Zapal sedacieho nervu

Ja mám vážny záujem vyliečiť si rovnaký problém. Už chodím od februára od ortopéda k neurológovi, na rehabilitácie, najprv sa mi nedalo chodiť, teraz zase sedieť, bolí ma sedací sval na pravej nohe. Lekári hovoria, že mám posunutú platničku v oblasti krížovej chrbtice a tá sa bráni tak, že stiahne svaly a preto bolí noha.

Ahojte musím reagovat tiež, lebo mám zápal sedacieho nervu. Lekár mi predpísal Dorziflex a Napsin absolutne mi to nepomohlo len ma pálí žaludok už som zufalá neviem ako a kedy sa zbavím bolesti. Bolí ma to už 2 mesiace a to som chodila do roboty. Tak neviem. V noci pri každej otočke som hore a nespím, je to strašné. poradte.

Ahojte vsetci, pisete o zapale sedacieho nervu ja ani neviem, ci ho mam ci nie, neurologička mi povedala, ze mam problem s platnickou ale podla toho, co som si precitala a pocula ja mam bolesti v nohe az dole a trpne mi palec ale strasne ma boli stehno ako keby ma tam nieco pichalo, poradi mi niekto ako sa mam zbavit bolesti, dakujem.

Silvia, tvoja neurologička má asi pravdu. U mňa to bolo podobné. Písala som o tom nižšie (7. 3. 2010 dva príspevky). Ak ti platnička dráždi koreň sedacieho nervu, tak bolesti cítiš od stehna, cez lýtko až po prsty na nohe. Sedací nerv je najdlhší a najväčší nerv v tele. Problém je ešte v tom, že ak sa ti platnička zasunie, dráždenie nervu môže byť ešte aj na iných miestach po jeho dĺžke. Tu je sedací nerv znázornený:
http://www.google.sk/imgres?imgurl=http://stemcelldoc.files.wordpress.com/2009/03/sciatic-nerve-illustration2.jpg&imgrefurl=http://stemcelldoc.wordpress.com/2009/03/04/another-strike-against-big-pharma/&usg=__aOkCV42XQzWEtCEP5qrgjICK4xM=&h=344&w=250&sz=21&hl=sk&start=2&um=1&itbs=1&tbnid=uR3s0JUufzu-2M:&tbnh=120&tbnw=87&prev=/images%3Fq%3Dsciatic%2Bnerv%26um%3D1%26hl%3Dsk%26sa%3DN%26tbs%3Disch:1

http://www.google.sk/imgres?imgurl=http://candidchatter.files.wordpress.com/2008/07/sciatic-nerve.jpg&imgrefurl=http://candidchatter.wordpress.com/2008/07/07/sciatica/&usg=__hhBjcOCExpx-obpxb_HxhDQN1So=&h=320&w=400&sz=24&hl=sk&start=1&um=1&itbs=1&tbnid=bF9VmqnFmHkJeM:&tbnh=99&tbnw=124&prev=/images%3Fq%3Dsciatic%2Bnerv%26um%3D1%26hl%3Dsk%26sa%3DN%26tbs%3Disch:1

Podľa toho, ako lokalizuješ bolesť, môže ísť u teba o dráždenie koreňa nervu vysunutím platničky L4L5. Pozri obrázok (Figure č. 4) :
http://www.aafp.org/afp/990201ap/575.html

Bolesti sa zbavíš len tým, že nerv prestane byť dráždený. Začať sa musí od platničky, ak je vysunutá ide o herniu alebo protrúziu, alebo môže byť aj vytečené jadro. Zasunutie nie je jednoduché. Najprv sa liekmi a infúziami uvoľní svalstvo a potom rehabilitáciou pomaly dostáva platnička späť. Ak je však prasknutá, tak rehabilitácia nepomôže, zrejme len operácia. Operácia sa odporúča aj vtedy, ak je platnička veľmi vysunutá, že jej samovoľné zasunutie nie je možné.

Tri tydny jsem trpel bolestmi sedaciho nervu a jedine, co mi zabralo, byla kombinace Mydocalm a Flector v prasku.

Ja som mala podobný problém. Užívala som vitamín Thiamin a po 2 týždňoch bolesť ustúpila.

Pytaj sa na radiologiu, je to specialne vysetrenie

Všetkým na zápal sedacieho nervu - do napustenej vane s horúcou vodou si vylejte čaj z prasličky, garantujem, že vám to pomôže.

Rudy, ak viete tak mi pomôžte. Mám boľavého, pálivého, štíplavého Silvestra, je to tak ako píšete, trápim sa už týždeň, no môj neurológ mi nedal nič! Najprv nevedel, čo mi je a potom, vravel, že je to niečo záhadné, aj keď som mu presne opísala aké mám pocity! Čo mám robiť, verím, že to do pondelka zvádnem!

Čítala som váš príspevok o zápale sedacieho nervu, bez liekov, prosím Vás pekne o radu a pomc. Ďakujem.

Okrem tej prasličky si nič nebral? V akom pomere treba pripraviť ten čaj? Ďakujem.

Dobrý deň. Chcem sa poradiť, lebo si nie som istá, či u mňa ide o zápal sedacieho nervu. Mám hrozné bolesti presne v mieste, ktoré som videla na obrázkoch v tu vložených linkoch. Lenže nemám bolesti stále (v určitej polohe to vôbec nebolí) a nemám bolesti v celej nohe, len v tom jednom mieste. Moja lekárka mi tvrdí, že to je z namáhania chrbtice kvôli bábätku (kojenie, dvíhanie,… ) a mám si to len natierať konskou masťou, prípadne brať tabletky od bolesti. Lenže o maličké bábätko sa treba aj starať a ja nemôžem chodiť a nie to ešte sa o malé starať. Musím asi k lekárke s tým, nech ma pošle na vyšetrenia, len musím vedieť čo mi asi je. Veľmi pekne vám ďakujem za rady, veľmi pomôžu. Martina

Dobry den, prosim vas a kolko toho caju si mam uvarit, do tej vody?

Ahojte, ja mam cely zivot problem s chrbticou, mam skoliozu na 2 miestach (hore a dole), zle drzanie tela a hypermobilitu. Za poslednych 10 rokoch pravidelne trpim bolestami nervov, takze mam uz co to odskusane a prepozorovane na mojom tele. Ak boli nerv v zadku, je to tkz, sciatica alebo ischias, kt. vznika z roznych pricin, prosim pozri si to na internete. Zalezi na vela faktoroch, ci ma clovek sedavu alebo stojacu pracu, ci sa fyzicky namaha a ci si neprechodi nejaku chorobu, kt, sa mu mohla usadit v nervoch. Ak clovek vsak bral injekcie a antibiotika, tak to nebude asi zapal v tele, lebo ten by sa uz davno preliecil. Skor to bude v tom, ze tam nieje nieco v poriadku s kostami. Tiez som raz na Slovensku bola na poliklinike cez Vianoce s tym, ze mi napichali injekcie do zadku, ale nic nepomohlo. Potom som odcestovala spat do Londyna a vyhladala som cinskeho lekara. Na bolest nervov treba najprv osteopata, kt. najprv poriadne pozrie, ci tam nahodou nieje vyskoceny nejaky stavec, alebo ja som bola aj na Magnetickej rezonancii, ci nemam stlaceny disk. Pretoze tato bolest vznika ked nieco tlaci na nerv v oblasti chrbta alebo krku a ked je problem aj v dolnej casti chrbta, tak to vystreluje aj do dolnych konactin (podla nohy sa da povedat kt. strana chrbta). Takze, potom som sla k tomu Cinanovi a ten mi zacal akupunkturou liecit nervy. Niektori ste tu spominali, ze si necitite palce, nohy a ze vam vsetko trpne. No ja som si necitila nohy po cele tie roky, stale som mala krce, strpnute nohy, no nieco hrozne. Az tento cinan mi pomocou akupunktury a malych elekrod sposobujucich male soky zobudil nervy a ozivil mi nohy. Znova citim, nic ma neboli a preliecil mi sciatica. Kedze ja vsak mam problem s chrbtom uz naveky (skolioza, hypermobilita mi sposobuje posunutie platniciek, kontrakcie svalov, kt. sposobuju neskutocnu bolest, sem tam ked mam zle drzanie tela, alebo sa zle vyspim, pri sedeni pocitim ten nerv znova. Treba plavat, pravidelne cvicit (pozor na jogu a pilates, su vyborne, ale treba sa poradit co prave Vam vyhovuje z tych cvikov) , byt v teple (ale pozor len pokial to nie je zapal, ebo teplo narobi zapalu viac skody) , takisto masaze su nevyhnutne a urcite treba brat asi aj nejake tie vitaminy (porad sa s lekarom). Ak mam poradit, chodte k nejakemu osteopatovi, definitivne skuste akupunkturu, masaze ale nechodte k normalnemu doktorovi na injekcie a lieky, lebo pokial to je problem iny nez zapal, tak on nepomoze, len to otupi. Az ked sa zisti prava pricina tlaku na nerv, clovek moze zacat robit tie spravne kroky k uzdraveniu, ale pamatajte ked to uz raz mate kvoli posunute disku alebo vaznejsiemu problemu, v niektorych pripadoch treba uz len operaciu a davat si uz cely zivot pozor - ja napriklad uz mam zakazane dvihat tazke veci a akukolvek tazku fyzicku namahu, pretoze moje telo by bolo zasa tam, kde aj pred tym, pravidelne cvicim - plavam, dodrzujem spravne drzanie tela a nastevujem sem tam moju osteopaticku. Vela stastia.

