Ahojte dievčence,
som ďalšia v poradí čo čaká na hysterektómiu. Prečítala som už niekoľko diskusií a zatiaľ som sa nestretla s niečim podobným ako mám ja. Mám zväčšenú maternicu a mnohopočetné myómy. Mám aj zavedené teliesko Mirenu, takže problém s krvácaním nemám. Asi tri mesiace dozadu ma začali pobolievať kríže a potom bolieť príšerne. Posielali si ma z neurológie cez rehabilitačné na gynekológiu a späť. Bola som na CT chrbtice, sone brucha, krvné testy - všetko negatívne. Ja som mala pocit, že by to mohla spôsobovať maternica, ale stále mi vraveli, že by ma to nemalo tak bolieť. Vždy okolo ovulácie to je najhoršie, potom je to tak týždeň dva prijateľné a zasa sa to zhoršuje. Naposledy mi to vystreľovalo až do nohy - to už boli naozaj ukrutné bolesti, vraj asi pritlačený sedací nerv. Tak som objednaná na 1. 7. a dúfam, že sa nemýlia a už sa tých bolestí zbavím. Len by som chcela vedieť, či sa niektorá s niečim podobným stretla. Vďaka za akýkoľvek postreh.
Ahoj Hana, mna caka tak ako teba a vlastne aj presne v ten isty den 1.7. hysterektomia. I ja mam zvacsenu maternicu a viac myomov, ale ten najvacsi mam zozadu maternice a je dost velky, takze tlaci trochu na chrbticu. Vysetrenie magnetickou rezonanciou to vsetko potvrdilo. Takze mam dost velke bolesti krizov a chrbtice v oblasti, kde sa nachadza myom a taktiez mi bolest prechadza do nohy. Takze nase priznaky su skoro rovnake. Moja doktorka mi hned pri mojich prvych priznakoch potvrdila, ze bolesti by mi mohla sposobovat zvacsena maternica a myom. Ale v poslenom case mam pocit nie len bolesti, ale aj palenia v tejto casti chrbtice. Mam trochu obavy z operacie, ale dufam, ze sa tym moje problemy trosku vyriesia, lebo mam velmy silnu a bolestivu menstruaciu a krvacam aj medzi menstr. cyklami. Drzim palce, nech sa tvojich problemov zbavis.
Som po operacii a uz nikdy viac by som nesla a lutujem den, ked som sa rozhodla ist do Nitry, tam s vami robia, ako keby ste boli nesvojpravna a moje telo patrilo len im a mohli rozhodovat za vas.
Tak to mi je ľúto, že máš takýto zážitok. Ja som bola operovaná tento rok v Trenčíne a vôbec neľutujem. Personál od upratovačky až po pána primára MUDr. Kaščáka milý, ľudský, príjemný, aj jedlo bolo chutné.
Ahoj Alenka, vdaka ze si sa ozvala, uz som mala pocit, ze moje problemy su ojedinele, nenasla som nic podobne na nete. Dava mi to nadej, ze operaciou sa to doriesi, uz len to cakanie. Mozme spolu odpocitavat. Ja by som isla najradsej zajtra, lebo za par dni ma caka to horsie obdobie. Tiez mam jeden vacsi myom a mnoho malych. Ako Ti to budu robit? Mne povedali, ze cez brusnu dutinu, lebo je to prilis velke. Vajecniky by mali ostat, tak aspon nebudem musiet brat potom hormony. Mam 39 rokov a do prechodu este daleko. Aj ja Ti drzim palce, aby Ti vsetko dobre dopadlo. Inak ja sa utesujem, ze podla lunarneho kalendara je 1.7. dobry datum na operacie - vraj rychlejsie hojenie a tak.
