A ešte, neviem ako dlho nemôžem dvíhať ťažké veci, lekárka mi už predpísala gél, ktorý dobre znášam, mám ešte bolesti podbrušku, ale to je asi normálne po takom zásahu. A neviem ako to bude so sexom a kedy s ním vlastne môžem vlastne začať.
Stehy sa uvoľňujú aj 2 mesiace. Odporúčam aspoň 6 týždňov šetriť sa pri upratovaní. Platí to aj pre umývanie podláh. Ja som okrem umývania riadu a drobného varenia nerobila nič, iba som chodila na prechádzky. Prečo myslíte, že vás lekár necháva 6 týždňov na maródke? Pretože toľko trvá minimálna rekonvalescencia! Nedvíhajte ťažké aj niekoľko mesiacov. Môžete sa cítiť fit aj skôr, ale môže vás začať nepríjemne pichať pri dvíhaní ťažších predmetov. Nikam sa neponáhľajte. Všetko chce čas.
Ďakujem vám, presne toto som potrebovala počuť. Aj keď mne to fyzicky nepomôže. A zrejme nepresvedčí moje okolie, ktoré si myslí, že som lenivá a pohodlná.
Martina, vzdy bude niekto, kto si osobuje pravo posudzovat niekoho, a nieco. Dufam, ze sa na to vy… a pokojne si to vychutnate. rita Svihranova
Ako vidíte, keď si to riešim takto na internete, tak si to veľmi nevychutnávam. Mám pocit, že čím lepšie sa cítim fyzicky, tým horšie psychicky. Ale pomohlo mi vedieť, že ten druhý (hoci blízky) sa mýli a snažím sa s tým zmieriť. Koniec koncov, je to moje zdravie a na svoje zdravie môžem byť sebec, nie? Ďakujem vám, Rita
Ahoj, ja som 10 týždňov po operácii, na PN som bola 8 týždňov, bola som operovaná rezom cez bruško, cítim sa každým dňom lepšie, mne môj doktor až po dvoch mesiacoch od operácie povedal, že môžem začať pomaly a s mierou zaťažovať telo a dvíhať veci tak do 6 kg. Dovtedy som len varila a nič iné nerobila, tak ako mi bolo povedané, že sa mám šetriť. Aj teraz som na seba stále opatrná a buď aj ty, chce to len trpezlivosť. Aj keď sa ti zdá, že rana z vonku je zahojená, dovnútra si nevidíš. Tak sa drž.
Ahoj, že máš strach je normálne, tak nech ti to dobre dopadne, mňa z nemocnice pustili po týždni.
Tak držím palce. Ja som sa o operácii rozhodovala rok a pol, až kým to nebolo skoro akútne (prolaps). Okolie mi tvrdilo, ako to optimisticky beriem, niekto ma chcel ukľudnovať, lebo sa určite bojím. Nebála som sa. Avšak tesne pred op ma to chytilo, aj som si poplakala, čo je pre mňa ventil. A našťastie som mala v práci tak veľa, že som nestíhala na op myslieť, len som sa ráno našla v nemocnici:) Vieš, nie je to bezbolestné, ale dá sa. Pustili ma po týždni, ako tu už písali žienky, je to zo dňa na deň lepšie. A z týchto internetových debát si ber len pozitívne veci. Drž sa.
Chcem zareagovat na vas prispevok, som na tom podobne. Velmi sa trapim, deti mi nepomozu a manzel nechape, ako zaznelo v prispevku, ze telo sa zahoji, ale dusa pomaly, tak to je cista pravda. Ostala som v tom sama aj so svojimi myslienkami a tak si aspon porovnavam ostatne zeny. Neviem ako dlho to vydrzim. Mazel pride neskoro s prace a vidi, ze uz dobre vstavam z postele a lepsie chodim, tak sa ani neopyta a ja som sa akosi uzavrela aby to nevyzeralo, ze sa lutujem a stale na nieco stazujem. Tak aspon takto to dam so seba von. Ahoj
Laura, ak ste sa donedavna s manzelom rozpravali aj o pocitoch, ta sa pokuste spytat, ci by bol ochotny vypocut ako sa citite psychicky. Ak ste taketo rozhovory neviedli, mozete to skusit, su muzi, co to chapu. To najlepsie viete vy, na aku podu by vase nazory a pocity padli. Vsetkych dospelych aj dorastajuce deti treba poziadat nahlas a opakovane o pomoc. Dospelost je aj v tom, ze vieme poziadat, ak sa to same od seba nedeje. Po operacii sa mate pravo aj polutovat, to patri ako sprievodny znak ku choropam. Skuste nieco pre seba spravit aj v tomto smere. Dobre vam to padne, aspon dufam, ze po vysloveni vas niekto vypocuje. Zelam skore zotavenie, Rita Svihranova.
