky brala silne antibiotika a v styroch rokoch sa jej to zacalo vytvarat ja si myslim ze aj tymi antibiotikmi sa jej to narusilo ma problem s imunitou to vsetko na seba nadvazuje teraz ma 7 a ideme na vysetrenie stitnej zlazy ci tam nema nejaku poruchu som zvedava co sa dozviem
No krasne sa to siri, jak huby po dazdi. Ma niekto skusonosti s ozarovanim Tomesa v Kosiciach? Zatial fliacky maskujem. Najlepsi na to je fakt Fake bake mlieko. Ziadne flaky a zlty nadych. Papam vitaminy a cistim pecen a dokonca vraj to ma nieco spolocne aj s ochorenim mandli, takze aj tie uz idu von. No pockame a uvidime. Skusim tu Tomesu? Nie su to vyhodene peniaze? Poradte.
Ahojte. Mojem 3-ročnej dcérke od malička vychádzali fľaky v plienkovej oblasti a jeden fliačik na vnútornej strane stehna. Pediatrička hovorila, že z toho “vyrastie”. Tak sme to ignorovali a dúfali, ako prišlo tak odišlo. Ale neodišlo… Min. mesiac sme boli u kožnej lekárky, ktorá potvrdila podozrenie na vitiligo. Ale nenavrhla žiadnu liečbu, len to vraj máme sledovať, odfotiť a ak sa to bude zväčšovať či šíriť, alebo zapáli či stvrdne máme prísť. Budem Vám veľmi vďačná, ak mi poradíte nejakú vhodnú liečbu pre dieťa, už nechcem čakať a sledovať, ako to naberá na obrátkach. Zbadala som už bielu škvrnku aj na ruke. Len tŕpnem, aby to nevyšlo aj na tváričke. Vopred Vám ďakujem za akúkoľvek radu či povzbudenie. Držte sa a nech zdravíčko slúži.
Nie iba tvar mam bledu, flaky mam na kolenach, rukach, bokoch, uz aj na chodidlach atd. Pred slnkom sa chranim iba tak, ze si natrem flaky 50-tkou faktorom a cely den som na slnku v pohode. Kazdy rok chodievam k moru a nerobi mi to ziadny problem.
Ahojte, mam 21 rokov a fliacky sa mi objavili asi pred 10 mesiacmi. Zacalo to prstami na rukach a pokracuje to na nohach. Moj otec ma 50 a trpi tym uz asi 40 rokov. Ma cele ruky, nohy, boky, clenky aj viecka na ociach biele, cize ja to mam po nom dedicne. Pytala som sa asi 10tich ludi, ci sa s tym da nieco robit, kazdy mi povedal, ze su to vyhodene peniaze. Zaujimave je, ze mojmu otvoci sa to zacalo zacelovat - vratil sa mu pigment. Takze netreba stracat nadej.
Ja mám vitiligo celý život a stále sa mi šíri. Pritom sa zdravo stravujem: mliečne v. musli, kura, jablká, ryby, ovos, nejem červené mäso. A teraz sa dozvedám, že aminokyselina fenylalanín, ktorá je v týchto potavinách bohato obsiahnutá a ktorá sa v štítnej žľaze mení na tyrozín a ten sa za asistencie medi mení pigment v koži, u niektorých ľudí vyvoláva autoimunitné reakcie, čiže aj vitiligo. Čo znamená, že čím “zdravšie” sa stravujem, tým viac si zhoršujem vitiligo. Ako to, že nikto doteraz na túto súvislosť neupozornil? Mala som pár fľakov a teraz ich mám všade. Stačilo by sa možno len správne stravovať: žiadna vysokoproteínová diéta, ako sa dnes propaguje! Niektorým ľuďdom to vraj škodí, hlavne tým s krvnou skupinou A, ktorí majú aj tak málo ž. kyseliny. Títo by vraj nemali mliečne výrobky a všeobecne potraviny živočíšneho pôvodu jesť. Prejdem teraz na veg. stravu a vynechám to, čo sa pre Ačkarov neodporúča. Ozvem sa tak o rok, ak to bude mať nejaký efekt. Mimochodom, skúšali ste prejsť si po koži hneď po jedle kovovým predmetom (zlato, striebro, hliník)? Mne sa robia čierne šmuhy skoro okamžite ako niečo zjem. Po kyslom ovocí, po mlieku, chlebe. Po zemiakoch, ani po ryži nie. Kožná lekárka mi vravela, že kov reaguje na kyslé. Ale podľa mňa je to skôr reakcia imunitného systému na tie proteíny v strave. Testujem teraz po čom sa mi to robí a po čom nie. Iný spôsob je merať si každé ráno a večer, stav pH. Vyrovnané hodnoty PH sú prvým krokom k zlepšeniu. A skúste jógu podľa Van Lysebetha, to úplne dýchanie. Vtedy sa mi to načas zlepšilo. Zo dňa na deň sa mi repigmentovali veľké plochy kože. Treba to ale cvičiť aspoň rok.
