Vyoperovanie maternice

Zadravím všetkých. Lubica, reagujem práve na Tvoj príspevok kvôli tomu, že som bola pred 3 týždňami operovaná na tú istú diagnózu ako Ty a tiež som podstúpila totálnu hysterektómiu. Chcela by som sa opýtať, či si nemala po operácii problémy s krvácaním. Ja som mala prvý týždeň slabé špinenie, to je normálne, druhý týždeň (už doma) nič, a tretí týždeň zasa špinenie. Volala som svojej gynekologičke, ktorá mi povedala, že to môže byť, že to presakuje cez stehy. Ale dnes som začala ráno silnejšie krvácať, je to síce tmavé, nie jasnočervená krv, ale neviem, čo to môže byť. Je práve voľný deň, takže sa nemôžem s nikým poradiť, len keby som išla priamo na oddelenie. Mal niekto z Vás niečo podobné?

Ahoj, Martina! Ja som po operácii špinila skoro na deň presne 6 týždňov. Dokonca po 3 týždňoch špinenie prešlo do mierneho krvácania. Bolo to po tom, čo som sa trochu viac ponamáhala, ako som mala. Bola som pozrieť na chalupe ako to tam vypadá a nedalo mi, keď som videla zarastené záhony a začala som okopávať. Preto som sa naľakala, že som si niečo urobila a popraskali mi vnútorné stehy. Ale zasa to prešlo len do špinenia. Keď som bola na kontrole po 6 týždňoch, tak mi lekárka povedala, že to nie je nič neobvyklé. Myslím si, že keby ti to neprechádzalo a bolo to viac ako špinenie, mala by si sa spýtať gynekológa, pre istotu. Ale do normálneho pracovného dňa to hádam počká.

Ahojte,
ja som tiež týždeň po histerektómii. Operácia prebehla laparoskopicky. Keďže som kapitolu s ďalším dieťatkom mala už ukončenú, išla som do tohoto stavu bez problémov. Zbavím sa každomesačných starostí okolo krvácania. Mám 41 rokov, ale vaječníky mi zostali. Určite sa netrápte tým, že už nebudete žena, toto ma ani nenapadlo. Podľa mňa je to hlúposť takto uvažovať a kto to bude okolo vás tvrdiť, tak ho nepočúvajte a vyraďte ho zo svojich kamarátov. Ja som v tom videla len výhody. Mám 6 ročného syna a aby sa to zvrhlo do horšieho? To nie. Do boja by som išla len vtedy, kebyže chcem dieťatko. Samozrejme je to o niečom inom. Môj syn je taký malý zázrak, preto som už nechcela riskovať ďalšie tehotenstvo a pôrod. Radšej jedno a pohoda.
Ženy držte sa a snažte sa vo všetkom nájsť to pozitívne.

Ahoj Silvia, tento prispevok si uz pisala dost davno, preto by som sa ta chcela opytat ako si to doriesila? Ja mam taky isty problem ako ty? Bola si na zakroku?

Dobrý deň všetkým žienkam ktoré ma svojimi názormi povzbudili. Podstúpila som konizáciu krčka maternice vzhľadom k tomu že som mala zle cytologicke výsledky. Dnes som sa dozvedela že som mam nalez 3mm veľký a vzhľadom k veku musím podstupiť operáciu -odstránenie maternice aj vaječníkov. Mám strach, čo je prirodzené a ešte stále to predýchavam. Čo ma však zaujíma tak to sú predoperačné vyšetrenia ktoré musím absolvovať a to ma dosť prekvapilo- CT panvy a brucha, urologické, gastroenterológické vyšetrenie konečníka preto sa chcem opýtať aké máte vy skúsenosti. Ďakujem veľmi pekne a prajem nádherné dni plné zdravíčka

Ja som bola operovana v februari ale robili mi len klasicke predoperacne vysetrenia a tiez mi vyberali vsetko kvoli rakovine…

Ahoj dik za odpoved mne bolo povedane že je to potrebne. A ako ti to robili? Laparoskopicky? po operácii všetko v poriadku?

Zdravím, je krásne prečítať ti tieto vaše slová ktoré ma povzbudili a trošku upokojili. Mám 45rokov a troch dospelých synov a v najbližších dňoch ma čaká totálnej hysterektomii, verím že operácia ktorá ma čaká dopadne dobre a všetko bude v poriadku. Môžte mi len povedať aké predoperačné vyšetrenia ste absolvovali? dakujem krásne a prajem veľa šťastných dní

Po operacii som 3mesiac konecne som uz v pohode a tesim sa po 4 mesiacoch do prace… cakam kym mi schvalia kupele a doliecim sa… pomaly som uz zabudla na tu bolest po operacii ktoru mi robili rezom a to hojenie skoro 2 mesiace… proste zivot sa mi vracia do normalu a uz nemyslim na tie uplakane noci ked mi hned po novom roku oznamil lekar ze mam rakovinu…

Na co to je dobre? nanic pokial nie su problemy potom v poho

Ahoj, Ľubica, veľmi pekne Ti ďakujem za odpoveď, je dobre, keď si vymeníme skúsenosti, aby človek vedel, čo je bežné a čo nie. Ja budem musieť absolvovať aj ďalšie liečenie… asi sa ešte ozvem… želám veľa zdravia.