Rita dakujem za pochopenie skusim to. Niekedy si vravim, kto je zdravy neveri choremu, preto som rada, ked si mozme poradit. Dufam, ze sa dostanem do kupelov a preliecim si tam aj myslienky.
Ahojte zienky. Vidim ze kazda z vas tu ma problemy, no nikto nepise o imtimnych veciach. Som 7 tyzdnov po operacii a mam 38 rokov, vyoperovali mi maternicu aj vajecniky a som z toho zhruba celkom von. Chcem sa spytat kedy ste zacali alebo kedy mozem zacat s pohlavnym stykom, lebo mam z toho strach, ci to nebude bolestive alebo ci mi to niejako neublizi, lebo z vnutra stehy su este citlive. A doktorky sa to niejako hanbim spytat tak mi prosim poradte, ako ste na tom vy. Dakujem. Maja
Ja som tiez po hyster. 4 tyzdne, musis pockat 6 tyzdnov, musi ta pozret doktor a potom mozes skusit, mna to tiez caka za 2 tyzdne. Dal ti uz doktor dake hormony? Aky maju nazov?
Ahoj, mňa prvý krát doktor pozeral až po 8 týždňoch a vtedy mi povedal, že už môže byť aj styk, ale ja som ho mala pre istotu až po 11 týždňoch a v pohode, držím palce.
Ahoj, ja som dnes presne 2 mesiace po operácii maternice a 1 vaječníka, pred týždňom sme s mužom sexovali, opatrne a pomaličky, včera už to bolo lepšie, už som z toho mala niečo aj ja. Ale len v polohe naboku, lebo ešte ma pobolieva brucho.
Ahojte. Ja som bola operovaná 19. 4. 2011, mám tie isté pocity ako uvádzate. Bolesti brucha, tiež mi býva zima a potom sa zrazu spotím. Presne ak niečo robím, tak ma začne pichať v podbrušku. Po operácii mi podávali lieky proti bolesti a v nemocnici ma bolelo menej ako teraz. Vrelo odporúčam nemocnicu Ružinov veľmi dobrá starostlivosť.
Zdravim vsetky zeny, chcela by som vediet, ako dlho budem uzivat hormonalnu liecbu. Myslela som, ze po operacii mi klesne trochu brucho, ale skor viac priberam a pritom stravujem sa ako predtym. Znami mi vravia, ze to teraz budem priberat, co niesom velmi nadsena. Musia sa uzivat lieky a ako dlho? Som 8 tyzdnov po operacii a sem-tam mam navaly, takze neviem, ako by to bolo bez liekov. Ma niekto s tym skusenosti?
Ked nemas vajecniky, musis uzivat hormony aj 5-10 rokov. Nepriberas, ale telo zadrziava vodu a vaha stupa. Zalezi, kolko mas teraz rokov? Mne chcela doktorka tiez dat co sa jej paci, ale ja som vsetko nastudovala a dala som si napisat Angeliq, je to jedina HSL, ktora obsahuje Drospirenon, ktory nezadrziava v tele vodu. Opytaj doktora, ci ho mozes brat.
Dakujem za odpoved, ja do toho velmi nevidim, ani som si to nezistovala, ale teraz mi to vadi. Mam velke brucho, co som myslela, ze po operacii bude stiahnute. Mam 42 rokov a uzivam estreve gel. Mozno aj preto ho mam vecsie, ze je este bolave, vsak 8 tyzdnov neni az tak vela, ale nechcem to zas zanedbavat, co tak cvicit uz mozeme. Nie som sedavy typ, uz by som nieco podnikla, ahoj.
Prajem pekný deň. Mám 45 rokov, som 15 rokov po hysterektómii, brala som 4 roky náplaste - prestali ich vyrábať, 5 rokov Angelik. Pred dvomi rokmi som pribrala behom roka 17 kg. Myslela som si, že je to braním hormónov, vysadila som ich na 3 mesiace. To som nemohla existovať, návaly, potenie, náladovosť, depky, problémy so sliznicou. Takže znova beriem náplaste a s váhou nemožem nič robiť. Ak diétujem, trocha zhodí, ale inak sa cítim ako bublina. Poradí mi niekto? Gynekológ to nechal na mne, má niekto takýto problém?