Takze ja mam diagnozu lumboischiaticky syndrom. Mal som bolesti lavej nohy, pod stehnom. Nemohol som sediet, ale ak som chodil, alebo lezal, bolest ustupovala. Po infuziach som vsak mal take bolesti, ze som uz nemohol ani dobre chodit, ani lezat. Pomohli mi rady a cviky od http://www.samoliecba.szm.com/ a pripajam aj video http://www.youtube.com/watch?v=D6BSy7wRGsw Rozmyslaj som z coho som chytil ten zapal a podla mna to bolo viac faktorov. 1. 21. Januara - odvrtanie amalgamu (pri odvrtani sa velka cast amalgamu dostava do tela - amalgam obsahuje 50% ortute, ktora je najtoxickejsia z neradioaktivnych prvkov, napada hlavne nervy, mozok, pecen, oblicky … inak ortut sa z amalgamu vplyvom slin postupne uvolneje do tela! Viac na http://svetlanablog.nazory.eu/ 2. Februar - praca z PC, zla stolicka, nasledovalo seknutie v krizoch. (v mojom pripade islo o vytok z platnicky co sa nazyva aj vysunuta platnicka, co je vsak zle pomenovanie, lebo platnicky sa jednoducho nevysuvaju! Ani nemozu, lebo su vzrastene so stavcom. 3. Marec - silne podchladenie krizov a noh viedlo k uplnemu zhorseniu stavu a k zapalu. Takze ja som sa za 2 mesiace dal dokopy, hlavne mi pomohli tie cviky od Zakutanskeho a prikladanie lopucha na postihnute miesto, ale treba nastudovat celu knihu, aby si clovek vedel urcit presne miesto zapalu!

Ahojte! Mam 34 rokov, vodic z povolania / nakladne auto / a problemy asi take, ako vacsina z vas. Som mesiac na PN, avsak tiez som sa zatial nedopracoval poriadne k diagnoze. Vacsina lekarov zacina vetu “vyzera” to na vysunutu platnicku. U mna sa to zacalo pred pol rokom. Bezal som na beziacom pase, pri behu ma zacal boliet lavy klb, a este som sa nechal schladit bez tricka, dal si sprchu. Uz predtym som citil slabsie bolesti v krizoch, ktore mi vsak este nestrielali do nohy. Myslel som, ze cvicenim to rozbeham, avsak na druhy den som behal po styroch / inak som aj predtym sportoval /. Ku chodzi po dvoch nohach som sa dostal po tyzdni, avsak odvtedy mam bolesti v krizoch vystrelujuce do laveho klbu, boku stehna a lytka. Mam problemy s chodzou, nemozem sa zohynat, neobsedim. Vyskusal som vela rad - maser s napravovanim platniciek, kovove mince, obklady teple i studene, cviky vsetkeho druhu a lekari mi predpisali za igelitku liekov, ktore mi vobec nepomahaju. Chodim na elektroliecbu, masaze, ktore mi vsak tiez nepomahaju a najsmutnejsie na tom je, ze stale nemam overenu diagnozu, ci je to zapal sedacieho nervu alebo vysunuta platnicka. Mam nastupit do nemocnice, ale predtym sa chcem spytat, ci niekto z vas nemal taketo priznaky a s akou diagnozou a liecbou. Dakujem

Podla datumu, asi vy pomozete mne. Uz mesiac mam rovnake problemy, hrozne to boli v klbe a dakedy to striela aj do nohy. Je to strasna bolest. Po 9. injekcii Voltaren, sa mi stav o velmi malo zlepsil, tak ma doktor dal na infuzie. Po troch infuziach, sa citim zasa len o trochu lepsie, ale mozem si uz sadnut, co je pre mna velmi podstatne (praca za pocitacom). Este mam dostat dve infuzie a potom uvidime.

Milí nešťastníci, veľmi dobre viem o čom píšete, veľmi by som vám chcela dať radu na ozajstnú pomoc, len žiadny zázračný liek na toto nezaberá. Chce to čas. A veľmi dlhý. Tie hrozné bolesti ustupujú slimačím tempom. Lieky zaberajú na pár hodín. Mám za sebou pobyt v nemocnici, infúzie, RTG, Magnetickú rezonanciu masáže, prikladanie mincí natieranie nohy všetkými možnými masťami a zlepšenie žiadne a 13 mesiacov na liekoch a to nehovorím o psychickom stave. Keď začne bolieť sedací nerv, tak vám dá zabrať a len tak sa nevzdá. Postupne odišlo strpnutie chodilda, prestalo bolieť lítko, potom stehno. A zrazu to prišlo raz ráno som sa zobudila a bolesť je preč. No nie celkom pri zlom počasí dáva nerv o sebe vedieť ale to je nič oproti tomu čo bolo. Čo som zisťovala v okolí niektorí trpia aj niekoľko rokov. Takže chce to trpezlivosť, cvičiť, posilňovať chrbticu, robiť správne pohyby, mastiť a dúfať.

Apropo prešlo mi to ako som si 2 týždne prikladala lopúchové listy. Neverila som tomu, ale asi to fakt zaberá. Takže horá na lopúchy, je ich sezóna!

Zdravím všetkých “križiakov”! Som tu opäť, chcem reagovať na príspevky. V júni 2011 som písal príspevok, v ktorom som uviedol, že mám bolesti v oblasti krížov a sedacieho nervu, kĺbu, čo mi “strieľalo” až do palca na nohe. Zhruba po dvoch mesiacoch by som sa chcel so všetkými, čo majú podobné problémy podeliť o svoje nové skúsenosti. Ako som v príspevku uviedol, nemal som vtedy presne stanovenú diagnózu. Teraz som na tom vedomostne lepšie, už viem, čo mi spôsobovalo spomínané bolesti. Takže, po príspevku v tomto diskusnom fóre som bol hospitalizovaný v nemocnici na neurologickom oddelení. Bol som prijatý aj kvôli uvedeným problémom a bolestiam, ale hlavne kvôli zisteniu diagnózy. Toto sa počas mojej hospitalizácie v nemocnici podarilo zistiť. Absolvoval som tam CT vyšetrenie, kde diagnóza ľudovo znie “vysunutá krížová platnička - 6 mm”. Toto je hlavná príčina mojich bolestí. Samozrejme, neobišlo sa to bez injekcií, infúzií, “včeličiek” - vpichy v okolí chrbtice a neskutočného množstva tabletiek. Samotné prvé odporúčanie lekárov bola operácia chrbtice. S týmto som však nesúhlasil, nakoľko v mojom okolí sa ľuďom po operácii stav nezlepšil, ba dokonca zhoršil /až na 2-3 výnimky/. Nikto v nemocnici ani len nespomenul, že môžem absolvovať ozonoterapy. Našťastie som to mal z internetu naštudované, tak som sa priamo opýtal ošetrujúceho odborného lekára na túto možnosť. Potom, ako videli, že viem o čom hovorím, mi táto možnosť bola ponúknutá. V skratke - dostal som sa na ozonoterapy do ZH. Som po prvej injekcii a stav sa mi rapídne zlepšil /na to že som predtým chodil po dome po štyroch/. Samozrejme k tomu boli potrebné všetky papiere, ako sa to diskusiách na nete spomína. Každý kto má takýto problém, skutočne odporúčam, aby sa nedal odradiť a absolvoval túto formu liečby. Keďže som to mal v štádiu neskutočných bolestí, považujem aj 50% zlepšenie za veľký pokrok. Som tri týždne po injekcii a miernejšie bolesti mi zostali len v kĺbe, krížoch. Momentálne som rozbehol ďalšie odporúčanie na novú injekciu /nakoľko toto doporučenie treba ku každej ozono injekcii/. Preto odkazujem každému, kto sa dostal do situácie ako ja, že nemusí sa jednať len o zápal sedacieho nervu, môže to byť horšie - teda vysunutá platnička - čím nechcem nikoho strašiť. Ale ak má niekto takéto bolesti skutočne mesiac nepretržite, nenechajte to len tak, lebo fakt čím skôr, tým sa to dá lepšie vyliečiť. Prajem všetkým skoré uzdravenie a po ďalšej ozonoterapii sa ozvem. Týmto sa chcem poďakovať i personálu nemocnice v ZH za ich starostlivý prístup.