Poradte niekto. Mam 57 rokov a mam zhrubnutú sliznicu maternice 18 mm. Menzes som mala do 55 rokov Už pred dvomi mesiacmi som mala isť na čistenie ale stale som mala niečo a odkladam to lebo sa bojim. Môj problém je že som pevná. Ak by som to nemala dobré musim isť na vyoperovanie celej maternice. Da sa tato operácia previesť aj laparoskopicky ked som obezna?

Ahoj Ewienne, ja som absolvovala takú istú operáciu, ako čaká Teba. Pre operáciou som bola najprv na SONO vyšetrení brucha (všetky orgány) a potom ešte na magnetickej rezonancii malej panvy, kde to podrobnejšie ukázalo. Musela som ísť tiež na RTG pľúc, na vyšetrenie krvi a s výsledkami z krvi potom ešte na interné predoperačné vyšetrenie. Tie vyšetrenia, na ktoré posielajú aj Teba, slúžia zrejme na to, aby sa ukázalo, či sú okolité orgány v poriadku - napr. močový mechúr, konečník, aby vedeli, ako sa pripraviť na operáciu. Tak všetko dobré, drž sa a neboj sa, nech Ti to dobre dopadne. Držím palce.

Samotného čistenia sa nemusíš vôbec báť. Ak nemáš iné zdravotné problémy (cukrovka, vysoký tlak) , urobia ti to v rámci jednodňovej chirurgie dopoludnia a večer si doma. Ak máš nejaké zdravotné problémy, pustia ťa na druhý deň. Čistenie ti pravdepodobne navrhujú, aby sa neprehliadol nejaký závažnejší problém. Samotnú operáciu hysteroskopiu ti môžu urobiť aj laparoskopicky aj keď si obézna. Ja som mala tiež taký problém a pred operáciou mi povedali, že to skúsia urobiť laparoskopicky, ak to nepôjde, tak prejdú na klasický rez cez brucho. Ale podarilo sa im to. Odkiaľ si? Ja som z Prievidze a robili mi to v Trenčíne.

Dakujem pekne za povzbudenie ja som z Topoľčian. Pôjdem si spraviť predoperačné na buduci týždeň. Preto sa bojim aby mi nezistili niečo zle mame v rodine viac úmrti na zhubne ochorenia ale na maternicu nikto.

Mne po hysteroskopii zistili karcinóm endometria. Ale pretože to bolo včas, operácia sa podarila a nemám vôbec žiadne problémy, dokonca som nemusela absolvovať ani rádioterapiu, hoci pred operáciou mi povedali, že je to tak 50 na 50. Preto si myslím, že nemáš čo váhať a odďaľovať vyšetrenie, čím skôr, tým lepšie, veď čo keby… Prajem veľa šťastia a ozvi sa!

Ďakujem Ľubka ozvem sa.

Dobrý deň Mária. Chcem sa Vás opýtať ako dlho ste brali HRT? Ja som dva mesiace po operácií a nakoľko mám hrozné stavy (návaly nie sú to najhoršie, skôr únava, bolesti hlavy, žalúdok na vode = som už z toho unavená, lebo sa mi nič nechce) , doktor mi predpísal HRT. Teraz som si dočítala príbalový leták a mám zmiešané pocity. Ako dlho ste brali HRT? Robil Vám doktor aj nejaké vyšetrenia a pozorovania okrem sledovania prsníkov? Ďakujem vopred za odpoveď.

Ahoj erika caka ma taka ista operacia mam dg 25 mam termin 6, 6, strasne sa bojim, mam vely myom tak mam strach ze budem mnat velku jazvu, mam 47, napis mi prosim ci mas teraz niake problem, dakujem,

Ahoj Anka, vo februári som absolvovala operáciu maternice zo spodu pre veľký 9cm myóm, mám 43 rokov, , , bála som sa operácie ako čert kríža, už som to chcela v deň operácie vzdať a odísť, , , ale poviem ti, že teraz neľutujem, mám pokoj s menzesom, bolesťami a silným krvácaním. Keby som vedela že sa budem takto fantasticky cítiť, neodkladám operáciu a idem už pred 3 rokmi. Po operácii som bola slabá, stratila som veľa krvy a doma som bola híčkaná, , , Lekárka mi povedala že nesmiem robiť žiadnu telesnú námahu pol roka, čo je pre mňa hrozné, trochu som aj nabrala na váhe ale už sa teším ako budem opeť cvičiť a venovať sa svojim aktivitám. Sexuálny život je skvelý, nič ma nebolí ako pred tým, čo má pre každého asi tiež veľké opodstatnenie. Považujem túto operáciu ako moju dobrú skúsenosť a môžem povedať že to odporúčam každej žene :slight_smile: