Vyoperovanie maternice

Na kupelnu si podaj cim skor, plati ti to iba pol roka a robia s tym teraz velke obstrukcie, mne ju dali na poslednu chvilu, a vypisovala mi ju obvodna, gynekolog nebol ochotny, on ti bude hovorit, ze kupele ti nepomozu, pomoze iba hrl.

No mňa čaká operácia 6. októbra, bojím sa, a to strašne, ale nevadí, čítam si to tu, a vidím, že sa vážne podporujete, dole klobúk, dodali ste mi odvahu. Mám 40, bolesti nemám, problém s menštruáciou nemám, ale myóm mi od októbra narástol o 3 cm, čo si myslím, že je strašne rýchlo. Chcem sa spýtať, či ste dostali aj nejaké peniaze naspäť z poisťovne, a koľko ste platili v tých Lúčkach? Problém je, že sa popri operácii musím aj sťahovať, takže všetko na jedno kopyto. Keď sa nič nedeje, je kľud, ale keď niečo príde, tak všetko naraz! Pri sťahovaní asi budem len dirigovať a veliť:-)

Dievčatká, čaká ma vyoperovanie maternice cez pošvu a plastika pošvy. Mám z toho strach, hlavne po tom, čo som si tu prečítala. Aj keď isto to nebude také, ako keď je rez cez bruško. Vaječníky zostávajú, tak sa hádam ešte nemusím báť zmien nálad a priberania. Napíšte mi prosím, ak máte podobné skúsenosti, ako dlho ste sa zotavovali. Kedy budem môcť cvičiť a mať sex? Mám 48 rokov. Ďakujem pekne. A všetkým vám držím palce. Inak bude treba používať lubrikačný gél?

Dobry den Laura, nemusis sa bat, ja som to iste prezila pred viac nez rokom a preslo to, najhorsi je ten den po operacii a mozno este jeden den a potom je to coraz lepsie. Tiez som sa bala este teraz, ked si na to spomeniem, tak mam z toho husiu kozu. Bola som doma 2,5 mesiaca, potom som robila asi 3 tyzdne a isla som do kupelov. Sex som mala asi po 6 tyzdnoch, ale taky opatrny, lebo som sa bala a uvazujem, ze si kupim lubrikant, lebo asi treba ale este som to nekupovala, tak neviem. Mam o rok viac nez ty. Ja nemala by som cvicit take ako posilovanie alebo skakanie, ale inac robim vsetko, len sa snazim nic tazke nedvihat a kedy to ides a kam? Ja som bola v Kosiciach. Drzim palce

Ahoj Laura, držím ti palce, neboj zvládneš to, dá sa to vydržať, prvý deň po operácii som ležala na pooperačnej izbe a celý deň aj noc prespala, neboj, budú ti dávať infúzie aj tabletky od bolesti, na 7 deň ma pustili domov, ja som 7 mesiacov po operácii rez cez bruško, vaječníky mi ostali, na PNke som bola 2 mesiace, zatiaľ som v úplnej pohode, sex super a v kúpeľoch bolo fantasticky. Momentálne cvičím cviky na spevnenie panvy a nedvíham ťažké veci.

Ak myslíš HL - hormonálnu liečbu, tak neexperimentuj, ja som nemohla brať kvôli kŕčovým žilám a dnes trpím osteoartrózou a som na ID, bolia ma všetky kĺby a mám ich zničené a vydratú chrupavku. Každý pohyb je pre mňa utrpením, tak neviem, či budeš riešiť obezitu alebo stav, ktorý mám ja.

