Vyoperovanie maternice

Dobrý deň, mám 46 rokov, chcela by som sa opýtať na názor žien, ktoré podstúpili laparoskopickú vaginálnu hysterectomiu a na ich skúsenosti ohľadne tohto zákroku, hlavne v ktorej nemocnici v Bratislave by ste odporučili tento zákrok podstúpiť, alebo na akého lekára sa obrátiť. Ďakujem

Srdečne vás žienky všetky pozdravujem. Ako je vám dobre, máte to už za sebou. Mám 39 rokov a som objednaná na 1. mája na príjem na plastiky pošvových stien, (nakoľko už mi vyčnievajú von z pošvy) spojené s vyoperovaním maternice. Mám menšie mrnenie ako vždy pred podobnými štáciami. Polemizovala som, či nechať maternicu, alebo nie, detí mám 5, to mi v tomto živote stačí a ako som si prečítala zopár príspevkov, tak by asi nemal byť ani problém ak maternica nebude. Vaječníky mi ostanú, takže hormonálna činnosť bude pokračovať ďalej. Takže sa s ňou rozlúčim, poďakujem a nechám ju teda vyoperovať. Ale pravdaže, obava bude až do operácie.

Kajka, nemáš dôvod byť zničená. Raduj sa z každého nového dňa a ak máš lásku, opätuj ju a užívajte si spoločne každú jednu chvíľku. Extrakcia maternice by bolo riešenie, treba sa však poradiť s odborníkom a dobre si to premyslieť. Veľa šťastia moja.

Ahoj Gabika a mozem sa ta spytat, ako sa ti to stalo, ja sa velmi do toho nerozumiem, ja som bola tiez na operacii, vybrali mi maternicu, lebo som ju mala spadnutu a robili mi plastiku, ale neviem, ci to bude drzat nastalo alebo sa to zmeni, lebo takisto mi padal mocovy mechur, predpokladam, ze aj tebe sa to deje. Bala som sa aj ja aj bolesti, aj vsetkeho toho, ja mam o 10 r. viac, tak ked chces, tak mi odpis a drz sa.

Ahoj Hela, veľmi pekne ďakujem za podporu, ja to mám vplyvom piatich pôrodov, ono samotné pôrody vyťahajú steny pošvové a aj trochu dedičné, maminka tiež bola na plastikách a pôrody mala len dva. No ja mám problém zo zapekaním, teda zo stolicou, ale začala som jesť pomaranče, aby stolica nemala tendenciu zostať v konečníku v tom voľnom miestečku, ktoré sa vytvorilo vplyvom poklesu stien, ale tiež mám problém v období ovulácie, keď je maternica asi zrejme opuchnutá, tak také ťahanie dolu a pobolievanie krížov v podbrušku, ale to asi všetky ženušky dôverne poznajú, ktoré prešli hysterektómiou. A som trošku erdek baba, tak nosením ťažkých vecí samozrejme manuálnou prácou, to potom už klesá ak je to oslabené. Lekár mi povedal, že to bude trvácne pevné, pokiaľ nechám jazvu zahojiť a keď som sa opýtala, koľko trvá zahojenie jazvy, povedal mi že rok. Rok by sa nemali dvíhať a prenášať ťažké veci a keď to vydržím povedal, že budem mať pokoj doživotne. Lebo, že ženy si myslia už po mesiaci, že sú fit, ale tú jazvu ako takú si nevidia tak nevedia, že ešte nieje zahojená a keď sa vyvinie tlak, tak môže jazva povoliť a je to na novú plastiku. Maminka v nestráženej chvílke nestihla prekrížiť nohy, zadržať svaly a len si kýchla a povolilo to. O tom je to chránenie sa. Viem to už dávno, že mi klesaju steny, pred 4 rokmi mi povedal gynekológ, že treba ísť len mám ZŤP syna s DMO aj do vane aj z vane pomáhať, po schodoch a tak vtedy mal 9 rokov a moje posledné dve deti 4,5 rokov, tak som povedala, že ešte nie, povedal, že to už lepšie nebude len horšie, teraz keď ma zbadal po 4 rokoch povedal, že je najvyšší čas, žeby nechcel byť na mojom mieste ak sa mi to utrhne a vyvalí von. Deti už sú samostatnejšie oveľa / 9, 10 / a ZŤP / 13 / syn je teraz štvrtým rokom bez plienok, tak už nieje nutné kúpanie po plienkovaní, tak teraz už idem. Keď treba nieje čo riešiť.

Ahoj Gabika, nemáš to ľahké v živote, držím ti palce, aby ti zákrok dobre dopadol a fakt sa treba po operácii šetriť, nič ťažšie nedvíhať a dať si pozor aj na prechladnutie a aj na stolicu / vyprázdňovanie /. Ja som 4 týždne po operácii, cítim sa dobre, aj keď ma bruško pobolieva / bola som cez neho rezaná / , dá sa to v pohode vydržať, nie je to nič hrozného.

Ahoj mamina, si zlatá ďakujem, prajem Ti skoré uzdravenie a zahojenie rany. Asi trochu obavu mám po operácii z tej mojej stolice, lebo pôrodami pravdaže, stravou a aj prechladnutím, keď si sadnem v zime do auta studeného / lebo som hlavný šofér doma / mám občas hemoroidy, ale našťastie nie vnútorné, ale skôr vonkajšie z chladu, ale pravda stalo sa aj vplyvom tuhej stolice, z tohoto mám akurát obavu, ale blíži sa teplejšie, hádam sa podarí vyvarovať sa prechladnutiu, aj ovocia bude viacej dostupného, tak tiež to bude lepšie, už len disciplínu dodržať a striedmosť / moje slabé stránky /… nuž každá máme ten svoj krížik a ani jedna ho nemá ľahký. Veru len keď pride dvojročná vnučka, alebo ročný vnúčik asi zostanem sedieť len pekne v posteli, aby som v tých mojich láskavostiach niečo nepokazila, lebo to je raz dva na ruky pomojkať postískať.

Ahoj Zuzana, si priamo z Bratislavy?

Gabriela, drzim vam palce, pokuste sa uvedomit si, ze budete mysliet aj na seba a setrit sa, trebars aj cely rok, aj ostatne bude potom lahsie a menej komplikovane. Co sa tyka Syna DMO, pytajte si na odbore soc. veci vypomoc do domacnosti k opatere, nakupy, upratovanie a pod., mate na to narok. Co sa tyka stolice - pomaha phsylium - indicka vlaknina, treba zacat s 1 kavovou lyzickou a postupne zvysit na dve denne aj 1-2x, ulahcuje vyprazdnovanie a ma dobry vplyv aj na hemoroidy. Popytajte sa v lekarni, chuti najlepsie v dzuse alebo jogurte - aktivii, treba ho dobre rozmiesat a potom viac cez den pit. Uvidite ucinok uz skoro po par dnoch. Zacnite uz teraz, nie az po operacii. Nakolko ste zvladli 5 deti, verim, ze mate v sebe dostatok sily aj sebapodpory. Co by ste potrebovali ako podporu od inych zien? Drzim palce! Psychologicka, psychoterapeutka Rita Svihranova www.psychoterapeut.zzz.sk

Gabika, tak len chod, ked ti kazu lekari, ja som tiez cakala bala som sa ale potom som si povedala, ze idem, ja som mala 3 porody, 3 potraty a aj pracu mam tazku, kde trebalo dvihat 50 kg vrecia, tak asi z toho mi spadla maternica, ale teraz mi lekarka povedala, ze uz nikdy nesmiem dvihat tazke v robote ma trosku setria a aj ja si davam pozor, nestoji mi za to nic na svete, aby som zas isla na operaciu, ale nie vzdy sa to da vyhnut, aby som daco nedvihla tazke, teraz v auguste bude rok, jak mi vybrali maternicu, bola som aj v kupeloch, citim sa dobre. Operacie som sa bala ale da sa to prezit, najhorsi je ten den a asi este jeden po a potom je to coraz lepsie marodila som 2,5 mesiaca, potom som 2 tyzdne robila a potom som isla do kupelov na 3 tyzdne, kde som si perfektne oddychla. Budem ti drzat palce, aby ti to dobre dopadlo, ahoj.

Milá pani Rita, veľmi pekne Vám ďakujem za dobré rady, zajtra sa popýtam v lekárni na vlákninu. Nuž bude treba myslieť aj na seba, uvedomila som si, že je to môj životný štýl žiť pre druhých a žiť starostlivosťou o nich, to je to čo ma napĺňa nuž a vlastne aj to asi zrejme posunulo moje pošvové steny tam kde sú, lebo moje posledné tri pôrody prešli v pohode a pravdaže, keď sa cíti žena fit, tak sa aj podľa toho správa, mne fyzická práca nikdy nevadila pokiaľ som vládala, aj keď steny boli po pôrode oslabené ja a moja domácnosť museli fungovať na 100% takže dôsledok je tu. Ale nevadí, už je to tam nebanujem, idem sa učiť šetriť trochu samú seba, aby som si aj tie vnúčatá užila a pravda nech to nemajú také ľahké, tak aj oni mňa nech majú nejaké tie zásluhy, ešte raz veľmi pekne ďakujem.

Gabriela, do auta proti chladu je prijemny vlneny vankusik z oviec, ktory predavaju aj na trhoch. rita

Ahoj Hela veľmi pekne ďakujem, pravdaže obavu mám ako všetci, kto povie, že nemá myslím, že pravdu nevraví, lebo aj keď malilinká, ale je 18.4. idem na krv 26.4. ma objednali na predoperačné interné a 1.5. na príjem, už sa to kráti, ale veď prežili ostatné, prežijem aj ja moc ďakujem všetkým za povzbudivé písmenká, som rada, že sú veľmi mi to pomáha ďakujem.

To ma ani nenapadlo, ja som si dala malu larisu, ale aj tak sa mi obcas stalo, ze som od konecnika prechladla, asi malo na to aj vplyv psychicke nepohodlie, dakujem, myslim, ze som aj v Blave v Shoping Palace nieco podobne videla, kuknem dakujem.

Zdravim vstky zeny ktore cakaju na operaciu, na odstranenie maternice, ja som uz po 30.3. ma operovali a dnes ma pustili domov Chcem sa opytat zien, ci aj vy ste mali take velke bolesti brucha, a ci ste mali po vytiahnuti tej hadicky, kde odtekala krv cely spodok brucha uplne modry az cierny, dakujem.

Srdečne Ťa pozdravujem si nejako skoro doma ja idem 1.5. a hospitalizácia bude 7 dní mi povedali čo je bežný normál aj na stehy, ale ja idem na plastiky spolu s vybratím maternice cez pošvu, nie cez bruško, tak neviem čo a ako bude, skoré vyzdravenie Ti prajem.

Dobrý deň dámy, chcela by som sa popýtať na jednu vec. Mám 29 rokov, tri detičky a chcela by som si dať vybrať ženské veci zo strachu z rakoviny, nakoľko sa v našej rodine príliš často vyskytuje. Dá sa to aj keď nemám žiaden zdravotný problém? Ďakujem za rady.

Monika, radsej rieste svoju psychicku pohodu, ak mate strach z rakoviny. Myslim si, ze nie je riesenim dat si vyberat zdrave organy. Dolezite je pravidelna prevencia, genetika je jedna vec a vas postoj k nej a psychika je tiez rovnako dolezita. Strach a psychicka nepohoda su podla mna tiez spustacom ochoreni. Precitajte si ako posobi strach na fyzicke zdravie a ake zmeny su v hormonalnom systeme vplyvom strachov, a potom snad ziskate iny pohlad na vase uvahy. Pokuste sa ucit doverovat svojmu telu, mat ho rada, a menej sa bat. Hocikto z nas moze ochoriet, to vsk neznamena, ze musime zit len v strachu z chorob. Mozno, ked pouvazujete, najdete rozne suvisloti vo vasej zenskej linii, ktore mohli byt spustacom rakoviny. Zaoberala som sa touto temou vzhladom na vyvoj ochoreni v nasom rode a nasla som velmi vela moznych spustacov, psychickych pricin a vztahovych - harmonickych aj neharmonickych rovin, ktore mohli byt zaciatkom vaznych ochoreni. Dnes sa hovori nielen o dedicnosti chorôb, ale aj o pricinach - ako napr. vzorcoch spravania, ktore sa preberaju z generacie na generaciu, ktore mozu oslabovat imunitny system a dusevnu aj telesnu rovnovahu. Napr. sposob komunikacie, vyjadrovanie pocitov, emocii, vnimanie svojho tela, vztah k svojmu telu a vsetkym jeho detailom, tomu, co skutocne prezivame, starostlivost o svoju dusevnu pohodu vsetkymi dostupnymi sposobmi, ktorych je neurekom. Z mojhho pohladu skumanie strachu, svojich pocitov, svojej historie v zenskej linii ako i zdrojov vsetkeho, co nas v zivote podporovalo a bolo oporou je najlepsi preventivny sposob ako sa starat o zdravie a prevenciu nielen rakoviny, ale i inych ochoreni. Psychologicka Rita Svihranova, www.psychoterapeut.zzz.sk

Tak ja už mám po operácii maternice a vaječníkov 2 roky, už som absolvovala aj liečenie, kde mi bolo superne. Modré brucho som mala 2,5 týždňa a vtedy ma aj pustili domov z nemocnice. Chodím na pravidelné onkologické kontroly a výsledky mám dobré. Treba všetko prekonať, nedvíhať ťažké veci a bude všetko o. k. Držím všetkým ženičkám päste, aby boli “po” také spokojné, ako ja.

Ahoj a prosím ťa, kde si bola na liečení? Mohla si si vybrať kúpele, alebo ti určili, kde máš ísť. Vďaka za info.