Hallo Hanka, presne to co Ty tu pises, som prezivala aj ja a velmi, ale velmi Ti odporucam tuto operaciu si dat urobit. Spirala je hroza a najhorsie co sa mne mohlo stat! (Ked si na internete precitas ta spirala narobila hodne zenam viac zla ako dobra aj depresie, pribratie, podrazdenost a pod.) Ale jasne kazdy z nas je iny a je ina reakcia. Tiez poznam mladsie zeny ako ja, ktorym spirala pomohla, ale asi nemali tak velke myomy ako ja a celozivotne krce pri menstrulacii. V piatok bol tyzden co som bola operovana a viem o com pisem. Pred dvomi rokmi mi objavili velke myomy okolo celej maternice, cely zivot som mala strasne, ale strasne menstrulacne bolesti. Moja lekarka najprv chcela operovat (mam uz nato vek 54 rokov), nakoniec sa rozhodla, ze nech skusim s tym vydrzat zit, vraj myomy nerastu dalej, ze je mozne ze to zmizne. No moj stav s bolestami sa zhorsoval. Bolo mi neprijemne s tym zit, lebo pri kazdej dovolenke, alebo sluzobnej ceste som sa modlila a dopredu snazila vybrat taky termin, aby som sa tymto dnom vyhla. Bolesti boli ale caste a velke, tak v tomto roku vo februari mna nahovorila na nasadenie spiraly ako mas Ty. A to bol koniec totalny. Denne bolenie brucha, krizov, noh, podrazdennost, zla nalada, napchavanie liekmi a pod. Tyzdenne aspon raz som po praci utekala na infuziu, ktora mi jedine pomohla na utisenie bolesti. Mala som cely jun byt daleko v zamori na dovolenke a uvedomila som si, ze takto to dalej nejde a nedam uz na lekarku, lebo trpim ja! Urobila som tomu vsetkemu koniec tym, ze som isla za lekarkou a povedala koniec, a hned v priebehu 10 dni som dostala termin na operaciu. Medzitym som zensku lekarku vymenila za zenskeho lekara s tym, ze aj druhy nazor je dobry pri operacii. Ten bol zhrozeny, dokonca myom narastol viac ako o 1.5 cm. Dokonca som aj u neho si hned zjednala operaciu. Teraz par dni som uz z nemocnice doma a vychutnavam to vstavanie bez bolesti, co predtym boli. Jasne, ze po takej operacii si prve dni vyradena, kazdy pohyb na posteli ci vstavanie strasne bolelo. Ale den zo dna je lepsi, lebo rozrezane brusko sa uz hoji. Uz mam dokonca aj stich vybraty, ostalo to len polepene a teraz v utorok aj tie naplaste pojdu prec a bude sa to uz len mastit a hojit. Budem doma 7-8 tyzdnov co je potrebne. Hlavne moja sanuj sa, nic tazke nerobit, dobre sa na operaciu priprav s tym, ze hlavne ten prvy tyzden potrebujes dobru opateru a podporu. Musim sice pripomenut, ze ja zijem uz strasne dlho - desatrocia v Liechtensteinsku a tu sa ta opercia odohrala. Ale verim, ze aj u vas Ti to vyjde a drzim Ti palce. Neboj sa, urob tento krok cim skor, ked to teda Tebe vekova hranica dovoli. Vela, vela stastia.
Susi
Ahoj Zuzi, vdaka za Tvoj pribeh, prajem Ti rychle uzdravenie. Asi sme si viacere statocne vytrpeli, tie bolesti su niekedy fakt neznesitelne a neucinkuju ziadne tabletky. Mne to asi Mirena nesposobila, mam ju viac ako dva roky a este v decembri som mala len jeden 2,5 cm myom a ziadne problemy. Prave dnes som sa dozvedela, ze u nas maju od jula zatvorit gynekologiu. Volala som tam, ze ci vobec mam prist na operaciu a povedali, ze zatial sa nic nemeni. Len dufam, ze ked tam pridem, tak ma neposlu domov. Ked si predstavim, ze by som musela cakat dalsie tyzdne, kym ma niekde objednaju, tak mi je zle. Ale na Slovensku je vsetko mozne a pacient je posledny na kom tu zalezi. Nechapem preco by mali zatvarat prave gyn. odd. - ma velmi dobre meno a funguje na 100%. A vraj zavru aj detske odd. - to uz je uplny vrchol, lutujem tych co maju male deti, letiet na pohotovost viac ako 30 km nie je bohvieco. Ja len dufam, ze za dva tyzdne to budem mat za sebou a zacnem sa pomaly zbierat.
Vela zdravia a stastia. Hana
Ahojte. Mne zistili pred rokom viacpočetné nešpecifikované leiomyóny na maternici z vonkajšej strany. Nemám žiadne problémy pri menzese, je úplne pravidelný, niekedy ma len bolia kríže, ale to spájam so sedavou prácou a hlavne, ak ležím na chrbte, cez deň nič podobné nepociťujem. Tiež trošku menšie problémy s nadúvaním, nakoľko predpokladám, že leimyómy tlačia na črevá. Mám 3 väčšie, dva až vo veľkosti cez 7 cm. Pred rokom boli o 1 cm menšie. Rozhodujem sa, či absolvovať hysterektómiu, alebo embolizáciu artérií, ktoré vyživujú maternicu. Dosť sa bojím operácie, odstránenia maternice, nakoľko som mladá, mám 39 rokov a tiež chcem ešte normálne intímne žiť. Tiež si nemôžem dovoliť byť na maródke viac ako dva týždne. Má niekto skúsenosti s embolizáciou? Alebo absolvovaním hysterektómie cez pošvu? Tam predpokladám kratšiu dobu liečenia, aj menšie riziká zápalových ochorení, ako pri rezoch na podbrušku. Ale hlavne by som bola zvedavá na reakcie na embolizáciu artérií. Ďakujem.