Nie je to tak. na niektorých miestach sa po čase repigmentuje koža. Príčinu nepoznám ale je to moja osobná skúsenosť.
Chcel by som sa informovať, či tá lampa zabrala a s čím sa to kombinuje,
Vďaka vopred. S úctou
Víťo
… pokračovanie
-neexistuje žiadna masť ani liek, ktorý Vám na 100% pomôže sa vyliečiť. Nečakajte na tabletku, ktorú si dáte a zmizne Vám vitiligo. Spoliehajte sa na seba, hľadajte si dobrého kožného, myslite pozitívne. Ja som sa obával najmä toho aby sa mi to nerozšírilo na tvár, ruky a pod. Preto som si predstavil situáciu, že mám to všade na tvári a ako by som sa tým vysporiadal. To mi pomohlo myslieť pozitívne… vid pokračovanie ďalej
-mne osobne pomáha UV žiarenie zo slnka, prípadne solárium, vtedy si všímam, že sa mi to radíkálne zlepľuje. Mnoho ľudí píše, že im slnko neprospieva na vitiligo, ja si myslím len to, že slnko zvýrazňuje farebný rozdieľ a vitiligo je výraznejšie, ale v mojom prípade práve UV žiarenie pomáha. A zatiaľ najúčinnejšia terapia na vitiligo, ktorá existuje je liečba UV žiarením. A v prírodnej liečbe slnečné lúči liečia zápaly v tele
-rád sa poradím s Vami i cez email. Napr. mám knihu kde sa píše o psychickom liečení chorôb. Sú tam rôzne vety, ktoré si vravíte a ja to tiež používam. Myslím si, že pôvod mnohých chorôb je v hlave a vie o tom i moderná lekárska veda. Napr. “Vnútorná liečivá inteligencia, prosím ťa odstráň všetko moje podráždenie, hnev, frustráciu, znepokojenie, ktoré nosím vo svojej koži ako aj všetky pozitívne či negatívne postoje, ktoré spôsobujú môj zdravotný stav”. Potom 10krát rýchlym tempom zopakujte slovov “vyčistiť”. “Dovoľ mi, aby som sa vo svojom tele cítil / a pohodlne, štastne a bezpečne”
-v lekárni nájdete veľa preparátov s liečivými účinkami na celé telo, niektoré si môžete zakúpiť ale sú to niekedy vysoké investície. Ja ked si už kúpiť niečo tak sú to také základné veci, najmä prírodná vláknina Psylium (črevá v poriadku) , občas nejaký Pangamín, možno za studena lisované oleje (je ich veľa od tekvicového, konopného atd)
To je to, čo som si zatiaľ spomenul, čo by možno niekomu pomohlo, ja si teraz budem dávať pozor na seba v tom zmysle, aby som sa vyhýbal ochorienia ako angína, či chrípka, nech sa mi nerobia zápaly v tele. V mojom prípade sa vitiligo objavilo v období, ked sa mi okrem vitiliga vytvorila kožná pleseň a lupiny, ktoré som nikdy predtým nemal. Tak to možno bolo tou silnou anginou čo som v tej zime mal.
S ostatnými si rád vymením informácie, čo komu pomáha.
Toto bolo pokračovanie predchádzajúceho textu, lebo mi to nechcelo celé odoslať, ale začiatok sa niekde stratil
Takže neviem kam sa stratil začiatok (15. 9. 2012 - 15:06) , hlavne že som to hodinu písal, lebo dúfam, že niekomu to možno pomôže, tak skúsim stručne znova to dopísať.
Mám 26rokov, vitiligo asi 3 roky, v priebehu od februára 2012 do dnešku sa mi vitiligo stratilo na 80% postihnutej kože a stále sa to lieči.
- vyhľadal som si dobrého kožného v BA, (lebo ten predtým vitiligo ignoroval a nechcel liečiť) ktorý mi predpisuje nejaké maste, za ktoré v lekárni skoro nič neplatím. Je to lepšie ako nejaká masť na vitiligo bez predpisu, čo vydrží 2 týzdne a stojí skoro 50eur a tiež Vám nezaručí že Vám to pomôže
-taktiež ma lekár odporúčil na liečbu svetlom do Tomesy v BA, spustilo to vtedy proces že sa mi pigment začal obnovovať, síce veľmi pomaly, ale dobre.
-odstránte si z tela všetky zápalové ložiská, v ktorým máte zápal, teda mandle a ložiská zápalu v zuboch a pod.