Mila Danda, uz som raz pisala, ale nevidim to tu, tak este raz. V piatok popoludni ma operovali, odstranenie maternice s myomom velkym ako tenisova lopta, robili mi to vaginalne, ale velmi sa natrapili, lebo musel sviniar od ultrazvuku este podrast. Robila sa mi tiez plastika posvy, takze som zvnutra dost posita. Ale neboli to. Som stastna, ze to mam za sebou! Nie je to nic strasne. Bala som sa priserne. Bolesti take, akoby menstrucne som citila po operaci a este trochu na druhy den, ale dali mi nieco do infuzky a preslo to a potom som uz nechcela, dalo sa to v pohode vydrzat. Vcera mi vybrali kateter z mocovodu, co mi trochu vadkalo, ale opat da sa to vydrzat bez problemov, je to potrebne. Ked mi ho vybrali po trochu hodinach som sa vycikala len tak trochu, ale predsa a dnes, ked dobre dopadne ultrazvuk idem domov. Neviem, ci ti budu robit rez cez brucho, vtedy prirodzene to zotavenie trva dlhsie, ale vobec sa nemusis bat, je ohromna ulava nemat to v sebe. Citim sa vyborne a tesim sa ze uz nebudem cvrkat, ked kychnem. Drzim ti palc,e naozaj sa vobec nemusis bat a ak ta nieco este zaujima, pokojne sa pytaj. Kde ta budu operovat?

Ahojte. Mám 31 rokov a jedno dieťa. Dňa 29.09.2011 ma operovali v Trenčíne. Od jari mi narástol 10 cm myom. Musela som sa rozhodnúť, či vybrať len myom alebo celú maternicu. Vzhľadom k mojim 20 ročným problémom s menštruáciou som sa rozhodla a o celú maternicu, pretože aj tá bola zhrubnutá a robila mi pri menštruácii veľké problémy. Pán primár Kaščák mi však dal ešte jeden návrh a som rada, že som ho poslúchla. Odstránil mi myom a telo maternice, pričom krček maternice zostal, takže zostali neporušené panvové svaly. Podarilo sa mu to urobiť laparoskopicky, takže nemám rezané brucho, čo je úžasné, pretože na štvrtý deň ma pustili domov a teraz odpočívam doma a cítim sa veľmi dobre. Viem, že sa musím šetriť, ale nemám aspoň problém sa vôbec postaviť z postele. Som mu za to veľmi vďačná a musím pochváliť celý personál naozaj od upratovačky až po pána primára sú tam úžasný ľudia. Som rada, že už to mám za sebou, neoplatí sa čakať. Prajem všetkým, ktoré čakajú na operáciu, aby Vám to dobre vyšlo, tak ako mne.

Ahoj Zuzana, ja som bola tiež tento rok v Trenčíne na operácii a môžem potvrdiť tvoje slová o úžasnom personále od upratovačky až po pána primára Kaščáka.

Dana, je mi veľmi ľúto, že trpíš osteoartrózou, ale nemôžeš stopercentne potvrdiť, že je to následok toho, že si hormóny nemohla brať. Hormonálna substitučná liečba má svoje riziká, možno niekedy ešte väčšie, ako choroby z nedostatku vápnika. Rozhodnúť sa musí každá žena sama.

Ahojte, ja som 4 mes. po operacii bola som v Bojniciach v kupeloch ale Lucky su lepsie pre nas zeny, to som zistila az tam. Oni ta liecia len na osteoporozu a nic na zenske organy, len ta voda a ultrazvuk, neviem kto im dal mandat na taketo liecenie, ja som s procedurami nebola spokojna a to som uz pochodila vela kupelov. Nemali vobec ziadnu nadvaznost, poobede na masaz a potom do vrelej vody uplne nezmyselne, len aby to mali za sebou. Hroza a strava v Hoteli Mier katastrofa.

Ja bola Turc. teplicach. Procedury super - bolo ich az moc, prisla som domov unavena ako kon. Strava vyborna, ubytovanie slabsie, to lepsie dali zahranicnym hostom - sustavne behanie hore dolu na procedury a do jedalne. Personal vyborny. Okolie super, ziadna ohrada, volnost - odchod, prichod ako chces. Bol Tam Kozlik, Cic aj Sulik s celou procesiou. Lekari su amateri - asi robia na ukol.