Dievčence a nezabudnite, že máte aj nárok na kúpeľnú liečbu.
No len ci ich dostaneme pri problemoch, ktore su momentalne v zdravotnictve. Aj sa tesim na relax, ahojte.
Ahoj Martinka! Som doma druhy den po hysterektomii. Tiez som bola plna energie a odhodlania, nebala som sa. Kym neprisiel anestezilog a zacal vysvetlovat, ako to bude o par minut na sale. Rozdychala som to. Na oddeleni som bola psychickou oporou pre ostatne pacientky. Doma pohoda, dcera aj manzel ma obskakuju. Ale pomaly mi dochadza, zeby depresie? Tak si citam, ze ako reagovali po operacii ine zeny a je mi lepsie. Som normalna. Stava sa to aj inym. Dakujem.
Je mi luto, ze mas taku skusenost, tyzden po operacii som bola na dne aj ja, ale kazdym dnom sa to zlepsovalo, bola som operovana v aprili a som rada, ze nemam navaly a brucho uz tak neboli, iba pri zmene pocasia a jasne, ze este nedviham vic nez 10 kg. Ale vsetko chce svoj cas prestanu bolesti, tak prestaneme mysliet na to najhorsie. Zeny sa vedia rychlo uzdravit, lebo praca v domacnosti caka. Lila prajem ti skore uzdravenie, ahoj.
Ja sa tiež teším, do dvoch týždňov mi majú dať vedieť termín a keď som si podávala v zdravotnej poisťovni žiadosť, tak sa mi nezdalo, že by mal byť nejaký problém.
Dufam, ze nam to vyjde. Ja som este nedavala, ale lekarka mi to vravela.
Po 2 mesiacoch mi gynekologicka vypisala papiere na kupele. 20. juna som ich zaniesla na vseobecnu poistovnu a 29. mi prisiel papier z kupelov na nastup dna: 26.7.2011. Mohla som si vybrat kam chcem ist, bola tam mila pani, vybrala som si Turcianske Teplice. Teraz som sa dozvedela, ze od 1.1.2011 aj v Bojniciach liecia zenske choroby. Ale ta tapa na poistovni to musela vediet, ale mi to nepovedala.
Ahojte! Aj ja som si dnes podala do kupelov. Napis potom, ako sa ti v Turcianskych pacilo a do ktoreho liecebneho domu ta ubytovali.
Dobry den, chcem sa opytat, ci ma niekto skusenosti s liecbou ultrazvukom. Nasla som si zoznam suskromnych klinik na “zakrok” ultrazvukom v pripade myomov na maternici, chcela by som ale najst niekoho, kto take nieco absolvoval. Vopred dakujem, ak sa mi niekto ozve, Eva.
24.7.2011 som si v zdravotnej poisťovni podala žiadosť do kúpeľov a dnes mi prišlo oznámenie, že 8.8.2011 nastupujem na 21 dní. Som milo prekvapená, lebo som si myslela, že budem čakať na kúpele dlhšie.
Mile zienky, chcem vediet ci niektora z vas na isty cas prerusila liecbu bez toho, aby lekar vedel, a ako to dopadlo. Mali ste dajake komplikacie? Chcela by som to vyskusat, dost ma stve, ze som pribrala, kazdy mi to pripomina /och ale si pribrala/, manzel mi nevravi nic, ale to len zo slusnosti. 60 rocna pani mi vravela, aby som HL vynechala, ze ona bola operovana ako 38 rocna a vobec ju nebrala, ze ak ju prestanem brat, prestane sa v tele udrziavat voda a tak aj schudnem. Viete o tom nieco?
Som po hysterektomii 4 týždne. Tiež sa šetrím, niekedy ma ešte pichne aj zabolí bruško. Na to, čo si teraz cez moju PN myslí okolie, sa dívam s nadhľahom, veď zdravie mám len jedno. Skús to aj Ty. Držím palce.