Ahoj Zuzana, ja som bola operovaná v Bratislave v Ružinovskej nemocnici, tiež som si zisťovala pred zákrokom, kde sú najlepší odborníci a bolo mi poradené, že práve tu. Laparoskopický zákrok je super, ale informuj sa, pretože ja som sa neskoro dozvedela, že takýto zákrok robia aj vaginálne, teda nebudeš mať ani tie mini jazvičky a domov pôjdeš o to skôr. Držím palce.
Ahoj píšeš, že si bola na liečení. Dožadovala si sa toho sama, alebo Ti to navrhol lekár? Bolo to na x bezplatné? Som po operácii klasickej rezom v podbrušku. Bolo mi povedané, že na kúpele bezplatné nemám nárok po hysterctomii. Môžem dostať iba v prípade, keď by boli komplikácie.
Pozdravujem vsetky zeny, ktore caka hysterektomia rezom z vrchu, ja som bola operovana 27.4.2011 a poviem pravdu, prvy den po operacii, noc, aj dalsi den bol hrozny, bolestivi. Sestry mi davali do infuzii injekcie proti bolesti, ale nezaberali, lepsie je, ked pichaju priamo do svalu. ked som sa stazovala primarovi na bolesti, bol nahnevany, ze mi sestry nedali take injk. proti bolesti, ake on nakazal. Zdovodnili to tym, ze su drahsie. Museli mi dat take, ake nariadil a mne sa ulavilo od bolesti a konecne som mohla sa vyspat. Na treti den mi bolo uz lepsie, ale ak by niekto tvrdil, ze tato operacia neboli, tak klame.
Ahojte zienky - hrdinky. Reagujem na tento prispevok, nakolko mam 5 a 3,5 cm miomy a mam sa rozhodnut, ci ist alebo neist na operaciu. Mam 48 rokov a tak by automaticky vybrali aj maternicu. Nemam iny problem, tie silne a dlhotrvajuce krvacania s chuchvalcami krvi cca. pred rokom ustupili, teraz mam menzes 5 dni, z toho iba 1-2 riadne krvacanie, inak len spinenie. Chcela by som sa spytat, ako to je pri vybrati maternice zospodu, pretoze tento postup mi bol navrhnuty. Mam obavy zo spadnutia mechura a tiez neviem presne, co znamena “plastika” tam dole. Je nutna po vybrati maternice spodom? Co vlastne plastikou upravuju? A ked, podla prispevkov, tento sposob sa javi ako menej bolestivy a asi aj jednoduchsi, preco este stale sa robi rez bruchom, ked to obnasa ovela dlhsiu pooperacnu starostlivost a bolestive komplikacie?
Veľmi pekne píšete o operácii, ale vždy to tak nedopadne, pokiaľ som sa ja rozprávala s ostatnými ženami po op., tak každá jedna má problémy s psychikou a dosť vážne, len ani jedna sa nechce priznať, až keď poviem, že ja také príznaky mám, potom sa rozhovoria a preto by sme mali hovoriť aj doktorom pravdu, aby s tým niečo robili, lebo doktori sa tvária, že o nič nejde. Oni bolesť nepoznajú a nikdy to nepocítia.
Prepáč, ale musím ti protirečiť, možno som jedna z mála, ale ja nemám žiadne problémy so psychikou, som po operácii viac ako dva mesiace. A že doktori nepoznajú bolesť, že ju nikdy nepocítia, že sa tvária, že o nič nejde.
Som rada, že si tá šťastna aspoň jedna.
Ja som bola tiež operovaná cez bruško, po operácii som ležala až do druhého dňa na pooperačnej izbe, celý ten čas som prespala - predriemala, bolesť som cítila len v pätách /údajne z narkózy/, na druhý deň som za pomoci sestričiek prešla na “svoju” izbu. Dostávala som len infúzie, injekcie mi nepichali a keď som chcela tak mi sestrička dala tabletku od bolesti. Ja som nemala až také hrozné bolesti ako píšeš Ty, každá z nás to ináč prežíva a aj tie bolesti sú menšie alebo väčšie. Nie je to až také hrozné /pokiaľ nenastanú komplikácie/, dá sa to zvládnuť a každým dňom bude len lepšie. Píšem len zo svojej skúsenosti. A hlavne sa podľa možnosti šetriť a zbytočne nenamáhať. Ja som bola doma na PN dva mesiace a neľutujem tej ušlej mzdy, veď zdravie máme len jedno a čudujem sa ženám, ktoré sa hrnú po 3-4 týždňoch od operácie do práce!
Reagujem na vas prispevok, maternicu mam vyoperovanu 4 roky a mam 37 rokov, nakolko mam 2 deti, so psychikou nemam problemy, som rada, ze nemam menzes, a citim sa fajn. Ze po operacii su velke bolesti je pravda, zavisí od lekara a personalu, ake vam podaju utisujuce lieky, to si musite vybojovat, ja som si toho vytrpela statocne, zelam vela zdravia s.
Nebojte sa uz je dobre a kazdy den bude lepsie, modriny som mala aj ja, aj teploty, a bolesti.
Ja si myslím, že prísť o maternicu nie je až taká tragédia, ale psychický aj fyzický problém môže nastať, ak vám vezmú aj obidva vaječníky, ako mne. V 43 rokoch sa mi zastavil prísun ženského hormónu. Začala som mať necelý rok po operácii bolesti kĺbov, krížov, hoci som doteraz nemala. Sexuálny život - na bode nula. Tých problémov mám viac. Isteže máme dnes možnosti hormonálnej substitučnej liečby, ale myslím, že je dosť riziková pre zdravie ženy. Keď som si zistila vedľajšie účinky, tak som to vylúčila, pretože si myslím, že niekedy urobí viac škody, ako úžitku. Prosím ženy, ktoré hormóny po operácii užívajú, aby sa podelili so svojimi skúsenosťami.
Ahojte, ja som po hysterektómii a plastike vagíny. Operovali ma pred 4 týždňami. Cítim sa vcelku dobre, trošku špiním, trochu to pobolieva vnútri, aj kríže. Chcem sa ale opýtať na stehy, pretože ich niektoré ešte stále mám (vidím ich aj cítim) , a to sú stehy, ktoré sa nevyberajú. Máte s tým niektorá skúsenosť? Ďakujem
Ano stehy sú vstrebateľné, aj mňa šili takým materiálom, čo sa sám vstrebe. Na bruchu sa odstrihnú konce po obidvoch stranách. Bolieť bude ešte určite, treba sa vyvarovať dvíhania ťažkých bremien. Prajem hodne zdravia.
Ahoj, Martinka buď trpezlivá, každým dňom bude lepšie, chce to len čas. Vnútorné stehy sa ti vstrebú. Hlavne sa šetri, nič ťažšie nedvíhaj, nenos ani nákup. Ja som skoro tri mesiace po operácii, cítim sa dobre, na PN-ke som bola 8 týždňov a super som si oddýchla.
Ďakujem za povzbudenie. Tie stehy mám zvnútra v pošve, nahmatám ich aj ich vidno v zrkadielku, takže je to v poriadku, ak ich ešte mám? Snažím sa šetriť, ťažšie nedvíham. Pred týždňom (3 týždne po operácii) som umývala mopom podlahu - také drsnejšie linoleum. Rozbolelo ma celé brucho, viem, že na toto asi ešte pozor. Tak dnes podlahu umýval syn - vylial mi celé vedro, kým sme tú vodu zbierali, myslím, že som si odmakala dvakrát toľko čo s mopom )
Tak čaute, veľa zdravia
Mam 44 rokov, som 3 tyzden po operacii, zobrali mi vsetko, ale tiez citim vnutri este bolest, najviac ked sa ma zmenit pocasie, trochu spinim a tasie chodim. Mala som z vonku kovove sponky, tie mi na 7 den vybrali a vnutorne stehy sa rozpadnu. Ja som chcela vajecniky nechat, ale primar rozhodol a vzali vsetko. Teraz ma to stve. Teraz budem musiet platit za chemicke hormony. Ake mate skusenosti s uzivanim? A co uzivate? Kolko to stoji?
Aj ja by chcela vedet viac o tych hormonoch. Citala som, ze maju vela vedlajsich ucinkov a moze vzniknut rakovina prsnikov. Ale ziadna zena nepise, ake ma skusenosti.
Dobry den, chcem sa pridat a mozno aj niektore ukludnit, som po operacii maternice aj vajecnikov uz 11 rokov, mala som vtedy 42 rokov. Bolesti som ani nemala, ale depresie par krat, potom 5 rokov som brala hormony od lekara, a teraz neberiem nic, citim sa vyborne vdakabohu nic ma neboli, len na vahu musim velmi davat pozor, lebo priberam, pri sexe pouzivam lubrikacny gel a inak vsetko ok. Tak asi tolko, prajem kazdej vela zdravia.
Ahojte vsetky kocky, ktore to mate za alebo pred sebou. Mna to caka 25.5. zatial som plna optimizmu, ale s bliziacim sa dnom mam strach. Verim, ze operacia dopadne dobre a budeme sa dalej podporovat a povzbudzovat. Drzte palce.
Ahojte kočky, tiež som si prežila svoje, už mám po krčoch a nafukovaní. Som 5 týždňov po operácií a cítim sa lepšie, ale som nejaká citlivá, len tak sa aj rozplačem, je to normálne? Chcem vedieť, či sa to stáva aj vám?