Ahoj Zuzi, ja som z TN a tiež mi hrozí OP, histerektomia maternice, mám myom 5,5 cm a druhý asi 3 cm, a myslím, že aj viac maličkých. Mávam bloestivú a dlhú menštruáciu, mám 40 rokov a jedno dieťa. Chcem sa ťa spýtať na viac detailov ohľadne tej OP v TN. Ja som skôr rozmýšľaľa o B. bystrici, Ružomberku a tak a nie o TN, ale keď ty vravíš, že si bola nadmieru spokojná aj so straostlivosťou po OP, čo je ťiež veľmi dôležité. To by bolo super, keby mi nechali krčok maternice a zobrali len telo. Mala si po OP veľké bolesti? Dávali ti aj lieky od bolesti alebo infúzie? Koľko máš vlastne dier v bruchu a ešte by ma zaujímalo, či si nemala problém s dlhodobo nafúknutým bruchom s toho plynu, čo do brucha dávaju pri OP. Vopred Ti ďakujem za Tvoje odpovede, mňa zaujíma všetko, bojím sa ako kôň, ešte nikdy som nemalá narkóu a najhoršiu bolesť čo som prežila bol pôrod. Jana

Som tiež po OP maternice aj vaječníkov, ktoré mi v Nitre vzali bez môjho súhlasu a mali ma operovať laporos., ale myslím si, že vôbec to nemali ani na pláne, tak som z toho moc sklamaná, že v dnešnej dobe sú tak nepoctiví ľudia, už je tomu skoro rok, ale stále sa neviem z toho spamätať, v noci nespím a mávam nočné mory, jazvu mám dlhú 28 cm a na pupku a bruchu malé jazvy.

Ahojte, mam 49 rokov, myom mam vraj taky velky, ze ho nie je cely vidiet na obrazovke, myslim, ze je najvyssi cas na operaciu, ma s tym niekto skusenost? Pribrala som 14 kg, citim sa ako balon.

Mam 50 rokov, som 4 roky po tej operacii, tiez som mala vela velkych myomov a jedine rieseie bolo dat maternicu von. Odvtedy mam pokoj, citim a dobre a zdravo. Odporucam.

Milá Soňa, ja som 7 týždňov po operácii rezom cez brucho. Mám 47 rokov, preto mi vybrali aj vaječníky, aby po nejakom čase nebolo treba opäť otvárať brucho. Mala som množstvo myómov, po operácii mi povedali, že už aj endometriózu (sliznica maternice vyrastá mimo maternice a prilepuje sa na okolité orgány), aj nejaký myóm. Cítim sa dobre, mávala som návaly, ktoré pomaly ustupujú, používala som gél - Estreva. Operovali ma v PO v monobloku, sú tam skvelí ľudia, žiadne vybavovanie. Netreba nič odkladať a už vôbec sa báť. Po operácii Ti s bolesťou pomôžu, nie je to nič strašné. Drž sa! Terka

Chcem sa opraviť - nie “aj nejaký myóm”, ale cystu a kvôli myómom zdeformovanú maternicu. Terka

Ahojte, som tiež po operácii 3 týždne, hysterectomia, vaječníky nezobrali, mám 43 rokov. Chcem sa spýtať na hojenie jazvy, či ste si ju niečím natierali. Prikladám si odvar z repíka a našla som, že je dobré si ju potierať domácou masťou. Doteraz som ju natierala toaletnou vazelínou, ale nikde som čítala, že je dobré natierať aj olejom. Pomaličky sa zotavujem, je to každým dňom lepší. Ďakujem za rady, majte sa.

Ahoj. Operovali ma 13.01.2012, vyberali mi maternicu aj vaječníky a robili mi plastiku - laparoskopicky, takže tie rany som si ošetrovala repíkom, lekárka mi predpísala framykoinovú mastičkua odporučila mi biolampu.Krásne sa mi všetko zahojilo a to som o 9 rokov staršia ako ty. Prajem skoré uzdravenie.