-môžte zvýšiť príjem B vitamínov, najmä vitamín PABA
-jedzte veľa sezónnej zeleniny a ovocia, najmä zelenina obsahujúca veľa fytochemikálií je super. Mne osobne fakt už neviem či si to namýšľam pomáha brokolica, dalej veľa fytochemikálií obsahuje i žltá a červená paprika, špenát, listová zelenina, atd. A fytochemikálie “prežijú” i tepelnú úpravu, takže je to fajn i varené i surové.
-skúste si nejakým spôsobom zlepšovať imunitu- pohybom na čerstvom vzduchu, otužovaním vodou a zároveň kožu trieť pri sprchovaní kefou, športovaním, dostatkom spánku a odpočinku
-niekde som čítal, že nejaké ťažké zážitky z minulosti, či prítomnosti, s ktorými sa myseľ človeka nevie vysporiadať, môže spôsobiť vitiligo i iné ochorenia.
-mnoho ľudí s vitiligom majú i problémy so štítnou žľazou, ale v mojom prípade je štítna žľaza zdravá
-myslite pozitívne a netrápte sa stále svojím vzhľadom, skúste sa s vitiligom najprv zmieriť a možno vtedy Vám začne miznúť vitiligo
Ahoj Robo, chcem sa Ta opytat na nazov tej masticky. Ja som zacala chodit do Svidnika na Needdle therapia, jedna sa o jemne opichy, tak sa loziska oziaruju ziarenim UVB 311 a potom si doma umyjem loziska desinf. mydlom s obsahom ichtamalun-SANO a natriem protopicom-mast, popri tomu mam brat tablety-betakaroten. Dakujem. Katka:-) )
Ahoj Katka, takže tak, ked som chodil na liečbu UVB 311 svetlom tak vtedy som bral iba nejaký dermalny krém Locoid Lipocream, pravda je taká, že to balenie som za 2 týzdne minul a potom som počas tej 2 mesačnej liečby nepoužíval žiadne krémy, lekár mi žiadne lieky iné nedal, nejak sa mi k nemu nechcelo ísť v lekárni som si kúpil Bioderma Photoderm vitamíny s betakaroténom (obsahuje aj rybý olej, med, zelený čaj, výťažok z rajského jablka, vitE a pod) a ktoré špecialne obsahujú zloženie na citlivú pokožku, ktorá zle znáša slnko. Teda aspon ja, ale preventívne pri vitiligu to môže len pomôcť, no len sú trocha drahšie ako len čistý betakarotén.
Následne ako som bol po tej liečbe tak som bol u kožného a vravím mu, nech mi tých mastí predpíše viac, nech tam nemusím každé 2 týždne chodiť. A predpísal mi až 3 druhy, každú po 2 ks. Locoid Lipocream, Daivonex a Kuterid. Síce teraz neviem, či Daivonex alebo Kuterid, jeden z nich je výlučne len na liečbu psoriázy, aj v lekárni boli prekvapení prečo mi to predpísali na vitiligo. Nedalo mi to, a na internete som našiel nemeckú stránku (po nemecky trochu viem) , že kde na liečbu vitiliga používajú túto masť, ktorá je pôvodne na liečbu psoriázy a majú dobré výsledky s tým.
Tú masť Protopicom nepoznám, ale čo som pozrel na nete môže byť tiež dobrá. Ešte ak ti môžem poradiť, tak som užíval vitamíny od MedPharma s hlavnou zložkou Kremík (ale obsahuje aj biotín, selén a PABA) Tie vitamíny PABA (patria do skupiny B vitamínov) sú pri liečbe vitiliga veľmi vhodné. Píšem ti to preto, lebo to balenie ma vydrží na vyše 3 mesiacov a stojí to do cca 5 eur, takže to je výhodné kúpiť. Ak to nezoženieš tak aspon skús PABA vitamíny zohnať, všade to nemajú. Prípadne ešte doplnaj živiny cez pivovarské kvasnice, tiež fajn na kožu. Kludne napíš i do emailu, môžeme sa lepšie poradiť (lifeyourlife@centrum.sk) ahoj a daj vedieť že aké máš výsledky
Robo, je fajn čítať taký pozitívny príspevok. Môžeš napísať, ako si mal vitiligo rozšírené pred tým, ako liečba začala zaberať?
No vitiligo sa mi rozširovalo po 30% zadku, dalej biele flaky medzi nohami, prechádzalo to na stehná, trochu penis. Následne jeden fľak pod pazuchov, ktorý sa vytvoril ešte tento rok asi 10 cm, ale ten tiež mizne.
A ako ti to repigmentuje? Nejakými bodkami alebo fliačikmi, ktoré sa spájajú? Alebo ti koža na bielych miestach postupne tmavne naraz?
Repigmentuje to tým spôsobom, že na bielych plochách vznikajú bodky a fliačiky s pigmentom, ktoré sa zväčšujú, spájajú až postupne vytvoria rovnomernú pigmentáciu. Niekedy to stagnuje, že nevidím rozdiely a potom náhle zbadám že predsa to postupuje, pomaly ale isto.